Gandul.info
Anca Olteanu
788 vizualizări 12 oct 2017

De asemenea, indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, s-a majorat la 1,94%, de la 1,92%, cât a fost cotat pe 11 octombrie.

Mai mult, indicele ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut la 2,00%, de la 1,94%, valoarea înregistrată miercuri.

La începutul lunii septembrie, ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutul acestui an la 0,87%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

La începutul lunii, Mugur Isărescu anunţa că BNR a făcut o „injecţie de lichidităţi", adică a dat mai mulţi bani către bănci, arătând că se vor vedea curând efectele acestei măsuri, iar ROBOR ar trebui să scadă. „Este o problemă de lichiditate apărută în piaţă şi are mai mulţi factori, mulţi dintre ei foarte tehnici", explica atunci Ionuţ Mişa la finalul întrevederii de la BNR. 

„Ce a intervenit în luna asta, o să vă surprindă, o performanţă mai bună în colectarea impozitelor, s-a colectat mai mult decât ne-am fi aşteptat, să spunem. Nu ştiu dacă dânşii s-au aşteptat, şi atunci din bănci a fost absorbită mai multă lihichiditate. Rolul BNR este să regleze lichiditatea, operaţiunile noastre sunt săptămânale. Momentul septembrie 2017 vine după o lungă perioadă, de aproape trei ani de zile, în care a existat un excedent de lichiditate pe piaţă. Am lăsat această lichiditate pentru a stimula creditul. Din datele pe care le-am colectat începând cu joia trecută, a reieşit că spre deosebire de lunile precedente acest deficit de lichiditate va dura ceva mai mult. El dura de regulă până pe 5 ale lunii când se plăteau pensiile, salariile", a declarat guvernatorul BNR. 

Concret, pentru ţinerea în frâu a indicelui ROBOR, Banca Naţională a transmis că s-a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an; gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar; îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 1,25 puncte procentuale de la +/- 1,50 puncte procentuale. Astfel, începând cu 4 octombrie 2017, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit creşte la 0,50 la sută, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) se reduce la 3,00 la sută. 
 
„Deciziile au ca scop asigurarea şi menţinerea politicilor pentru o creştere economică sustenabilă. Mixul echilibrat de progrese macroeconomice sunt esenţiale pentru păstrarea stabilităţii macroeconomice. (...) BNR monitorizează atent evoluţiile mediului intern şi internaţional fiind pregătită să utilizeze toate instrumentele de care dispune", a mai precizat Isărescu. 

Citește și: