41 vizualizări 3 dec 2007

Românii vorbesc tot mai mult la mobil. Cel puţin aşa reiese dintr-un studiu dat publicităţii de Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologie (ANRCTI). Cifrele arată că, durata convorbirilor realizate în reţelele de telefonie mobilă în primul semestru a totalizat 9,7 miliarde de minute, în creştere cu 24% faţă de perioada similară din 2006. Aceasta în timp ce traficul pe fix a scăzut cu 4,8%, la 3,9 miliarde de minute. Valoarea traficului total în reţelele de telefonie mobilă nu a luat în calcul convorbirile în roaming, se arată în comunicatul ANRCTI.  

Media lunară a traficului de voce a crescut cu opt minute, ajungând la o oră şi 23 de minute pentru fiecare utilizator. Şi numărul de mesaje scrise a crescut cu 27% faţă de traficul înregistrat în semestrul al doilea din 2006 şi cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2006, rezultând o medie de 13 mesaje scrise pe utilizator transmise lunar.

În ceea ce priveşte accesul la Internet, la jumătatea acestui an, peste 1.300 de firme furnizau astfel de servicii, numărul conexiunilor care permit accesul la Internet ajungând la aproximativ 4,5 milioane (inclusiv conexiuni de acces mobil prin HSCSD, GPRS, CDMA, 3G şi conexiuni de acces dial-up la puncte fixe) Serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale au atras 4,6 milioane abonaţi (în creştere cu 4% faţă de sfârşitul anului 2006), în special pe baza unei creşteri cu 57,4% a numărului de abonaţi la reţelele de retransmisie prin satelit de tip DTH. (E.C.)

Citește și: