Gilda Popa
276 vizualizări 19 sep 2018

Potrivit ultimului raport realizat de Consiliul European al Reglementatorilor din Energie (CEER), România a terminat anul 2016 cu 290 de minute de întreruperi neplanificate, aceasta fiind valoarea indicatorului SAIDI, cel mai relevant parametru în ceea ce priveşte calitatea serviciului de distribuţie a energiei electrice. Din statistică sunt excluse evenimentele excepţionale. Următoarea clasată este Polonia, dar care are numai 180 de minute de întrerupere. Ungaria a terminat anul 2016 cu numai 75 de minute de întreruperi neplanificate. Sunt însă ţări a căror performanţă în ceea ce priveşte calitatea serviciului de distribuţie pare aproape ireală.

Spre exemplu, în Germania, durata întreruperilor neplanificate a fost de 12,8 minute, în Elveţia a fost de 9 minute, iar în Slovenia consumatorii au stat în beznă doar 1,7 mi­nute în 2016, aceasta fiind recordul la nivel european.

Chiar dacă românii au cel mai slab serviciu de distribuţie a energiei, asta nu înseamnă că plătesc cele mai mici facturi. 

În raport cu preţul energiei electrice ajustat la puterea de cumpărare (PPS), România se află în topul statelor UE cu facturile cel mai greu de suportat de către populaţie, cu 26 PPS pentru 100 de kWh, precedată de Germania (28,8 PPS pentru 100 de kWh), Portugalia (28 PPS pentru 100 de kWh), Belgia (26,4 PPS pentru 100 de kWh).

Distribuitorii ameninţă că taie investiţiile din cauza profiturilor reduse

Situaţia calităţii serviciilor de distribuţie a energiei electrice s-ar putea agrava în contextul în care liga companiilor de distribuţie, formată din Electrica, Enel (Italia), CEZ (Cehia) şi E.ON (Germania), avertizează că investiţiile ar putea scădea după ce ANRE a tăiat rata reglementată a rentabilităţii (RRR), factor care determină profitabilitatea companiilor de profil.

Companiile de distribuţie a energiei spun însă că lucrurile pot sta mai rău în contextul în care Autoritataea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunţat că pentru perioada de reglementare 2019-2023 rata reglementată a rentabilităţii (RRR), indicator cheie pentru profitabilitatea companiilor de distribuţie, va scădea.

„Valoarea RRR aprobată care urmează a fi aplicată începând cu data de 1 ianuarie 2019 este de 5,66%, exprimată în termeni reali, înainte de impozitare. Menţionăm totodată că, pentru stimularea realizării de noi investiţii, ANRE are în vedere remunerarea suplimentară, cu un punct procentual peste valoarea precizată anterior, a investiţiilor realizate în capacităţile energetice în cea de a patra perioadă de reglementare (2019-2023)“, au declarat reprezentanţii ANRE. Potrivit ANRE, investiţiile în capacităţile energetice reprezintă „acele investiţii care se fac direct în reţea, care să contribuie la îmbunătăţirea indicatorilor de performanţă (reducerea duratei şi numărului de întreruperi)“.

În timp ce ANRE spune că noua rată contribuie la atingerea unui nivel optim al investiţiilor concomitent cu asigurarea unui nivel rezonabil al profiturilor, firmele de profil au o viziune diferită.

„Fără un cadru transparent, clar şi stabil, care să reflecte condiţiile de piaţă, pentru următoarea perioadă de reglementare, nivelurile actuale de invesţitii nu vor putea fi susţinute“, spune reprezentanţii ACUE (Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie), entitate care reprezintă intersele companiilor de profil şi din care fac parte E.ON România, ENGIE România, ENEL România, CEZ România, Transelectrica, sau Electrica.

Aceştia mai spun că o reducere semnificativă a investiţiilor va avea ca efect final scăderea calităţii serviciului, afectând atât consumatorii casnici, comerciali şi industriali, cât şi competitivitatea economiei româneşti.

Datele din rapoatele ANRE arată că în perioada 2014-2017 durata întreruperilor neplanificate în alimentarea cu energie s-a redus de la circa 360 de minute (6 ore) la 284 de minute (circa 4,7 ore). România se plasează cu această durată la coada clasamentului european în materie de calitate a serviciului de distribuţie a energiei.

 

Citește și: