76 vizualizări 9 dec 2009

Companiile de utilităţi şi cele de telefonie mobilă ar putea ajunge în scurt timp să raporteze date despre clienţii lor la Biroul de Credit. Românii ar putea astfel să fie refuzaţi de bănci atunci când solicită un credit, pentru că nu şi-au plătit factura la curent, apă sau la telefonul mobil.

"Există un interes din partea companiilor de telefonie mobilă să intre în Biroul de Credit. S-ar deschide astfel o cutie a Pandorei, pentru că şi companiile de utilităţi vor dori să intre la Biroul de Credit", a declarat miercuri directorul general al Biroului de Credit, Şerban Epure. Instituţiile bancare i-ar putea considera pe cei care nu şi-au plătit factura la apă, curent sau telefonul mobil de două-trei luni, ca fiind clienţi riscanţi şi vor analiza de două ori înainte de a le da un credit.

"Mi se pare deplasat ca o persoană care nu şi-a plătit factura la energie să nu poată primi un credit de la bancă. În plus, este de văzut până unde se va ajunge cu utilizarea datelor personale", a declarat pentru Gândul avocatul Dragoş Marinescu.

Instituţia care poate decide dacă şi alte companii - în afara băncilor şi instituţiilor financiare nebancare -, precum societăţile de utilităţi sau de telefonie, pot intra în Biroul de Credit este Autoritatea Naţională pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal.

Agitaţie mare de sărbători

Multe dintre restanţe au ajuns să fie recuperate de firme specializate în colectarea debitelor. Iar recuperatorii de credite nu au sărbători. Dacă în jurul Crăciunului recuperatorii nu vor bate la uşa niciunui datornic, pentru că au şi ei concediu, între Crăciun şi Anul Nou însă, firmele care recuperează datoriile către bănci spun că vor suna la cât mai multe uşi vor putea. " Sărbătorile legale sunt respectate, deci nu vom veni la birou de Crăciun sau de Anul Nou. Însă, în perioada dintre 28 şi 31 decembrie va trebui să asigurăm necesarul de personal care să răspundă cererilor din partea debitorilor", au declarat pentru Gândul reprezentanţii EOS KSI România.

INFO PLUS

7 din 10 români nu au încredere în bănci

Şapte din zece români au puţină încredere sau nu au deloc în bănci. Doar un sfert dintre respondenţii la un sondaj efectuat în octombrie de Metro Media Transilvania susţin că au încredere mare şi foarte mare în bănci.

Citește și: