1498 vizualizări 10 feb 2010

Lista românilor controlaţi de Fisc pentru tranzacţiile imobiliare făcute în perioada 2006-2008 devine din ce în ce mai lungă pe zi ce trece. Printre ei se află şi Cristian Frâncu, unul dintre primii români care au lucrat pentru Google peste Ocean şi care acum s-a trezit că are de plătit TVA din urmă pentru tranzacţiile pe persoană fizică făcute după ce s-a întors în România.

"În 2006 am revenit în ţară cu nişte milioane pe care le-am investit în două terenuri la Corbeanca şi Otopeni, pe care ulterior le-am vândut. Acum nu mai ştiu ce să fac, Fiscul a venit la mine acasă ca să plătesc TVA pentru aceste vânzări, deşi atunci m-am achitat de toate taxele despre care mi s-a spus că sunt în vigoare", a declarat el. Frâncu, cetăţean american, are în spate o poveste de succes trăită timp de 11 ani în Statele Unite, dintre care numai şase ani la Google, unde a fost programator. Însă a ales să revină în ţară în 2006 "tocmai pentru că a făcut bani", ne mărturiseşte el. Acum chiar se gândeşte să plece din ţara natală, după ce de două luni "Fiscul mi-a transformat viaţa într-un coşmar", spune Frâncu. Deocamdată, nu are bunurile sub sechestru, poate tocmai pentru că e cetăţean american, crede el.

Şi tranzacţiile în nume personal sunt verificate

Pe lista Fiscului se mai află alţi 7.000 de români care în perioada 2006-2008 au făcut peste 85.000 de tranzacţii cu locuinţe noi şi terenuri construibile, fără să se înregistreze ca plătitori de TVA. Statul vrea să recupereze de la ei aproximativ 2,85 miliarde de lei (în jur de 670 milioane de euro), fără a calcula şi penalităţile de întârziere. Ei au fost selectaţi pentru început de ANAF pentru că au realizat mai mult de cinci tranzacţii într-un singur an, însă mai urmează şi alţii. Reprezentanţii ANAF au asigurat în repetate rânduri că persoanele fizice care au făcut vânzări şi cumpărări de proprietăţi în nume personal nu au de ce să-şi facă griji.

Însă lui Cristian Frâncu, Fiscul i-a contabilizat şi vânzările făcute în nume personal, spune el, astfel că acum figurează cu peste cinci tranzacţii. La fel şi Andreei Făgăraş, şi ea implicată în tranzacţii imobiliare, de la care statul vrea să recupereze 18.000 de euro în contul TVA neplătit, cu tot cu penalităţile aferente.

Cumpărătorii de proprietăţi pot avea probleme

Cei doi au apelat la Asociaţia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale (APAF), organizaţie recent constituită, care îi reprezintă pe toţi românii care au făcut asemenea tranzacţii. Adică pe cele 300.000 de persoane care au făcut mai mult de două tranzacţii imobiliare şi pe cele 10.000 de persoane cu peste cinci tranzacţii, începând cu 2002, toate peste pragul de 35.000 de euro. Membrii APAF spun că, pe lângă ei, alţi un milion de români care au cumpărat locuinţe noi şi terenuri construibile începând cu anul 2002 riscă să se aleagă cu contractele de vânzare-cumpărare suspendate şi să ajungă în instanţă, chemaţi de vânzătorii urmăriţi de Fisc.

Mai mult, cumpărătorii ar putea să mai scoată din buzunare şi un plus de 19% peste preţul proprietăţii achiziţionate, adică TVA aferentă tranzacţiei. Aşa promit dezvoltatorii şi vânzătorii de terenuri, care nu le-au perceput TVA la vânzarea proprietăţii, pentru că autorităţile nu le-au spus cum să procedeze.

Plângere la Parchet împotriva Fiscului

Garbis Kehaian, preşedintele Asociaţiei, ameninţă că va face plângere la Parchet împotriva ANAF pentru abuz în serviciu, dar şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cazul în care statul nu renunţă la aplicarea retroactivă a TVA la tranzacţiile imobiliare realizate de persoanele fizice. El spune că în perioada 2006 - 2008, statul nu avea cadru legislativ în acest sens: legea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2010, iar declararea persoanelor fizice ca plătitori de TVA a devenit obligatorie din 2008. Specialiştii în fiscalitate spun că doar 1% dintre cei 7.000 de români vizaţi de Fisc s-au înregistrat ca plătitori de TVA începând cu 2006, iar marea majoritate, după 2008.

INFO PLUS:

Averea deputatului Liviu Negoiţă rămâne sub sechestru

Lista Fiscului cuprinde şi nume "grele" din domeniul afacerilor imobiliare. Deputatul Robert Negoiţă, un mare dezvoltator imobiliar din zona Bucureşti-Ilfov, datorează bugetului de stat suma de 120 milioane de lei (aproximativ 28 milioane de euro), reprezentând TVA aferentă celor 753 de tranzacţii cu construcţii noi făcute între anii 2006-2008. În toamna anului trecut, el s-a ales cu bunurile sub sechestru şi aşa va rămâne o anumită perioadă, după ce Curtea de Apel a respins cererea lui Negoiţă de suspendare a sechestrului. Sentinţa poate fi însă atacată cu recurs la instanţa supremă. În declaraţia de avere publicată în momentul intrării în Parlament, averea deputatului cuprindea 1.603 case şi 57 de terenuri, descrise pe 72 de pagini.

Citiţi în ZF: Google Buzz, primit fără entuziasm de utilizatori

Primele reacţii de la lansarea Google Buzz, serviu de mesagerie instant lansat de gigantul american, nu au fost pe măsura aşteptarilor companiei. "Google Buzz este atat de popular ca un lucru care nu e popular"

Citește și: