1460 vizualizări 10 feb 2010

Lista românilor controlaţi de Fisc pentru tranzacţiileimobiliare făcute în perioada 2006-2008 devine din ce în ce mailungă pe zi ce trece. Printre ei se află şi Cristian Frâncu, unuldintre primii români care au lucrat pentru Google peste Ocean şicare acum s-a trezit că are de plătit TVA din urmă pentrutranzacţiile pe persoană fizică făcute după ce s-a întors înRomânia.

"În 2006 am revenit în ţară cu nişte milioane pe care le-aminvestit în două terenuri la Corbeanca şi Otopeni, pe care ulteriorle-am vândut. Acum nu mai ştiu ce să fac, Fiscul a venit la mineacasă ca să plătesc TVA pentru aceste vânzări, deşi atunci m-amachitat de toate taxele despre care mi s-a spus că sunt învigoare", a declarat el. Frâncu, cetăţean american, are în spate opoveste de succes trăită timp de 11 ani în Statele Unite, dintrecare numai şase ani la Google, unde a fost programator. Însă a alessă revină în ţară în 2006 "tocmai pentru că a făcut bani", nemărturiseşte el. Acum chiar se gândeşte să plece din ţara natală,după ce de două luni "Fiscul mi-a transformat viaţa într-uncoşmar", spune Frâncu. Deocamdată, nu are bunurile sub sechestru,poate tocmai pentru că e cetăţean american, crede el.

Şi tranzacţiile în nume personal suntverificate

Pe lista Fiscului se mai află alţi 7.000 de români care înperioada 2006-2008 au făcut peste 85.000 de tranzacţii cu locuinţenoi şi terenuri construibile, fără să se înregistreze ca plătitoride TVA. Statul vrea să recupereze de la ei aproximativ 2,85miliarde de lei (în jur de 670 milioane de euro), fără a calcula şipenalităţile de întârziere. Ei au fost selectaţi pentru început deANAF pentru că au realizat mai mult de cinci tranzacţii într-unsingur an, însă mai urmează şi alţii. Reprezentanţii ANAF auasigurat în repetate rânduri că persoanele fizice care au făcutvânzări şi cumpărări de proprietăţi în nume personal nu au de cesă-şi facă griji.

Însă lui Cristian Frâncu, Fiscul i-a contabilizat şi vânzărilefăcute în nume personal, spune el, astfel că acum figurează cupeste cinci tranzacţii. La fel şi Andreei Făgăraş, şi ea implicatăîn tranzacţii imobiliare, de la care statul vrea să recupereze18.000 de euro în contul TVA neplătit, cu tot cu penalităţileaferente.

Cumpărătorii de proprietăţi pot aveaprobleme

Cei doi au apelat la Asociaţia pentru Prevenirea AbuzurilorFiscale (APAF), organizaţie recent constituită, care îi reprezintăpe toţi românii care au făcut asemenea tranzacţii. Adică pe cele300.000 de persoane care au făcut mai mult de două tranzacţiiimobiliare şi pe cele 10.000 de persoane cu peste cinci tranzacţii,începând cu 2002, toate peste pragul de 35.000 de euro. MembriiAPAF spun că, pe lângă ei, alţi un milion de români care aucumpărat locuinţe noi şi terenuri construibile începând cu anul2002 riscă să se aleagă cu contractele de vânzare-cumpăraresuspendate şi să ajungă în instanţă, chemaţi de vânzătorii urmăriţide Fisc.

Mai mult, cumpărătorii ar putea să mai scoată din buzunare şi unplus de 19% peste preţul proprietăţii achiziţionate, adică TVAaferentă tranzacţiei. Aşa promit dezvoltatorii şi vânzătorii deterenuri, care nu le-au perceput TVA la vânzarea proprietăţii,pentru că autorităţile nu le-au spus cum să procedeze.

Plângere la Parchet împotriva Fiscului

Garbis Kehaian, preşedintele Asociaţiei, ameninţă că va faceplângere la Parchet împotriva ANAF pentru abuz în serviciu, dar şila Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cazul în care statulnu renunţă la aplicarea retroactivă a TVA la tranzacţiileimobiliare realizate de persoanele fizice. El spune că în perioada2006 - 2008, statul nu avea cadru legislativ în acest sens: legea aintrat în vigoare de la 1 ianuarie 2010, iar declararea persoanelorfizice ca plătitori de TVA a devenit obligatorie din 2008.Specialiştii în fiscalitate spun că doar 1% dintre cei 7.000 deromâni vizaţi de Fisc s-au înregistrat ca plătitori de TVA începândcu 2006, iar marea majoritate, după 2008.

INFO PLUS:

Averea deputatului Liviu Negoiţă rămâne subsechestru

Lista Fiscului cuprinde şi nume "grele" din domeniul afacerilorimobiliare. Deputatul Robert Negoiţă, un mare dezvoltator imobiliardin zona Bucureşti-Ilfov, datorează bugetului de stat suma de 120milioane de lei (aproximativ 28 milioane de euro), reprezentând TVAaferentă celor 753 de tranzacţii cu construcţii noi făcute întreanii 2006-2008. În toamna anului trecut, el s-a ales cu bunurilesub sechestru şi aşa va rămâne o anumită perioadă, după ce Curteade Apel a respins cererea lui Negoiţă de suspendare a sechestrului.Sentinţa poate fi însă atacată cu recurs la instanţa supremă. Îndeclaraţia de avere publicată în momentul intrării în Parlament,averea deputatului cuprindea 1.603 case şi 57 de terenuri, descrisepe 72 de pagini.

Citiţi în ZF: GoogleBuzz, primit fără entuziasm de utilizatori

Primele reacţii de la lansarea Google Buzz, serviu de mesagerieinstant lansat de gigantul american, nu au fost pe măsuraaşteptarilor companiei. "Google Buzz este atat de popular ca unlucru care nu e popular"

Citește și: