România riscă să piardă 350 de milioane de dolari dacă memorandumul semnat cu Rompetrol nu va fi aplicat, avertizează kazahii de la KazMunaiGas.

"Nu vom mai face nici o investiţie în România dacă memorandumul nu va fi aplicat, dacă nu există un semnal clar că investiţiile noastre sunt în siguranţă aici" a declarat luni Azamat Zhangulov, senior vice president al grupului Rompetrol, citat de economica.net.

Prin memorandumul semnat la jumătatea lunii februarie, grupul controlat de KazMunaiGas urma să vireze 200 de milioane de dolari în contul a 26,6% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, companie care administrează rafinăria Petromidia.

Totodată, documentul prevedea înfiinţarea unui fond de investiţii kazaho-român cu o participare 80%-20% prin care să fie finanţate proiecte în domeniul energetic. La capitalizare, kazahii urmau să participe cu alte 150 de milioane de dolari, iar România cu 30 de milioane de dolari. În şapte ani, fondul ar fi acumulat circa un miliard de dolari.

"Avem banii în trezorerie, în putem plăti imediat ce memorandumul intră în vigoare", a precizat Zhangulov.

Legea de aprobare a memorandumului, neconstituţională

Curtea Constituţională a admis la finalul săptămânii trevute sesizarea preşedintelui Traian Băsescu privind legea de aprobare a acestui memorandum de înţelegere.

În opinia vicepreşedintelui Rompetrol, decizia CC se referă mai mult la "distribuţia puterii între instituţiile din România" şi "nu are legătură cu înţelegerea noastră cu Guvernul".

Premierul Victor Ponta a declarat la rândul său că decizia Curţii este un semnal prost pentru investitori.

"Ce semnal mai prost pentru investiţiile din România este faptul că o companie mare se înţelege cu Guvernul, că după aceea Parlamentul votează legea, că la Curtea Constituţională se spune că este constituţional, după care, după şase luni, la cererea preşedintelui, Curtea Constituţională îşi schimbă propria decizie. Mai rău decât atât îmi e greu să îmi imaginez ceva", a declarat Victor Ponta, citat de Mediafax.

Totodată, Ponta a afirmat că Rompetrol şi-ar putea declara insolvenţa pentru a evita plata taxelor şi impozitor.

"Mai grav, să intre în insolvenţă. Cum mai intră şi alţii în insolvenţă, să nu mai plătească nicio taxă", a spus Ponta, întrebat dacă Rompetrol şi-ar putea reloca afacerile pe fondul neconstituţionalităţii legii de aprobare a memorandumului de înţelegere.

Băsescu: Ponta e ca Agamiţă Dandanache

Preşedintele Traian Băsescu a apreciat drept problematic atacul lansat de premier la adresa CC, asemănându-l pe Ponta cu Agamiţă Dandanache

"Declaraţiile premierului pur şi simplu îmi ridică foarte multe probleme (...) E ca Agamiţă Dandanache. El trebuia să ştie, ca şef de Guvern, care a fost conţinutul întâmpinării la Curte făcut de parlamentari şi care a fost conţinutl întâmpinării la Curte făcut de Preşedinţie", a spus Băsescu.

Totodată, şeful statului a atras atenţia că memorandumul rămâne în vigoare, acesta nefiind atacat pe fond la CC.

"Pentru că suntem la capitolul Rompetrol, aş vrea să lămuresc acest aspect pe care premierul îl vedea ca pe un dezastru - respingerea de către Curte a Legii de aprobare a memorandumului. Eu vreau să-l încurajez. El trebuie să fie optimist pentru că memorandumul a rămas în vigoare", a spus Băsescu.

Citește și: