Loredana VOICULESCU
8958 vizualizări 2 ian 2013

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, avocatul Remus Borza, tocmai a ratat încasarea unui onorariu de performanţă de 3 milioane de euro. Lui Borza i-ar fi intrat în conturi această sumă în cazul în care ar fi reuşit finalizarea procedurii de insolvenţă a celui mai mare producător de energie din România până la data de 31 decembrie 2012, lucru care nu s-a întâmplat.

Data certă la care Hidroelectrica va reuşi să iasă din insolvenţă rămâne necunoscută, un termen probabil, avansat de Borza în toamnă, fiind luna iunie 2013.

Avocatul Remus Borza a fost numit în vară administratorul judiciar al companiei Hidroelectrica, în calitate de coordonator al firmei de insolvenţă Euro Insol. Firma Euro Insol a fost desemnată ca administrator judiciar al Hidroelectrica după ce conducerea celui mai mare producător de energie din România a solicitat acest lucru în luna iunie în cererea de deschidere a procedurii insolvenţei.

Gândul a scris că Borza este un miliardar mason, prieten cu Victor Ponta, care s-a arătat dispus să lucreze la Hidroelectrica pentru 2.000 de lei pe lună din pură pasiune. După prima adunare a creditorilor Hidroelectrica, în luna septembrie, onorariul fix al administratorului judiciar al companiei a fost stabilit la 50.000 de euro lunar.

În plus, cu acelaşi prilej s-a stabilit că Euro Insol va primi un onorariu de performanţă cuprins între 1 şi 3 milioane euro, în funcţie de data la care Hidroelectrica va ieşi din insolvenţă.

Onorariul pe care l-ar fi obţinut administratorul judiciar Remus Borza dacă Hidroelectrica ar fi ieşit din insolvenţă până pe 31 decembrie 2012 se ridică la 3 milioane de euro. Borza era sceptic că va încasa acest comision. Invitat la GÂNDUL LIVE la începutul lunii octombrie, Borza a apreciat că acest lucru este "puţin probabil".

Onorariul de performanţă este condiţionat de maximizarea veniturilor şi de reducerea costurilor la Hidroelectrica. "Au fost renegociate 382 de contracte ale Hidroelectrica şi am obţinut discount-uri de 90 de milioane de euro", declara în octombrie Remus Borza.

Dacă Hidroelectrica va ieşi din insolvenţă de la data de 1 ianuarie 2014, Borza va primi un onorariu de performanţă de doar 500.000 de euro.

Onorariul de performanţă va fi calculat în funcţie de reducerile de costuri realizate în perioada insolvenţei.

Când va ieşi Hidroelectrica din insolvenţă

Ieşirea Hidroelectrica din starea de insolvenţă, anunţată de premierul Victor Ponta iniţial pentru toamna anului 2012, apoi pentru sfârşitul aceluiaşi an, a fost amânată.

Cel mai mare producător de energie din România a intrat în procedură de insolvenţă în luna iunie 2012, la solicitarea Consiliului de Administraţie, care şi-a motivat cererea prin scăderea cifrei de afaceri şi creşterea datoriilor pe fondul unui "dezastru de management" şi al secetei din 2011. Decizia a luat prin surprindere mediul economic. 

"Ieşirea din insolvenţă este în faza finală a procedurilor şi va avea loc anul acesta (2012 n.red), până la sfârşitul acestui an”, anunţa la începutul lunii noiembrie premierul Victor Ponta. În vară, Ponta afirmase că Hidroelectrica va reveni pe piaţa normală a energiei în toamna anului 2012.

Reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, l-a contrazis în vară pe premier, declarând că ieşirea din insolvenţă a Hidroelectrica în toamnă, aşa cum unii "trâmbiţează triumfalist", nu este posibilă, un termen realist fiind luna iunie 2013.

Miza intrării în insolvenţă

Gândul a scris că miza intrării în insolvenţă a celei mai mari companii de stat o constituie rezilierea contractelor cu aşa-numiţii “băieţi deştepţi” din energie.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica a denunţat şase din cele zece mari contracte directe de vânzare a energiei. În prezent energia hidro, considerată cea mai ieftină energie, este vândută în mod direct de Hidroelectrica numai către Alro, Elsid, Electrocarbon şi Electromagnetica.

Contractele directe pe care “băieţii deştepţi” - adică firmele Euro P.E.C., EFT AG, EFT România (Energy Financing Team), Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie şi Energy Holding – le aveau cu Hidroelctrica au fost denunţate odată cu intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica.

În perioada 2006-31 mai 2012, aceste contracte au provocat Hidroelectrica o pierdere de circa 3 miliarde de lei (circa 700 milioane euro).

O parte dintre “băieţii deştepţi” au atacat în vară hotărârea Tribunalului Bucureşti prin care s-a aprobat deschiderea procedurii de insolvenţă. Însă Curtea de Apel Bucureşti a respins, în octombrie, recursurile formulate de Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie şi Hidrosind faţă de hotărârea Tribunalului Bucureşti.

Cine este Alpiq: contracte preferenţiale ce au produs o pagubă de 190 de milioane de euro

Gândul a scris că Alpiq RomEnergie şi Alpiq RomIndustries (cele două companii care au contestat insolvenţa) sunt deţinute de grupul elveţian Alpiq. Firmele Alpiq RomEnergie şi Alpiq RomIndustries au fost create în jurul companiei Ehol Distribution şi Buzmann Industries, firme înfiinţate de omul de afaceri Bogdan Buzăianu şi preluate de grupul elveţian Alpiq.

Cele două firme au avut contracte pe termen lung de cumpărare a energiei de la Hidroelectrica la preţuri sub nivelul pieţei. Potrivit descrierii de pe propriul site, grupul Alpiq activează în 23 de ţări şi a avut venituri de peste 14 miliarde de franci eleveţieni. Paguba adusă Hidroelectrica în ultimii ani de contractele cu cele două firme depăşeşte 850 de milioane de lei (190 de milioane de euro).

Propunerile indecente ale “băieţilor deştepţi”

Invitat la GÂNDUL LIVE, administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a declarat în luna octombrie că unii dintre "băieţii deştepţi" din energie au încercat să îi ofere mită.

"Propuneri indecente se fac în România, dar eu nu sunt un pervers", a declarat Remus Borza. El nu a dorit să ofere detalii privind modalităţile prin care "băieţii deştepţi" au încercat să îi ofere mită, dar a subliniat faptul că "nu se mai poartă cu cash-ul la purtător".

Întrebat de ce nu a sesizat Parchetul în cazul "băieţilor deştepţi" care au vrut să îi ofere mită, Remus Borza a declarat că "nimeni niciodată nu a fost pedepsit şi nici nu va fi pedepsit" în astfel de cazuri.

Hidroelectrica a vândut 1% din PIB-ul României

Numele celor 10 companii denumite generic "băieţii deştepţi din energie" sunt pomenite şi în rechizitoriul DIICOT în care fostul ministru Codruţ Sereş şi şase directori ai Hidroelectrica au fost trimişi în judecată pentru subminarea economiei şi un prejudiciu de 170 milioane dolari. În acelaşi rechizitoriu, procurorii arată că nivelul contractelor încheiate de băieţii deştepţi cu Hidroelectrica erau imense. Numai Energy Holding a încheiat în 2004 un contract pe 10 ani care avea o valoare ce atingea 1% din PIB-ul României.

Videanu: Cei care au prelungit contractele “ar trebui să fie decoraţi”

Invitat la Gândul LIVE, liderul PDL Adriean Videanu a declarat în luna mai că nu ştiau nici el, nici preşedintele Traian Băsescu despre condiţiile de prelungire a contractelor la Hidroelectrica, adăugând că cei care le-au prelungit “ar trebui să fie decoraţi”.

Sporuri înjumătăţite

Administratorul judiciar al Hidroelectrica a redus cu 10%, de la 1 ianuarie 2013, salariile celor peste 5.000 de angajaţi. În plus, din 2013 aproximativ 120 de angajaţi ai Hidroelectrica urmează să îşi piardă locurile de muncă.

Pe de altă parte, cei care vor continua să lucreze la cel mai mare furnizor de energie electrică din România nu se vor mai bucura de tot atâtea sporuri şi prime.

Remus Borza a declarat pentru Ziarul Financiar că, în urma negocierilor cu sindicatul, fondul de salarii şi facilităţile aflate în contractul colectiv de muncă au fost diminuate cu 52 de milioane de lei (circa 12 milioane euro).

Înaintea de intrarea în insolvenţă, salariul mediu pe angajat în Hidroelectrica era de 1.643 euro, iar salariaţii companiei beneficiau de 70 de tipuri de indemnizaţii, prime jubiliare şi alte beneficii, care acoperă 59% din totalul veniturilor.

Angajaţii se bucurau inclusiv de sporuri pentru decesul socrilor şi bunicilor şi de "prime jubiliare", potrivit raportului privind cauzele care au dus la intrarea în insolvenţă a companiei de stat, cel mai mare producător de energie din România.

Borza a dezvăluit în vară că un şofer de la Hidroelectrica avea un salariu brut de 9.900 lei.

În prezent, salariaţilor Hidroelectrica li s-au înjumătăţit o serie de sporuri şi de prime, după cum a anunţat Remus Borza.

Tranzacţii pe bursa de energie

Tot după intrarea Hidroelectrica în insolvenţă, compania a a ajuns la tranzacţii totale pe bursa de energie OPCOM de peste 100 de milioane de euro, o sumă record pentru producătorul de stat. În total, compania a tranzacţionat 54 de pachete de energie pe OPCOM, potrivit Ziarului Financiar.

Hidroelectrica estima că, la finalul anului 2012, va avea o pierdere de 65 de milioane de euro din cauza secetei, însă pentru 2013 administratorul judiciar anticipa “un profit record” de 100 de milioane de euro.

Promisiunea autorităţilor în faţa Fondului Monetar Internaţional

Guvernul a promis Fondului Monetar Internaţional (FMI) că va publica prospectul de vânzare pe bursă a 10% din acţiunile Hidroelectrica în maximum trei luni după ce compania va ieşi din insolvenţă şi că oferta va fi lansată o lună mai târziu.

Planul avut în vedere de Guvern pentru listarea Hidroelectrica a fost anexat la scrisoarea de intenţie transmisă Fondului în urma misiunii de evaluare din luna august.

Listarea Hidroelectrica va fi realizată printr-o majorare a capitalului companiei. Fondul Proprietatea deţine 19,94% din acţiunile Hidroelectrica şi îşi va putea menţine participaţia dacă va subscrie 2,49% din titlurile emise în cadrul majorării de capital.

Listarea la bursă a Hidroelectrica era programată pentru cel târziu la mijlocul lunii octombrie a acestui an, potrivit angajamentelor anterioare ale Executivului.

Hidroelectrica este menţinută pe lista companiilor pentru care va fi numit un manager privat.

Citește și: