79 vizualizări 8 ian 2010

Aproape 300 milioane de euro. Aceasta este suma anuală care nuar mai intra în buzunarele notarilor publici dacă Parlamentul vaadopta modificările legislative în domeniu propuse de ConsiliulConcurenţei (CC).
În primul rând, ar trebui să se renunţe la limitarea numărului denotari care pot activa într-un judeţ sau în Capitală, dobândireaacestei calităţi urmând să fie condiţionată numai de promovareaunui examen. Această măsură ar putea genera o economie de 60 pânăla 120 milioane de euro pe an pentru buzunarul cetăţeanului, adeclarat vineri preşedintele CC, Bogdan Chiriţoiu.

Apoi, se cere renunţarea la grila de tarife minimale pentruserviciile cadastrale, ceea ce ar mai genera un beneficiu totalestimat la aproximativ 150 milioane de euro. "Legislaţia interzicestabilirea de tarife minimale. Excepţie fac însă notarii şitaximetriştii, care au stabilit asemenea grile prin legi speciale",a spus Chiriţoiu.

În fine, eliminarea taxării operaţiunii de redactare acontractului ar genera o scădere cu 15% a onorariilor percepute denotari, ceea ce s-ar traduce printr-o altă economie de 40 milioanede euro.

"Adoptarea măsurilor propuse poate genera un beneficiu pentruconsumatorii români de aproximativ 250-300 milioane de euro anual,sumă care variază în funcţie de volumul pieţei imobiliare", aconcluzionat Bogdan Chiriţoiu. Reprezentanţi Uniunii Naţionale aNotarilor Publice din România au refuzat să comenteze propunerilepreşedintelui CC, motivând că nu le-au fost transmise.

Citește și: