32 vizualizări 10 aug 2008

După ce preţurile apartamentelor vechi au ajuns la cote destul de ridicate şi numărul de tranzacţii a scăzut cu până la 50%, în primele luni ale acestui an, acum, din ce în ce mai mulţi proprietari îşi scot locuinţa la vânzare. Potrivit unui raport de monitorizare al site-ului imobiliar anunţuriparticulari.ro, unde postează persoanele private care nu apelează la serviciile agenţiilor imobiliare, numărul ofertelor de locuinţe vechi a crescut în primele şapte luni ale acestui an cu 36%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cele mai multe oferte noi s-au înregistrat pentru apartamentele de două camere, în creştere cu 48% faţă de perioada similară a anului trecut. Următoarele pe listă sunt apartamentele cu trei camere, creştere de 36%, urmate de garsoniere cu 25% şi apartamentele cu patru camere cu o apreciere de 20%. Numărul total de oferte de apartamente scoase la vânzare în perioada ianuarie – iulie 2007 a fost de 17.314, în timp ce în aceeaşi perioadă a acestui an ofertele au depăşit numărul de 23.600 în Capitală.

În iulie au fost scoase la vânzare aproape 1.500 de apartamente cu două camere, faţă de 850 de oferte înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Numărul de oferte de vânzare pentru apartamentele cu trei camere a fost luna trecută aproape 1.000, în timp ce în iulie anul trecut nu au fost decât 620. 

Preţurile la garsoniere au urcat cu două procente

Analiza mai arată că evoluţia preţurilor medii solicitate de către proprietari nu a fost una spectaculoasă, înregistrându-se scăderi minore. Astfel, preţurile la garsoniere au crescut cu 2% faţă de luna iunie, în timp ce în cazul apartamentelor cu două şi trei camere au scăzut cu 2%, respectiv 1%. Acest lucru este confirmat şi de MagazinulDeCase.ro. Potrivit acestora, luna trecută, preţurile medii ale apartamentelor vechi au scăzut cu 3% faţă de luna iunie, valoarea medie a unui apartament vechi din Bucureşti ajungând la 117.000 euro în luna iulie. De la începutul acestui an până în luna iulie, preţurile au înregistrat scăderi de 13%.

Deşi s-au înregistrat scăderi, preţurile locuinţelor vechi sunt mai mari decât în 2007

Cu toate aceste scăderi, apartamentele rămân mai scumpe anul acesta faţă de 2007. Reprezentanţii de la anunţuriparticulari.ro spun că acestea vor continua să scadă, pe fondul unei cereri diminuate din cauza preţurilor mari cerute de proprietari, dar şi din cauza înăspririi condiţiilor de creditare. Nu oricine îşi va mai permite achiziţia unui apartament. „Apreciem că piaţa se află în expectativă, urmărind deciziile luate la nivelul industriei bancare, principalul finanţator al achiziţiilor de imobile, care acum analizează noile condiţii de creditare propuse de Banca Naţională a României (BNR). Estimăm că piaţa va continua să crească din punct de vedere al volumului de oferte, iar preţurile vor scădea sub presiunea numărului mare de oferte şi a cererii tot mai reduse din cauza înăspririi condiţiilor de creditare, preţurile ajungând în toamnă în apropierea valorilor din 2007”, precizează ei.

În luna ianuarie a anului 2007, preţul mediu pentru o garsonieră a fost de 51.810 euro, al unui apartament cu două camere a fost de 73.515 euro, iar al unuia cu trei camere a fost de 100.278 euro. După şase luni preţurile au urcat sensibil, astfel că valoarea medie a unei garsoniere a crescut cu aproape 7.000 de euro, la apartamentele cu două camere creşterea a fost de peste 15.000 de euro, iar apartamentele cu trei camere aveau un preţ cu peste 18.000 de euro mai mult. Ascensiunea preţurilor nu s-a oprit aici: la sfârşitul anului 2007, o garsonieră se vindea cu un preţ mediu de 70.000 de euro, un apartament cu două camere depăşea pragul de 110.000 de euro, iar unul cu trei camere ajunsese la 150.000 de euro.

Până în luna iulie a acestui an, preţurile au continuat să crească, însă nu într-un ritm accelerat, după care a urmat o scădere a acestora, astfel că preţurile de luna trecută erau în medie cu 5.000 de euro mai mici decât cele din luna ianuarie a acestui an.
 

Citește și: