Adrian Popa
576 vizualizări 6 apr 2019

- Fitbit Versa Lite este o versiune mai ieftină a popularului smartwatch Fitbit Versa

- Este un dispozitiv care se adresează pasionaţilor de sport şi mişcare

PRO: autonomie foarte bună a bateriei; platformă excelentă pentru fitness; preţ accesibil; este uşor şi rezistent
CONTRA: sunt disponibile puţine aplicaţii comparativ cu concurenţa; lipsesc unii senzori şi nu poate fi folosit pentru a urmări anumite sporturi

Caracteristici tehnice principale:
 
Sistem de operare: Fitbit OS
 
Compatibilitate: Windows, Android, iOS
 
Ecran: color, panou LCD, diagonala de 1,34 inci, format 1:1, rezoluţie de 300 x 300 pixeli
 
Carcasă: aluminiu eloxat
 
Baterie: autonomie de peste patru zile; încărcare de la 0 la 100% în două ore
 
Bluetooth: v4.0
 
Rezistenţă: la apă până la o adâncime de 50 m; la temperaturi de: minus 20 grade - plus 60 de grade Celsius

PREZENTARE ŞI DESIGN

Potrivit Fitbit, acesta nu este numai cel mai ieftin, ci şi cel mai uşor smartwatch din portofoliul său, dar nu ştim greutatea exactă.

Fitbit Versa Lite are formă rectangulară, aproape identică cu cea a Versa. Carcasa dispozitivului este realizată din aluminiu eloxat (folosit în industria aerospaţială), iar display-ul este protejat cu Gorilla Glass 3. Cureaua standard livrată în cutie este din silicon (alb, în cazul modelului testat), iar Fitbit a găsit o soluţie ingenioasă pentru a face ceasul potrivit pentru orice tip de client: femeie, bărbat sau copil. Una dintre cele două curele (cea fără cataramă) poate fi înlocuită cu una la fel de lată, dar mai lungă, pentru utilizatorii cu încheietură a mâinii mai groasă. Schimbarea curelei este o procedură simplă. Aceasta se prinde de ceas cu ajutorul unui telescop special, care include un mic levier pentru a putea fi scos mai uşor.

Versa Lite dispune de un singur buton fizic, spre deosebire de fratele lui mai scump, care are trei. Au fost eliminate cele două butoane de pe partea dreaptă a carcasei.

Pe Fitbit Versa, butonul din dreapta-sus este multifuncţional. La o apăsare rapidă porneşte aplicaţia aşezată în colţul din stânga-sus al primului ecran. La o apăsare lungă deschide secţiunea de notificări de pe ceas. Butonul din dreapta-jos porneşte aplicaţia aşezată în colţul din stânga-jos al primului ecran.

Compania susţine că a eliminat cele două butoane deoarece tema noii sale linii de dispozitive purtabile este accesibilitatea. Fitbit vrea ca dispozitivele sale să fie atractive şi pentru cei care sunt mai puţin prieteni cu tehnologia. Totuşi, probabil s-a decis eliminarea butoanelor şi pentru a fi redus preţul dispozitivului.Butonul păstrat pe Versa Lite execută comanda înapoi şi oferă acces la comenzi rapide: notificări (On/Off) şi modul în care se aprinde ecranul (manual sau auto).

Display-ul LCD are tot 1,34 inci (rezoluţie 300 x 300 pixeli), cu format al imaginii 1:1. Ecranul este color şi tactil.

Versa Lite este disponibil în patru culori: White/Silver Aluminium, Marina Blue, Lilac şi Mulberry.

Ceasul rezistă în continuare la temperaturi extreme (minus 20 grade - plus 60 de grade Celsius) şi poate fi scufundat în apă până la o adâncime de 50 de metri. Totuşi, acest model nu este potrivit pentru înotători, deoarece nu oferă funcţie de măsurare a acestui tip de sport. Cei care practică înotul vor trebui să se orienteze spre Fitbit Versa sau un alt model.

UTLIZARE ŞI PERFORMANŢĂ

Nemaivând trei butoane fizice, pe Versa Lite vei interacţiona mai mult cu ecranul tactil. Deşi afişează culori frumoase şi clare, ecranul de pe Lite nu a ajuns la rafinamentul celor folosite pe modele, ce-i drept mai scumpe, precum Apple Watch sau Samsung Galaxy Watch. Uneori, pentru a da o comandă trebuie să insişti cu apăsări repetate, la fel şi pentru a derula ecranele. Problemele apar mai ales când ai mâinile puţin unsuroase sau transpirate.

Versa Lite rulează sistemul de operare Fitbit OS, care este intuitiv şi uşor de folosit. Prin glisarea degetului de jos în sus (swipe) pe ecran utilizatorul are acces la secţiunea/aplicaţia Today, care arată progresul în materie de mişcare (paşi, calorii arse, distanţă parcursă etc.) şi antrenamente din ziua respectivă. Glisarea de sus în jos a degetului pe ecranul principal afişează fluxul de notificări. Acestea pot fi accesate şi prin ţinerea apăsată a butonului fizic din dreapta-sus al ceasului. Prin glisarea degetului din dreapta spre stânga pe ecran este accesată secţiunea de aplicaţii. Acestea pot fi rearanjate. Prin ţinerea apăsată a degetului pe iconiţa ei, o aplicaţie poate fi mutată pe un alt ecran sau pe o altă poziţie de pe acelaşi ecran.


 
Magazinul de aplicaţii pentru Versa este accesat prin intermediul aplicaţiei principale Fitbit. Nu are un sistem de rating şi recenzii, filtre şi nu există posibilitatea salvării la favorite sau într-o listă a unei aplicaţii, pentru a fi încercată mai târziu. Din acest punct de vedere, Fitbit nu a făcut progrese în ultimele 12 luni. În continuare numărul de titluri disponibile este mic, dar au început să apară nume populare, precum Uber sau Flipboard.

Nici versiunea Lite a ceasului Versa nu dispune de senzor GPS. Astfel, cei care doresc ca ruta de alergare să fie înregistrată într-o aplicaţie dedicată trebuie să aibă telefonul cu ei.

Ceasul este capabil, la fel ca Versa, să detecteze automat perioadele de activitate fizică intensă, atâta timp cât faci lucrul respectiv de cel puţin câteva minute.
 
Versa Lite vine fără câteva funcţii prezente pe fratele mai scump. Utilizatorii nu pot încărca muzică în ceas, dar nu este nicio pierdere, deoarece sunt puţini oameni care fac acest lucru în era Spotify şi YouTube. Este de precizat faptul că Lite Edition păstrează funcţia de control pentru muzica rulată pe telefon. Aceasta poate fi accesată prin apăsarea lungă a butonului fizic.

Ceasul nu înregistrează sesiunile de înot şi nici numărul de scări urcate, deoarece nu dispune de senzor pentru altitudine. Totodată, a fost eliminată funcţia de plăţi. Lipseşte şi aplicaţia Fitbit Coach, prin intermediul căreia puteau fi văzute, direct pe ecranul ceasului, antrenamente.  

Mai mult, Lite nu oferă conectivitatea Wi-Fi, dar acesta este un lucru bun. Acum, actualizările software sunt descărcate treptat în fundal pe ceas şi instalate doar când pachetul este complet. Este o schimbare binevenită, deoarece pe Versa instalarea de actualizări este un proces frustrant, care durează mult.

Autonomia bateriei este în continuare excelentă şi reprezintă unul din punctele forte ale ediţiei Lite. Am reuşit să obţin o autonomie şi de peste cinci zile la o singură încărcare, mai mare decât cea de peste patru zile promovată de producător. Încărcarea completă a acumulatorului se face în aproximativ 2 ore, cu dock-ul de încărcare conectat la un încărcător de telefon.

Toate accesoriile disponibile pentru Fitbit Versa, inclusiv încărcătorul, sunt compatibile şi cu ediţia Lite.

În review-ul scris anul trecut am insistat mult pe problemele de sincronizare pe care le avea Versa cu anumite modele de telefoane. Acestea au fost rezolvate în cea mai mare parte, iar erorile apar acum foarte rar sau deloc. În schimb, persistă erorile din magazinul de aplicaţii. Deseori, în timp ce navighezi, apare o pagină albă cu mesajul „Retry”.

CONCLUZIE

Fitbit Versa Lite este un smartwatch cu preţ competitiv şi unul dintre cele mai bune modele disponibile pentru pasionaţii de sport şi mişcare. Dacă nu eşti înotător sau urcatul de trepte nu face parte din programul tău de antrenament, Fitbit Versa Lite este, probabil, cel mai bun smartwatch de fitness de pe piaţă la raportul calitate-preţ. De asemenea, este un model excelent pentru cei care fac trecerea de la brăţară de fitness la smartwatch, fiind uşor de folosit chiar şi de cei care nu sunt foarte buni prieteni cu tehnologia.

Acesta nu este, însă, un ceas pe care îl recomand celor care nu fac sport şi doresc mai degrabă un dispozitiv pentru notificări şi diferite aplicaţii. Pentru acei utilizatorii, modelele de la Apple şi cele care rulează Wear OS sunt mai potrivite, deoarece rulează sisteme de operare mai mature, mai puternice şi care oferă acces la un număr mult mai mare de aplicaţii.

În România, Fitbit Versa costă aproximativ 1.000 de lei. Ediţia Lite are un preţ de aproximativ 750 de lei.

RATING Gândul: 4,5 din 5

Citește și: