Departamentul Economic
2310 vizualizări 25 nov 2018

Elveţienii au respins duminică iniţiativa unui fermier local care solicita subvenţii pentru crescătorii de animale care lăsau să crească coarnele vacilor şi caprelor lor, în loc să le înlăture cu un fier înroşit în foc, o procedură despre care criticii spun că provoacă suferinţă, informează Reuters.

Campania nu a avut efectul scontat, aproape 55% dintre alegătorii elveţieni respingând propunerile, anunţă guvernul elveţian.

Ministrul economiei Johann Schneider-Ammann a comentat că rezultatul demonstrează că standardele privind bunăstarea animalelor sunt ridicate. "Politica agricolă elveţiană astăzi întruneşte în mare măsură aşteptările pentru bunăstarea animalelor", a declarat el la o conferinţă de presă de la Berna.

Referendumul despre menţinerea demnităţii vitelor a fost iniţiat de fermierul Armin Capaul, în vârstă de 66 de ani, care se descrie drept un rebel. El spune că şi-a "ascultat" vitele, care i-au inspirat campania pe care a dus-o timp de nouă ani pentru finanţarea spaţiului suplimentar de care animalele cu coarne au nevoie, măsură care va diminua tăierea coarnelor animalelor, speră el, relatează Reuters.

”Trebuie să respectăm vitele aşa cum sunt. Lăsaţi-le coarnele. Când sunt privite, vitele îşi ţin capul sus, sunt mândre. Când le sunt tăiate coarnele, sunt triste”, a declarat Capaul.

Trei sferturi dintre vitele din Elveţia, un simbol naţional şi o atracţie turistică, au cornele tăiate sau eliminate prin inginerie genetică.

Fermierul propune o subvenţie de 190 de franci elveţieni pe an pentru animalele cu coarne.

Iniţiatorul acestei iniţiative a eşuat cu lobby-ul politic, dar a strâns 100.000 de semnături pentru un referendum naţional.

Campania lui este în măsură să obţină sprijinul celor care se opun eliminării coarnelor viţeilor prin arderea cu fierul roşu, despre care spun că este o metodă dureroasă şi nenaturală, în timp ce suporterii trimit la castrarea pisicilor sau a câinilor şi susţin că este o problemă de securitate.

Campania nu este nici pe placul guvernului elveţian, care apreciază că măsura va schimba destinaţia a circa 30 de milioane de franci din bugetul agricol anual de 3 miliarde de franci.

Unii fermieri se opun, spunând că actualul sistem are avantaje şi că în cazul animalelor cu coarne cresc riscurile de a răni alte animale sau oameni.

Foto: Hepta

 

Citește și: