Carol Dan - Mediafax
Loredana VOICULESCU
61810 vizualizări 12 sep 2014

"Fluxurile de gaze naturale prognnozate a fi livrate din Rusia către România s-au redus vineri cu 5% faţă de ceea ce era planificat. Este vorba de cantităţi mici. Nu am fost informaţi oficial în legătură cu motivul acestei reduceri", a afirmat Nicolescu.

UPTATE 17:28 Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Sibiu, că independenţa energetică a României "este lucrul cel mai important", fiind necesar "să nu mai depindem de Gazprom", şi a afirmat că trebuie exploatate "toate gazele pe care le avem, atât în Marea Neagră, cât şi pe teritoriul României", potrivit Mediafax.

UPDATE 17:09 "Nu există nici un risc ca populaţia României să fie afectată la iarnă de întreruperi ale furnizării de gaze naturale din Rusia. Nu se impun măsuri suplimentare celor pe care România le-a luat pentru a preîntâmpina probleme în ce priveşte aprovizionarea cu gaze naturale", a declarat vineri ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, după întâlnirea la care au participat reprezentanţi ai Petrom, Transgaz şi Romgaz.

Nicolescu a precizat că reprezentanţii Comisiei Europene vor fi informaţi şi în scris, după ce au fost informaţi verbal, de situaţia creată după ce gigantul rus Gazprom a redus vineri cu 5% exporturile de gaze naturale către România. Ministrul Energiei a ţinut să precizeze că România are în prezent o producţie de gaze naturale de două ori mai mare decât consumul intern.

Gazprom a transmis joi Transgaz că livrările de gaze către România vor fi reduse în următoarele trei zile, fără să explice motivele scăderii volumelor, a declarat vineri ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu. "Transgaz a fost notificat aseară (joi - n.r.) de către dispecerul de gaze al Gazprom din Sofia că volumele vor scădea cu 5% vineri, cu 9% sâmbătă şi 5% duminică. Transgaz a cerut explicaţii de la Gazprom privind motivele acestei decizii, dar nu a primit încă un răspuns oficial", a explicat Nicolescu.

Ministrul Energiei a convocat vineri o şedinţă de analiză cu transportatorul de gaze Transgaz şi cu producătorii de gaze OMV Petrom şi Romgaz Mediaş.

Potrivit ministrului, producţia de gaze zilnică a României este în această perioadă de 30 milioane metri cubi, în timp ce importurile sunt nesemnificative, de 0,5 milioane metri cubi.

"Am cerut Transgaz să solicite explicaţii de la Gazprom", a mai spus Nicolescu.

România consumă anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale şi produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenţa este importată din Rusia, prin firme intermediare, la preţuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern.

Fluxurile de gaze naturale importate de Polonia, în scădere cu 24%, cele pentru Austria, diminuate cu 15%, Slovacia - cu 10%

Probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale de la gigantul rus au reclamat şi Polonia, Slovacia şi Austria.

Fluxurile de gaze naturale importate de Polonia de la Gazprom au scăzut cu 24% faţă de comenzile efectuate de operatorul polonez, după cum a anunţat joi portalul polonez wbj.com.

Operatorul polonez PGNiG încearcă în prezent să afle motivele acestor reduceri, "în special dacă sunt de natură tehnică sau comercială", precizând că reducerile de aprovizionări au fost compensate cu gaze provenite din alte surse de import.

Gigantul rus Gazprom a respins însă miercuri acuzaţiile, printr-un comunicat, precizând că livrările către Polonia sunt "în prezent aceleaşi ca în zilele precedente, respectiv 23 de milioane de metri cubi".

După Polonia un anunt similar a fost făcut de Slovacia. Ulterior, şi Austria a anunţat, joi seara, o scădere cu 15% a livrărilor de gaze naturale ruseşti, relatează AFP.

Bernhard Painz, un reprezentant al Autorităţii publice de reglementare în domeniul energiei E-Control, a evocat ipoteza unei refaceri a rezervelor ruseşti, care ar fi diminuat cantitatea de gaze naturale disponibile pentru export către Europa.

Motivul - tehnic sau politic - al acestei diminuări nu este cunoscut. Polonia a acuzat joi gigantul rus Gazprom că a redus cu aproape jumătate livrările de gaze naturale. Slovacia a anunţat, la rândul ei, o scădere a livrărilor cu 10%.

O asemenea măsură, dezminţită de Gazprom în cazul Poloniei, ar putea să semnaleze voinţa Moscovei de a împiedica aprovizionarea în "flux invers" a Ucrainei - privată de gaze naturale ruseşti din iunie -, practicate de către Polonia şi Slovacia.

Această diminuare a livrărilor este constatată totodată în contextul în care Uniunea Europeană (UE) urmează să pună în aplicare, vineri, sancţiuni împotriva Rusiei, vizând sectorul energetic şi în special Gazprom.

Noile sancţiuni europene impuse Moscovei, în vigoare de vineri

Vineri au intrat în vigoare noile sancţiuni europene impuse Moscovei cu scopul de a limita finanţarea economiei ruse. Acestea au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (UE), relatează AFP.

Ele prevăd, de asemenea, măsuri specifice împotriva unor ruşi şi ucraineni acuzaţi că sunt implicaţi în conflictul din Ucraina.

Sancţiunile blochează atât finanţarea datoriei pentru trei companii petroliere, şi anume Rosneft, Transneft şi filiala petrolieră a Gazprom - Gazprom Neft, cât şi a trei din sectorul Apărării, fabricantul de tancuri OPK Oboronprom, United Aircraft Corporation şi Uralvagonzavod.

Sunt vizate, de asemenea, nouă întreprinderi care produc articole cu dublă întrebuinţare - civilă şi militară -, cu care europenii au interdicţia să facă comerţ.

Uniunea Europeană a decis, joi, aplicarea sancţiunilor economice consolidate împotriva Rusiei, după un acord în acest sens al şefilor de stat şi de guvern din UE, la 30 august, în urma informaţiilor cu privire la intrarea trupelor ruse în Ucraina şi participarea directă la confruntări.
 

 

Citește și: