Gandul.info
Simona TUDORACHE
785 vizualizări 4 aug 2017

Salariile medii din sectorul privat au urcat cu 7% ȋn perioada ianuarie-iunie 2017, faţă de primul semestru din 2016. Principalii factori determinanţi au fost majorarea salariului minim brut pe economie, dar şi posibilele negocieri salariale iniţiate la finalul anului trecut. Distribuţia creşterii a fost inegală dacă ne raportăm la cele două trimestre – peste 10% ȋn T1 (ianuarie-martie 2017) şi doar 2% ȋn T2 (aprilie-iunie 2017). Principalele industrii unde salariile au fost majorate sunt: producţia componentelor auto, domeniul pharma şi cel de dezvoltare software.

De asemenea, şi numărul angajărilor s-a majorat, ȋn medie cu 13%, datorită contextului macroeconomic favorabil, respectiv a creşterii economice ȋnregistrate ȋn primul trimestru al anului.

“Printre pieţele ȋn care numărul de angajaţi a crescut constant se află centrele de cercetare şi dezvoltare din domeniul auto şi nu numai, zona de BPO sau cea de dezvoltare software. Acestea sunt deja cunoscute pentru extinderea permanentă şi pentru faptul că oferă salarii peste media altor sectoare. Totuşi, angajări s-au făcut şi ȋn retail sau pharma. Industriile ȋn care numărul de angajări s-a menţinut constant ȋn prima parte a anului au fost cea de textile, materiale de construcţii sau servicii financiare”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

Starea economiei, mai bună cu peste 11 procente

La nivelul companiilor analizate, indicatorul seconomic, format din evoluţia numărului de angajaţi şi cea a salariilor, a crescut cu peste 11%.

Românii care lucrează ȋn mediul privat şi-au luat, ȋn ultimele şase luni, mai multe zile de concediu de odihnă, dar şi medical. Mai exact, cu 15, respectiv 5% ȋn plus faţă de aceeaşi perioadă a lui 2016. Bonusurile medii oferite de companii au cunoscut acelaşi trend pozitiv, ȋnregistrȃnd o evoluţie de 13% ȋn prima parte a anului. Ȋn consecinţă, a crescut şi bunăstarea angajaţilor, cu acelaşi număr de procente.

 

Citește și: