22 vizualizări 18 iun 2010

Constructorii aşteaptă comenzi de stat

În ceea ce priveşte construcţiile, declinul va continua, spun patronii. "Trimestrul doi va fi tot pe minus şi nu sunt semne că în a doua jumătate a anului vom reveni pe plus. Piaţa construcţiilor depinde aproape exclusiv de finanţările guvernamentale, însă la cum arată bugetul în momentul de faţă nu putem fi decât pesimişti. Pe de altă parte, până când riscul politic nu se va diminua investitorii străini vor sta în expectativă", a declarat pentru Gândul preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu.

Nici agricultura, chiar susţinută de Dumnezeu, după cum a spus Voineagu, nu este în măsură să contribuie semnificativ la creşterea PIB în perioada următoare. "Nu se poate miza pe ceva spectaculos din partea agriculturii. Nu numai cu ploaia se rezolvă problema. Să nu uităm că au fost şi perioade cu temperaturi extreme, de caniculă, care au afectat culturile", a declarat pentru Gândul vicepreşedintele Federaţiei Agrostar Tudor Dorobanţu.

Economia neagră, în creştere

Dacă economia "la vedere" a scăzut, cea neagră a câştigat teren. Economia ascunsă, care include în principal munca la negru şi frauda pe TVA, reprezenta la finele lunii martie 20,4% din PIB, în urcare de la 19,8% la sfârşitul anului trecut şi 19,6% în 2008, potrivit datelor INS.

"Economia ascunsă a crescut constant, începând cu anul 2004, când reprezenta 14,5% din PIB", a declarat Adriana Ciuchea, director general la Direcţia de Conturi Naţionale şi Sinteze Macroeconomice din Institutul Naţional de Statistică (INS), citată de Mediafax. Ea a precizat că ponderea cea mai ridicată în cadrul economiei ascunse este deţinută de munca la negru. Această categorie nu include însă partea ilegală, respectiv prostituţia, drogurile, contrabanda cu ţigări şi alcool, şi nici impozitele şi contribuţiile nefiscalizate.

Citește mai departe:

Citește și: