281 vizualizări 11 aug 2010

O revenire a economiei pe creştere nu înseamnă nea-părat că suntem pe drumul cel bun, pentru că rămân nerezolvate o serie de probleme structurale ale economiei, cea mai importantă fiind factura socială mare, adică pensii, salarii şi ajutoare sociale. Reprezentanţii Consiliului Fiscal (CS) - autoritate care va sprijini activitatea Guvernului şi a Parlamentului în privinţa politicilor fiscal-bugetare - consideră că problema sistemului de pensii ar trebui să fie "prioritatea zero" a României pentru reducerea deficitului bugetar.

Ţara noastră alocă sume foarte mari pentru plata pensiilor faţă de ce-şi poate permite, ocupând un loc fruntaş în rândul ţărilor europene din acest punct de vedere. Astfel, România se află pe prima poziţie în rândul noilor state membre în funcţie de cheltuielile cu pensiile în raport cu veniturile, alocând mai bine de o treime (36,8%) din ce încasează, şi pe locul al doilea la nivelul Uniunii Europene, după Grecia, care cheltuie 40,5% din venituri, potrivit datelor Consiliului Fiscal.

"Trebuie rezolvată în primul rând problema facturii sociale, pentru că România nu o poate susţine. Noi plătim din veniturile bugetare salarii şi pensii şi... cam atât.

Pensiile reprezintă prioritatea zero pentru România, pentru că nu putem finanţa la nesfârşit plata pensiilor de la bugetul de stat", susţine Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Pensiile bulgarilor - 7,7% din PIB, ale românilor - 11,8%

În acelaşi timp, cheltuielile cu pensiile "înghit" o felie generoasă din PIB prin comparaţie cu ţările europene, România ocupând locul al şaselea în UE, cu o pondere de 11,8% din PIB. De exemplu, vecinii bulgari cheltuie 7,7% din PIB pentru factura pensiilor, ungurii - 6,8%, cehii - 7,5% iar polonezii - 9,9%. Cel mai mult cheltuie francezii, respectiv 15,4% din PIB, urmaţi de Italia (15,2%) şi Austria (14,2%).
Acestea sunt cifrele din spatele celor 4,72 milioane de pensionari plătiţi de la bugetul asigurărilor sociale de stat anul trecut, din care peste un milion de persoane au pensie de invaliditate sau pensie anticipată, iar 577.000 beneficiază de pensie de urmaş.

La aceştia se adaugă aproape un milion de pensionari plătiţi direct de la bugetul de stat, din care aproape 800.000 sunt foşti agricultori şi 160.000 pensionari din apărare, securitate naţională şi ordine publică (sub 3% din totalul pensionarilor).

"Maşina turată" trebuie reparată

Cheltuielile statului cu pensiile nu sunt însă susţinute şi de venituri pe măsură pentru că, în ultimii zece ani, Finanţele nu au reuşit să colecteze mai mult de 32-33% din PIB.

Anul trecut, veniturile totale la bugetul consolidat au reprezentat 32,1% din PIB, România ocupând ultimul loc în UE, faţă de Bulgaria - 36,9% din PIB, Ungaria - 45,8%, Cehia - 40,3% şi Polonia - 37,4%. "Problemele economiei româneşti sunt structurale şi degeaba obţinem o creştere economică dacă nu le corectăm. E ca şi cum am fi mers cu o maşină turată, am băgat-o în gard, după care vrem să mergem cu ea mai departe, fără să o mai reparăm", a mai spus Dumitru.

Membrii Consiliului susţin că este necesară restrângerea fondului de salarii publice, în condiţiile în care România se plasează pe locul 9 în UE -27 şi pe poziţia a treia între cele 10 noi state membre, cu un raport între salarii plătite şi venituri bugetare de 33%. Ca pondere în PIB, salariile bugetare reprezintă 10,6%, ceea ce plasează România pe locul 19 în UE 27 şi pe locul 6 între noile state membre.

Printre priorităţile enumerate de reprezentanţii CS se mai numără şi îmbunătăţirea infrastructurii, alături de elaborarea unei strategii coerente de management a datoriei publice.

INFO PLUS

Top 10 - Ponderea pensiilor în veniturile bugetare în UE

Ţara Pensii/Venituri (%)

Grecia 40,5
România 36,8
Italia 32,6
Franţa 32,2
Austria 29,5
Portugalia 28,6
Germania 26,6
Polonia 26,5
Spania 26,3
Malta 25,2

Sursa: Consiliul Fiscal

Citește și: