458 vizualizări 24 sep 2013

Reprezentanţii Consiliului de Supraveghere (CS) al Transelectrica (TEL) ar putea primi indemnizaţii lunare de la companie timp de doi ani de la părăsirea funcţiei, dacă în acest interval nu se angajează la companii din sectorul energetic din România.

"De la data încetării prezentului contract şi pe o perioadă de doi ani de la data încetării acestuia, indiferent de motivul încetării, mandantul va plăti mandatarului o indemnizaţie de neconcurenţă lunară echivalentă cu media aritmetică a totalului remuneraţiei brute, formată atât din remuneraţia fixă, cât şi din remuneraţia variabilă brută, plătită/cuvenită mandatarului pentru ultimele «XX» luni anterioare datei de încetare a prezentului contract", potrivit unui convocator AGA Transelectrica.

Numărul de luni până la încetarea mandatului va fi stabilit prin negociere cu împuternicitului AGA.

Directorul general al Transelectrica şi ceilalţi trei membri ai Directoratului ar putea primi o remuneraţie anuală brută de până la 1,4 milioane de lei (323.000 euro) fiecare, iar cei şapte membri ai Consiliului de Supraveghere vor avea o indemnizaţie brută anuală de maxim 240.000 lei (54.000 euro). Remuneraţiile vor avea o componentă fixă şi două componente variabile.

Tot pentru o perioadă de doi ani de la plecarea din funcţie, membrii Consiliului de Supraveghere nu au voie să se agajeze la companii considerate concurente, precum cele de producţie, transport şi furnizare a electricităţii, care activează pe teritoriul României.

Totodată, ocupanţii funcţiilor din Consiliul de Supraveghere se obligă ca pe o perioadă de trei ani de la încetarea contractului cu Transelectrica să nu furnizeze informaţii confindenţiale din companie. Totuşi, ei sunt exceptaţi de la această obligaţie dacă informaţiile confidenţiale au devenit publice independent de conduita lor.

"Obligaţiile (...) se menţin şi pentru o perioadă de trei ani după încetarea prezentului contract, în măsura în care caracterul confidenţial se păstrează, iar indemnizaţiile (sau datele, rezultatele experimentelor) nu au devenit publice independent de orice conduită a mandatarului", se arată în documentul citat.

Consiliul de Supraveghere al Transelectrica este format din şapte membri, respectiv Ion Toni Teau (director general Lasselsberger), Ovidiu-Petrişor Artopolescu (fost manager la Microsoft România şi fost secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor), Dănuţ Sandu (preşedinte MKB Nextebank), Gheorghe Diaconu (director în Transelectrica), Andrei Mihai Pogonaru (fiul omului de afaceri Florin Pogonaru), Radu Bugică (susţinut de Fondul Proprietatea) şi Carmen Georgeta Neagu.

Transelectrica este operatorul sistemului naţional de transport al energiei, iar statul controlează prin Ministerul Finanţelor Publice 58,69% din acţiunile companiei. Fondul Proprietatea are 13,5% din acţiuni, iar SIF Oltenia deţine 7,11%.

Citește și: