33 vizualizări 12 iul 2009

„În perioada asta, abia poţi scoate suficienţi bani cât să plăteşti taxele şi impozitele şi să-ţi acoperi cheltuielile. Dar când vezi că statul îţi mai cere încă 500 de euro…păi dacă eu fac 100 de euro profit? Din care oricum 16% plătesc la stat. De unde să scot eu 500? Mai bine închid…”, ne-a declarat Ştefan, 28 de ani, patronul unei firme de intermediere a asigurărilor auto din Bucureşti, care se pregăteşte să depună în cel mai scut timp dosarul de lichidare al firmei sale.

În timp ce Ştefan încă nu a depus dosarul, alţi aproape 8.300 de patroni au depus deja actele de intrare în lichidare - dizolvare în prima jumătate a acestui an, la fel ca şi Ştefan, la propria cerere.

Per total, în primele cinci luni ale acestui an 50.000 de firme au intrat în lichidare-dizolvare, alte 17.000 fiind deja radiate. Numărul victimelor cuplului teribil criză-forfetar a ajuns la finele lui iunie la cel puţin 150.000, dintre care cele 17.000 deja închise, cele 50.000 în stare de lichidare şi cele 80.000 care au preferat să îşi suspende activitatea pentru unul sau doi ani pentru a aştepta vremuri mai bune, conform datelor oficiale ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

În timp ce unele firme nu au putut scăpa de criză şi de forfetar decât prin faliment, altele au preferat să mai încerce încă odată, sub o altă formă: persoana fizică autorizată (PFA), care nu trebuie să plătească forfetarul. În primele şase luni din 2009 s-au înregistrat nu mai puţin de 30.000 de noi PFA, cu 7.000 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Statul pierde 500 de lei pentru fiecare angajat care lucrează la negru

În timp ce veniturile din încasarea forfetarului sunt estimate la 300 de milioane de lei anul acesta (când se aplică doar pe nouă luni fiind introdus în primul trimestru), pierderile ar putea fi mult mai mari. Motivul? Renunţarea la firme şi transformarea în PFA văduvesc statul de impozitele pe venituri, şomaj şi sănătate, împingând din ce în ce mai mulţi angajaţi spre munca la negru, unde pot fi plătiţi mai bine pentru că patronii scapă de impozite. O recunosc chiar reprezentanţii IMM-urilor.

„Am agenţi economici pe care îi păstoresc şi care mi-au spus: «Domnu’ Pârvu, nu fac faţă ca persoană juridică. Ca să nu mai dăm statului nimic, fac PFA». Sunt multe microîntreprinderi care îi pun pe oameni pe liber, dar îi plătesc la negru. De exemplu, dacă eu plăteam un angajat cu 600-700 de lei, mai plăteam încă 400-500 de lei statului. Aşa, angajatorul îi spune: nu-ţi mai dau 700, îţi dau 850, dar fără carte de muncă şi angajatul acceptă, pentru că e criză. Impozitul forfetar a încurajat munca la negru”, a declarat pentru Gândul, Florin Pârvu, vicepreşedinte Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). El a precizat că la salariul plătit la negru, dar mai mare, se va adăuga şi ajutorul de şomaj, oferta fiind astfel şi mai tentantă.

Oficialii ministerului susţin însă contrariul. După cum a declarat recent Graţiela Iordache, secretar de stat în ministerul Finanţelor, faptul că IMM-urile dispar şi se transformă în PFA este convenabil pentru minister pentru că va reduce evaziunea fiscală.

Citește și: