27 vizualizări 4 oct 2009

Tranzacţiile imobiliare din România au totalizat 13,3 milioane de euro în trimestrul al treilea, reprezentând doar 6,5% din valoarea consemnată în intervalul similar din 2008, de 203 milioane de euro.
"România a asistat în 2009 la o scădere fără precedent a volumului tranzacţiilor încheiate. Cu toate acestea, trimestrul al treilea a prezentat o îmbunătăţire comparativ cu semestrul anterior, volumul tranzacţionat ridicându-se la 13,3 milioane de euro", au declarat pentru Mediafax specialiştii companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

Activitatea de investiţii a înregistrat valori scăzute în prima jumătate a anului, pentru primul trimestru fiind raportat un volum de aproximativ 5 milioane euro, cu o singură tranzacţie semnificativă remarcată pe piaţa bucureşteană. În ceea ce priveşte intervalul aprilie - iunie, datele companiei arată că nu a fost încheiată nicio tranzacţie.

La nivelul Europei, volumul de investiţii a continuat să crească în trimestrul al treilea, consemnându-se un avans de 30% faţă de intervalul aprilie-iunie, de la 10,7 miliarde de euro la 13,8 miliarde de euro. "Chiar şi în aceste condiţii, valoarea este sub media de 30 miliarde de euro din ultimii ani. Creşterea se află acum la al doilea punct de referinţă pozitiv, de la un trimestru la altul, după valoarea minimă înregistrată în primul trimestru din acest an, când volumul investiţiilor atingea o valoare de 9,9 miliarde de euro", se arată în cel mai recent raport al DTZ.

Activitatea în Europa continuă să fie dominată de trei mari pieţe, Marea Britanie, Germania şi Franţa, a căror activitate cumulată atinge 70% din volumul total al investiţiilor din trimestrul trei. Studiul ia în considerare doar tranzacţiile cu proprietăţi comerciale, respectiv spaţii de birouri, logistice şi de retail.

Citește și: