22 vizualizări 18 iun 2010

Recesiunea economică a continuat şi în primele trei luni ale acestui an, după cum a confirmat ieri conducerea Institutului Naţional de Statistică (INS), precizând că PIB a scăzut cu 2,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2009. În timp ce preşedintele INS, Vergil Voineagu, este optimist, sperând într-o revenire în următoarea perioadă, reprezentanţii industriaşilor, constructorilor şi agricultorilor, chestionaţi de Gândul, îl contrazic, spunând că va fi mai rău.

Economia României a rămas în recesiune în primul trimestru al acestui an, după ce PIB s-a contractat în termeni ajustaţi sezonier cu 0,3% faţă de ultimele trei luni ale anului trecut şi cu 2,6% comparativ cu intervalul ianuarie - martie 2009.

Doar industria a mai "mişcat"

Cu excepţia industriei, care a "împins" PIB cu 1%, toate celelalte sectoare economice au terminat pe minus. Serviciile şi construcţiile au avut cel mai important efect negativ asupra evoluţiei PIB din primele luni ale anului, celor două sectoare revenindu-le câte 1,2% din scăderea totală de 2,6%. Agricultura a avut un efect neutru, fiind cotată cu zero.

Totuşi, oficialii de la Statistică sunt optimişti, sperând într-o revenire economică în următoarea perioadă, pe seama industriei, dar şi a unei evoluţii bune a agriculturii. "Agricultura României ţine de Dumnezeu şi anul acesta au fost condiţii destul de bune, mai ales în perioada de primăvară", a declarat vineri preşedintele INS, Vergil Voineagu. El a explicat că atenuarea efectelor crizei economice în România are la bază "doi muguri", respectiv ponderea ridicată a serviciilor şi ritmul pozitiv pe care l-a înregistrat industria de la începutul anului.

Industriaşii se aşteaptă la scăderi

Cei implicaţi direct în industrie, construcţii şi agricultură nu sunt însă de aceeaşi părere, fiind mai degrabă pesimişti. "Creşterea industriei va continua şi în trimestrul doi. Apoi, în trimestrul trei, va reîncepe declinul, care se va accentua în ultimele trei luni ale anului. Cum pe pieţele europene, principalele importatoare de produse industriale din România, se iau măsuri de austeritate, producătorii români vor avea de suferit", a declarat pentru Gândul Constantin Dumitru, vicepreşedinte al confederaţiei patronale CONPIROM şi preşedinte al Federaţiei Patronale din Industria Constructoare de Maşini. (Citeşte mai departe în pagina următoare)

Citește mai departe:

Citește și: