Ana Maria Petcana - Mediafax
585 vizualizări 31 dec 2013

Românii cumpără din ce în ce mai multe produse sub marca proprie a retailerilor, al căror preţ este cu până la 20% sub cel al brandurilor, acestea ajungând să reprezinte 15% din piaţa de retail, adică aproape 2,6 miliarde euro.

Valoarea pieţei de retail a fost anul trecut de 17,2 miliarde euro potrivit datelor Consiliului Concurenţei.

"Cota de piaţă a mărcilor private în prima jumătate a anului 2013 reprezintă 15% din piaţa locală de FMCG, dublu faţă de 2010. Discounterii şi hipermarketurile înregistrează cele mai mari vânzări de mărci private, iar categoriile cu cea mai bună dinamică sunt lactatele şi dulciurile", a declarat Raluca Răschip, consumer goods & retail director GfK Romania.

Segmentul de preţ mediu (mainstream brands - n.r.) este cel mai afectat de creşterea mărcilor proprii, ponderea acestuia în total piaţă scăzând de la 46% la finalul anului 2012 la 43% în prima jumătate a anului. Brandurile premium au rămas la acelaşi nivel, de 19%, în timp ce mărcile economice cresc odată cu mărcile private, ponderea acestora ajungând la finalul primelor şase luni la 24%, de la 22% în 2012, potrivit unei prezentări GfK.

Mărcile private sunt cumpărate în principal de la discounteri (40%) şi de la hipermarketuri (32%). De altfel, mărcile private deţin şi cea mai mare pondere gamele de produse ale magazinele cu profil discount, respectiv de 80% în cazul Lidl, 20% în cazul Penny Market şi 18% în cazul Kaufland. În cazul hipermarketurilor, ponderea mărcilor private este de 13% la Carrefour şi de 6% la Auchan.

Toţi retailerii mari din România, precum Kaufland, Carrefour, Lidl, Auchan, Penny&XXL, Mega Image, Cora, Profi şi Billa, deţin o gamă de produse sub marcă proprie, multe dintre acestea fiind fabricate în România. Acestea sunt cu până la 20% mai ieftine decât cele de brand. Principalele categorii de produse pe care retailerii au dezvoltat mărci proprii sunt cele de bază.

Raluca Răschip declara la mijlocul lunii noiembrie că în acest an consumul total de bunuri de larg consum (FMCG) va creşte uşor în acest an, cu 1%, în valoare, faţă de 2012.

"În acest an am observat o creştere foarte, foarte uşoară a consumului total de FMCG, în valoare, de 1% comparativ cu 2012. La un coş de 60 de categorii consacrate, creşterea este mai curajoasă, de 4,5%, însă vestea proastă este că inflaţia pe food a fost 7% conform Eurostat, şi a fost pentru prima dată când inflaţia pe food a fost mai ridicată decât inflaţia generală. Consumatorul român nu a mai absorbit în 2013 inflaţia în consumul de FMCG şi atunci a recurs la cumpărarea de produse mai ieftine faţă de 2012, cu un volum în creştere cu 3,5%", spunea Răschip într-o conferinţă de retail.

Potrivit GfK, numărul de gospodării care au cumpărat cel puţin o dată o marcă privată din orice format de retail a atins potenţialul maxim încă din 2011, mai mult de 9 din 10 gospodării din România achiziţionând mărci private, iar ulterior s-a intrat într-o etapă de consolidare, în care cumpărătorii devin loiali mărcilor private.

Categoriile cu cea mai mare cotă de piaţă în volum erau la finele primului semestru batistele de hârtie (52%), şerveţelele umede (64%), prosoape de hârtie (37%), uleiul pentru gătit (38%) şi hârtia igienică (33%). De asemenea, produsele sub marcă proprie care au înregistrat cele mai mari rate de creştere au fost cerealele pentru micul dejun, săpunul, brânza, iaurtul, ciocolata tablete şi pralinele.

Anul trecut, potrivit unui raport al Consiliului Concurenţei, vânzările de produse marcă privată ale retailerilor au crescut, faţă de 2011, cu 34% pe categoria alimentelor şi cu 36% pe segmentul produselor nealimentare.

Potrivit sursei citate, ouăle, uleiul şi carnea de pui au o pondere de peste 50% din vânzările retailerilor pe fiecare din aceste categorii. De asemenea, aproape 40% din vânzările de făină sunt sub marcă proprie, pe segmentul conservelor ponderea brandurilor proprii este de 35%, de 30% la peşte şi fructe de mare, 26% la produse congelate, 22% la mezeluri, 22% la lactate, 19% la dulciuri, 16% la panificaţie, 15% la sucuri şi apă, 12% la băuturi alcoolice, 11% la zahăr, 10% la legume şi 10% la vinuri.

Citește și: