107 vizualizări 20 oct 2010

România se clasează pe locul şapte în lume când vine vorba despre capacitatea sistemului informatic de internet de a permite implementarea "serviciilor viitorului", cum ar fi televiziunea prin internet sau comunicaţiile video de calitate ridicată, conform unui studiu al Said Business School, din cadrul Universităţii Oxford, efectuat la solicitarea Cisco.

Pe primele locuri se clasează Coreea de Sud, Japonia şi Letonia, urmate de Suedia, Bulgaria şi Finlanda. Printre criteriile care au fost luate în considerare se numără atât calitatea serviciului de internet, respectiv viteza medie a conexiunii, cât şi latenţa. Clasamentul a fost alcătuit pe baza a 40 de milioane de teste de calitate efectuate în perioada mai-iunie 2010 în 68 de state la nivel global.

"Multe economii emergente fac salturi uriaşe concentrându-se pe furnizarea celor mai bune conexiuni broadband în oraşele lor, recunoscând impactul acestora asupra economiei", a declarat directorul general al Cisco România, Cristian Popescu.

Poziţia foarte bună a României în acest clasament se explică mai ales prin faptul că românii au acces la viteze din ce în ce mai mari pe internet, prin conexiunile de tip broad band. Astfel, în timp ce media globală a vitezei de download este de 5,9 Mbps, în România aceasta este de peste două ori mai mare, respectiv de 13,8 Mbps, în timp ce viteza de upload este de 4,9 Mbps. Aceste viteze permit cu destulă uşurinţă folosirea unor servicii precum IPTV (televiziunea pe internet) sau derularea de teleconferinţe.

Raportul conţine şi un clasament pe oraşe, în care Capitala ocupă locul 16 la nivel mondial, din 239 de oraşe şi locul trei în regiunea Europei Centrale şi de Est, după Riga şi Sofia. Seul este oraşul cu cel mai bun scor din punctul de vedere al calităţii conexiunilor la internet broadband, iar Japonia are cele mai multe oraşe în acest clasament.

România ocupă un loc fruntaş, 16, şi când vine vorba despre viteza conexiunilor la internet de pe telefonul mobil. În momentul de faţă, la nivel global, circa 10% dintre utilizatori se bucură, pe telefonul mobil, de servicii de internet comparabile cu cele fixe, conform studiului.

Cel mai ieftin serviciu de internet din lume

Oficialii din industria locală a telecomunicaţiilor susţin că românii nu beneficiează doar de viteze foarte bune la serviciile de internet, ci şi de preţuri foarte atractive. Yorgos Ioannidis, directorul general al Romtelecom, a declarat recent că "românii se pot considera norocoşi" din acest punct de vedere. "Nu mai există nicio ţară în lume cu asemenea preţuri. Eu cred că sunteţi o ţară foarte norocoasă dacă aveţi o asemenea competiţie", a declarat el.

La începutul acestui an în România existau circa 2,8 milioane de conexiuni cu acces fix la internet de mare viteză (broadband - de peste 144 kbps), în creştere cu 13% faţă de finele lui 2008.

Citește și: