279 vizualizări 19 aug 2009

FMI spune că anul viitor România ar putea ieşi din recesiune, adică de la o scădere de 8,5% la o creştere de 0,5%. Preşedintele şi premierul vorbesc deja despre semne pozitive care ar indica revenirea economiei încă de la finele acestui an din recesiunea severă în care se află. România din 2010, privită prin ochii economiştilor şi oamenilor de afaceri, nu este însă deloc roz.

De altfel, şi la nivelul conducerii statului părerile sunt împărţite. Ministrul pentru IMM, Constantin Niţă, a declarat miercuri că România va ieşi din criză abia la finele anului viitor. “Nu ştiu pe ce şi-au bazat premierul şi preşedintele acele declaraţii, dar, din punctul de vedere al căderii economiei, aceasta va continua şi în primul semestru al anului viitor, poate nu la nivelul de 8-8,5%, ci cu ceva mai puţin, urmând ca abia la sfârşitul lui 2010 să asistăm la începerea ieşirii din criză”, a declarat ministrul PSD, la Braşov.

Peste 100.000 de noi şomeri în 2010

La finele anului trecut, în România erau puţin peste 400.000 de şomeri. După jumătate de an, numărul acestora a crescut până la aproape 550.000, rata şomajului urcând vertiginos de la 4,4% în decembrie, până la 6,3% în iulie. Economiştii spun însă că acest nivel relativ mic al şomajului (printre cele mai mici din Europa) ar putea urca până la 8% la sfârşitul acestui an şi până la 9,5% la finele lui 2010, conform prognozelor Raiffeisen Bank. În cifre, în numai doi ani, numărul şomerilor ar putea creşte de la 400.000 la cel puţin 800.000, dintre care cel puţin 100.000 în 2010, în special din cauza disponibilizărilor masive care sunt anunţate în sectorul bugetar la începutul anului viitor. “Anul viitor ne aşteptăm, într-un scenariu neutru, la ample mişcări sociale, din partea bugetarilor care vor fi daţi afară, dar şi din mediu privat, din sectoare cum ar fi construcţiile navale, în care perspectivele sunt destul de sumbre”, a declarat pentru Gândul Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Salariile vor creşte timid

După ce, în ultimii ani, salariul mediu net pe economie a crescut anual cu peste 20%, anul acesta, cu excepţia bugetarilor, angajaţii au trebuit să accepte să lucreze pe aceiaşi bani sau chiar pe mai puţini pentru a-şi păstra locul de muncă. Situaţia ar putea fi aceeaşi şi anul viitor.

“Salariile nu vor mai creşte în ritmurile ridicate de până acum, deconectate de productivitate. Raportul dintre salarii şi productivitate va fi din ce în ce mai bun. Simplu spus, se va munci mai mult, pe aceleaşi salarii sau pe unele puţin mai mari. Va creşte productivitatea”, ne-a declarat Ionuţ Dumitru, economist-şef Raiffeisen Bank.

În iunie, salariul mediu net pe economie a fost de 1.379 de lei, în creştere cu 8,3% faţă de perioada similară din 2008. Salariul mediu real net însă, cel din care se scade inflaţia, a crescut cu numai 2,3% în aceeaşi perioadă. Spre exemplu, în perioada iunie 2007-iunie 2008, salariul mediu net pe economie a crescut cu 24,4%, cel real apreciindu-se în acest interval cu 14,5%.

De fapt, conform Comisiei Naţionale de Prognoză, în 2009, pentru prima dată în peste 10 ani, salariul real va scădea. Practic, creşterea salariilor a fost anulată de inflaţie, salariul real urmând să scadă cu circa 1,5% anul acesta.

Leul cade numai dacă Guvernul nu ascultă de FMI

„Noi mizăm pe un curs stabil până la sfârşitul acestui an, poate chiar cu o uşoară tendinţă de apreciere. Cursul depinde atât de evoluţia mediului internaţional, cât şi de coerenţa politicilor economice pe plan intern şi de respectarea acordului cu FMI. Nerespectarea condiţiilor Fondului ar fi dezastruoasă, atât pentru leu, cât şi pentru inflaţie”, ne-a declarat Ionuţ Dumitru, economist-şef Raiffeisen Bank. Menţinerea, în 2010, a cursului actual ar reduce scumpirile produselor şi serviciilor care sunt influenţate de curs, cum ar fi mâncarea, importată în proporţie de circa 70%, şi facturile la telefon sau la internet. În momentul de faţă, leul este cu 14% mai slab faţă de euro decât cursul mediu de anul trecut.

Citeşte şi:

Warren Buffet: „Medicamentul monetar” a avut efect în SUA

Germania se pregăteşte de o nouă criză la începutul anului viitor

 

Citește și: