22 vizualizări 15 oct 2010

Avansul generalizat al preţurilor face din România statul campion la inflaţie în Uniunea Europeană(UE), cu o rată anuală aferentă lunii septembrie de 7,7%. Produsele autohtone se scumpesc cu mult peste media înregistrată în statele UE, de 2,2%, respectiv 1,8% în zona euro, potrivit Eurostat.
"Inflaţia va merge tot mai sus. În special, vor creşte preţurile acolo unde există monopoluri, iar industria alimentară intră şi ea în această categorie", a declarat pentru gândul analistul economic, Ilie Şerbănescu.
Cap de listă sunt produse precum legumele şi conservele din legume care sunt mai scumpe cu peste 10% decât la sfârşitul lui 2009, conform datelor Institutului Naţional de Statistică(INS). Şi fructele şi conservele din fructe au cunoscut un avans al preţurilor de 11,3% în aceeaşi perioadă. Tot majorări de două cifre se consemnează şi în cazul altor produse alimentare precum: citricele, cartofii sau uleiul comestibil.

Un record al momentului este deţinut de tutun şi ţigări care, conform INS, s-au scumpit cu 26,1% în primele nouă luni ale anului. Şi preţul combustibililor şi al medicamentelor s-a majorat semnificativ, cu 10,% şi respectiv 7,8%.
"România continuă să aibă cea mai mare inflaţie din Europa şi, în condiţiile în care am avut o scădere economică de 8% anul trecut, sunt semne că modul cum funcţionează pieţele nu este cel corespunzator", a afirmat recent, într-o conferinţă de presă, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Chiar şi într-o ţară cu grave probleme financiare, precum Grecia, preţurile nu cresc în ritmul de la Bucureşti. Statisticile Eurostat, plasează economia mediteraneană pe locul secund în topul inflaţiei, cu 5,7%.Vecinii bulgari cumpără şi ei mai scump decât la începutul lui 2010, însă numai cu 3,7%.
La polul opus, în Irlanda s-a consemnat un fenomen de deflaţie, produsele comercializate în acest stat fiind mai ieftine cu 0,3% decât la începutul anulului. În Germania, preţurile au crescut cu 1,3%, în Italia cu 1,6%, în Franţa şi în Austria cu 1,8%.(I.M.)

Citește și: