Corina VÂRLAN
1392 vizualizări 10 nov 2014

România are nevoie de mai mulţi IT-şti pentru sectorul tehnologiei informaţiei aflat, în prezent, în plină creştere. Până în 2020, pe piaţa forţei de muncă din ţara noastră ar fi nevoie de încă 180.000 de specialişti IT care să lucreze atât în companiile de software, cât şi în departamentele IT ale firmelor care îşi desfăşoară activitatea în alte domenii, susţin reprezentanţii Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) şi cei ai Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din Universitatea Politehnică.

"Dacă ne raportăm la nevoia de specialişti în piaţă, rezultă că avem nevoie de o creştere a numărului de locuri de şcolarizare la nivel naţional cu cel puţin 50%", a declarat Andrei Pitiş, preşedintele ANIS.

"Nevoia de specialişti trebuie însă calibrată în funcţie de gradele de specializare. Spre exemplu, absolvenţii de licenţă şi master din facultăţile cu profil informatic vor fi cel mai probabil recrutaţi de companiile de software şi departamentele IT din companiile mari care oferă poziţii specializate. Cererea suplimentară, care include poziţii cu specializare medie, poate fi acoperită inclusiv prin reconversie profesională şi atragerea în domeniul IT a absolvenţilor din alte facultăţi prin cursuri accelerate cu certificare internaţională", a mai explicat Pitiş.

Universităţile cer ajutorul mediului privat. "Sunt talente care nu trebuie irosite"

Totodată, universităţile cer mediului privat să creeze un fond care să ajute la susţinerea tinerilor cu posibilităţi financiare reduse care sunt admişi la facultate pe locurile cu taxă şi renunţă la acestea.

"Referindu-ne la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din UPB, vorbim de tineri cu medie de admitere la facultate de peste 9,5. Sunt talente care nu trebuie irosite. Ne-am dori ca firmele să se solidarizeze şi să ne ajute să creştem împreună aceşti tineri, bineînţeles, în beneficiul industriei de software în cele din urmă", explică Adina Magda Florea, decanul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii politehnice.

Taxa de şcolarizare anuală pentru studenţi de la învăţământul universitar de licenţă este la Universitatea Politehnică de 4.000 de lei. Excepţie face Facultatea de Inginerie în Limbi Străine unde taxa este de 4.500 de lei pe an.

În prezent, în ţara noastră există circa 120.000 de specialişti IT. Ei câştigă unele dintre cele mai mari salarii din economie. Angajaţii români care au activităţi de servicii în tehnologia informaţiei sau activităţi de sevicii informatice obţin un salariu mediu net de 4.064 lei pe lună, conform celor mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică.

Citește și: