2 vizualizări 27 aug 2007

Comisia Europeană ar putea aproba, până la sfârşitul acestui an, 15 proiecte în domeniul protecţiei mediului în valoare de circa un miliard de euro, a anunţat ieri şeful Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul Guvernului, Adrian Ciocănea. „Avem 15 proiecte majore în domeniul mediului: zece în domeniul apei şi cinci în domeniul deşeurilor, care însumează aproximativ un miliard de euro. Aceste proiecte sunt aprobate în circa trei luni de la depunere, astfel că, până la sfârşitul anului, am putea avea acceptul pentru proiecte de un miliard de euro”, a spus Ciocănea.

Secretarul de stat a detaliat explicând că în cazul fondurilor UE destinate României pe Axa 2, care se referă la îmbunătăţirea mediului şi a zonelor rurale, sunt în pregătire 54 de proiecte, în valoare de 740 de milioane de euro. În ceea ce priveşte dezvoltarea mediului de afaceri regional şi local au fost depuse 14 proiecte, cu o valoare totală de 116 milioane de euro, iar pentru dezvoltare durabilă şi turism au fost pregătite 29 de proiecte, pentru care sunt solicitate fonduri de 248 de milioane de euro. Deşi veştile sunt bune, şeful DAE a lăsat să de înţeleagă că autorităţile locale sunt încă destul de slab pregătite pentru a accesa banii europeni, în condiţiile în care fiecare localitate din România ar putea cheltui fonduri de aproximativ cinci milioane de euro, în perioada 2007-2013.

În consecinţă, Departamentul a pus la punct un CD informativ, pe care îl va transmite primăriilor din toată ţara. Acesta cuprinde un film de trei ore, dar şi texte cu informaţii despre accesarea fondurilor UE. „În campaniile clasice de informare reprezentaţii autorităţilor publice locale vin cu greu şi după ce stau 3-4 ore pleacă cu informaţii insuficiente. Filmul de trei ore cuprinde informaţii prezentate şi explicate de şefii agenţiilor de implementare a programelor operaţionale, iar documentele text cuprind de asemenea toate informaţiile necesare”, a declarat Ciocănea.

 Primăriile cu „cazier”, excluse de la accesarea altor fonduri

Chiar dacă fondurile europene sunt destul de consistente, unele autorităţi locale s-ar putea confrunta cu o serie de surprize.

Există posibilitatea ca instituţiile care au contractat proiecte finanţate din fondurile comunitare preaderare, dar nu au finalizat investiţiile, să fie excluse de la accesarea baniilor UE postaderare, a lăsat de înţeles secretarul de stat Adrian Ciocănea.

„Sunt primari care nu au finalizat proiectele, pentru că nu au putut să asigure finanţarea. Fondurile se derulează pe sistemul de rambursare, astfel că este nevoie ca mai întâi să ai banii, pentru a face proiectul, şi apoi sumele sunt rambursate. Unii primari au crezut că au bani şi nu i-au avut, iar în privinţa apelului la credite sunt destul de reticenţi. De asemenea, o serie de cheltuieli nu erau eligibile ca rambursabile”, a explicat oficialul.

Doar asociaţiile vor primi bani pentru sectorul legume-fructe

Spre exemplu, producătorii români de legume-fructe vor accesa mai greu sumele destinate acestui sector din cauza reticenţei agricultorilor de a se asocia, a declarat Ciocănea. „Producătorii primesc un sprijin mai mare dacă se asociază, ceea ce este cu risc pentru România, pentru că asociaţii se fac foarte greu. Din cauza lipsei apetenţei pentru asocieri, fondurile vor veni mai greu”, a avertizat şeful DAE. El a menţionat că există o serie de modificări ale Politicii Agricole Comunitare (PAC) care sunt în discuţie la nivel european şi care ar afecta producătorii români.

„Se discută despre creşterea sprijinului acordat de la bugetele naţionale în cadrul PAC, ceea ce nu ar conveni României. De asemenea, se discută eliminarea mecanismelor de intervenţie pe piaţa cerealelor şi eliminarea sistemului de cote de lapte, până în 2015. Totodată, ar putea fi majorată suprafaţa maximă a unei ferme care poate fi sprijinită prin PAC", a relevat oficialul. (M.T.)

Citește și: