Corina VÂRLAN
442 vizualizări 18 oct 2012

Fosta conducere a Autorităţii de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP), implicit Cristina Trăilă, cea care a deţinut până în data de 8 mai a acestui an funcţia de preşedinte al autorităţii, este acuzată că ar fi acoperit o serie de nereguli care au apărut în cadrul Primăriei sectorului 3 al Capitalei, în cadrul Metrorex, dar şi în cadrul Primăriei Târgu Mureş şi în cadrul Consiliului Judeţean Galaţi.

În acest sens, Corpul de control al primului-ministru vrea să sesizeze organele de urmărire penală în legătură cu activitatea fostului preşedinte al autorităţii care îndeplineşte, printre altele, funcţii de reglementare a procedurilor pentru atribuirea contractelor de achiziţie publică şi realizează monitorizarea, analiza, evaluarea şi supravegherea modului în care contractele de acest tip sunt atribuite în România.

Acuzaţiile împotriva Cristinei Trăilă au apărut în urma unui raport întocmit de către inspectorii Corpului de control al premierului care s-a bazat pe verificarea organizării personalului ANRMAP, a funcţionării şi a executării atribuţiilor acesteia, în perioada 1 ianuarie 2009 - 30 iunie 2012.

Ponta: ANRMAP a fraudat fondurile europene

Anunţul privind finalizarea acestui control a fost făcut, miercuri, de către premierul Victor Ponta care a declarat că în urma verificărilor s-a constatat că ANRMAP a fraudat, în acea perioadă de timp, fondurile europene şi a subliniat faptul că Robert Negoiţă, actualul primar al sectorului 3 din Capitală trebuie să restituie sumele fraudate de către Liviu Negoiţă, cel a deţinut anterior această funcţie.

FOTO: Andrej Isakovic/Mediafax Foto/AFP

"Un sistem de protecţie politică a încurajat fraudarea fondurilor europene, fie că este vorba de Primăria sectorului 3, unde toate programele au fost fraudate cu sprijinul ANRMAP şi al preşedinţiei, fie că este vorba de Primăria Târgu Mureş", a declarat Ponta, informează Mediafax.

"O să constataţi că ANRMAP a fost o instituţie a PDL de fraudare a fondurilor europene", a mai adăugat el în cadrul unei şedinţe de Guvern.

Fostul preşedinte ANRMAP: Ponta aruncă "fumigene" pentru că nu ştie ce are de făcut la Guvern

Cristina Trăilă, care ocupă, în prezent, funcţia de preşedintele al Organizaţiei de Femei a PDL, a atacat, joi, declaraţiile prim-ministrului spunând că "Victor Ponta denotă, încă o dată, că nu ştie nimic din ceea ce se întâmplă în propriul Guvern", că "nu ştie ce are de făcut la Guvern şi aruncă fumigene în fiecare zi" şi că de cinci luni de zile acesta se află în campanie electorală.

Fostul preşedinte al ANRMAP susţine, de asemenea, că singurul motiv care a stat la baza realizării acestui control a fost acela că actualul Executiv vrea să crească pragul valoric al contractelor de la care autorităţile statului pot achiziţiona diferite produse, servicii sau lucrări, fără organizarea unor licitaţii publice, de la 15.000 de euro la 30.000 de euro.

FOTO: Silviu Matei/Mediafax Foto

Trăilă a ţinut să sublinieze şi faptul că, la data la care a fost primită din partea reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Europene (MAI), solicitarea oficială de control, pe care ar fi putut să se bazeze verificările realizate de către inspectorii Corpului de control al premierului, Ponta alături de "echipa dânsului vota moţiunea de cenzură prin care Guvernul Ungureanu era demis".

"Mai mult, în 7 mai 2012, domnul Ponta semna ordinul prin care eram eliberată din funcţia de preşedinte ANRMAP. Prin urmare, demararea cu întârziere sau rezultatul controlului nu sunt decizii care să îmi aparţină, ele aparţin echipei care m-a succedat la conducerea ANRMAP", a mai explicat în cadrul unei conferinţe de presă fostul preşedinte al autorităţii, conform Mediafax.

"Dacă noua conducere nu era de acord cu modul în care agenţii constatatori au finalizat controlul, puteau să facă apel la instituţia plângerii prealabile şi să discute în cadrul Colegiului consultativ eventualele nereguli", a concluzionat ea.

Fostul preşedinte al ANRMAP a mai declarat, joi, şi că vrea să îl dea în judecată pe Victor Ponta pentru calomnie şi să atace în instanţă raportul întocmit de Corpul de control al premierului.

Vlădescu: Dacă ar fi existat o miză electorală, pragul valoric ar fi fost modificat printr-o ordonanţă

Actualul preşedinte al ANRMAP a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă care a fost susţinută la Palatul Victoria, că în momentul în care a preluat şefia autorităţii a descoperit unele nereguli. El s-a referit la faptul că în cadrul instituţiei exista, în cazul unora dintre procesele-verbale de contravenţie, posibilitatea ca respectivii contravenienţi să depună plângeri care erau soluţionate apoi favorabil de către Trăilă.

"Conform legii, nu pot fi atacate pe calea contenciosului administrativ actele administrative pentru modificarea cărora, printr-o lege organică specială, se prevede o procedură de contestare", a explicat Vlădescu, adăugând că procesele-verbale de contravenţie în cauză au putut fi contestate direct în faţa instanţelor de judecată.

"Prin urmare, când discutăm de proces-verbal de contravenţie, fie că este întocmit de funcţionarii ANRMAP sau de orice alt agent constatator, procesul-verbal nu poate fi contestat decât în instanţă şi nu poate fi urmată calea plângerii prealabile", a mai spus el, potrivit Mediafax.

Vlădescu a ţinut, de asemenea, să sublinieze faptul că, dacă ar fi dorit acest lucru, Executivul ar fi putut să apela la aprobarea dublării pragului valoric prin intermediul unei ordonanţe şi că o creştere a acestuia va fi realizată de la începutul anului viitor, tocmai pentru a nu exista ulterior speculaţii cu privire la faptul că această modificare ar favoriza unele firme în campania electorală următoare.

FOTO: Razvan Chirita/Mediafax Foto

"Dumneaiei a venit şi a spus că ANRMAP vrea să ajusteze pragul de la 15.000 de euro la 30.000 de euro şi că în acest fel favorizează anumiţi reprezentanţi ai coaliţiei de guvernământ", a declarat  Dan Vlădescu, actualul preşedinte al autorităţii.

"Până în momentul de faţă acest prag nu a fost modificat", a continuat noul preşedinte al autorităţii subliniind faptul că fosta şefă a ANRMAP, care a obţinut un post în frunte autorităţii în ianuarie 2009, a emis o ordonanţă de urgenţă (nr. 19/2009), care a fost aprobată în luna martie a aceluiaşi an, prin care a crescut pragul valoric al contractelor de la care autorităţile pot cumpăra direct produse, servicii sau lucrări, fără a organiza licitaţii publice, de la 10.000 de euro la 15.000 de euro.

Preşedintele ANRMAP a declarat, de asemenea, că nu au fost realizate, până în momentul de faţă, estimări ale valorii totale a amenzilor anulate în perioada în care Cristina Trăilă a fost la conducerea acestei autorităţi, dar că se crede că suma ar ajunge până la circa 100.000 de lei, echivalentul a circa 21.839 de euro, la cursul oficial al BNR de joi.

Ce acuzaţii se aduc fostei conduceri ANRMAP

La finalul lunii martie a anului în curs, conform raportului întocmit de către inspectorii Corpului de control al primului-ministru, Cristinei Trăilă i s-a transmis din partea reprezentanţilor MAI că, în sistemul EU Pilot, Comisia Europeană, mai exact cei de la Direcţia Generală Piaţă Internă şi Servicii, au introdus o solicitare de informaţii ce viza legalitatea a 77 de contracte atribuite, între anii 2008 şi 2010, Primăriei sectorului 3 al Capitalei prin "negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare", conform Mediafax.

Se cerea, de asemenea, obţinerea unui răspuns din partea autorităţii până la finalul lunii aprilie a acestui an.

Au existat probleme şi în ceea ce priveşte modul în care membrii Colegiului consultativ al autorităţii au luat decizia de a anula unele procese-verbale.

"Modul în care au procedat membrii Colegiului consultativ cu privire la plângerile formulate de contravenienţi împotriva unor procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor a condus la însuşirea, în mod abuziv, a competenţei pe care legiuitorul a acordat-o, în mod exclusiv, instanţelor de judecată", se menţionează în raportul realizat de către inspectorii Corpului de control al premierului.

Tot în cadrul raportului se mai explica şi că reprezentanţii Colegiului consultativ al acestei autorităţi au anulat procese-verbale şi sancţiuni, de exemplu, în cazul Metrorex, în cazul Primăriei Târgu Mureş şi în cazul CJ Galaţi.

"Niciunul din contractele de care se face vorbire nu sunt contracte pe fonduri europene, prin urmare ANRMAP nu a blocat sau direcţionat vreun euro", s-a apărat, joi, fostul preşedinte al autorităţii care a mai menţionat şi că întregul control are ca scop acoperirea faptului că reprezentanţii platformei USL nu au reuşit să atragă fonduri europene de la începutul guvernării. "Un pietroi care stă la soare absoarbe mai multă apă decât Guvernul Ponta fonduri europene", spunea Trăilă, potrivit Mediafax.

Ce spun oficialii Primăriei Târgu Mureş despre neregulile menţionate în raportul inspectorilor

Oficialii Primăriei Târgu Mureş susţin că nu ştiu care sunt neregulile care îi vizează şi care au fost descoperite de către inspectorii Corpului de control al primului-ministru. De asemenea, ei menţionează că cei de la ANRMAP nu au cum să anuleze sancţiuni.

"Nu ştim la ce fapte se referă. Toate achiziţiile din 2009 încoace trec prin trei niveluri de verificare, sunt acceptate, aprobate de organele de control ale Autorităţii de Management şi ale Curţii de Conturi", a declarat pentru Mediafax Claudiu Maior, PDL, viceprimar la Târgu Mureş, din perioada 2008 - 2012.

Preşedintele CJ Galaţi: Nu am cunoştinţă despre neregulile descoperite de Corpul de control al premierului

Nici Nicolae Bacalbaşa, PSD, actualul preşedinte al CJ Galaţi, nu ştie care sunt neregulile ce vizează instituţia pe care o conduce, menţionate în cadrul raportului întocmit în urma verificărilor bazate pe analizarea organizării personalului ANRMAP, a funcţionării şi a executării atribuţiilor acestuia, în perioada 1 ianuarie 2009 - 30 iunie 2012.

"De la preluarea mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi, în urma unor verificări, au fost descoperite mai multe nereguli. Acestea au fost comunicate organelor de anchetă care fac cercetări la fiecare caz.", a declarat pentru Mediafax Bacalbaşa care a ţinut însă să sublinieze faptul că nu are totuşi "cunoştinţă despre ce nereguli legate de achiziţiile publice a descoperit acest corp de control" şi că nu poate face în acest sens nicio supoziţie.

Emil Boc: "Dacă există ceva acolo, nu au decât să spună public să vedem despre ce este vorba"

Tot în cursul zilei de joi, Emil Boc, fostul premier al României şi actualul primar al municipiului Cluj-Napoca, a declarat că nu deţine informaţii legate de încalcarea legii şi că nu a văzut, până în momentul de faţă, niciun raport în acest sens.

"Fiecare autoritate răspunde potrivit legii. Dacă există ceva acolo, nu au decât să spună public să vedem despre ce este vorba", a explicat Boc. "Legea trebuie respectată de către toţi indiferent când şi cum. Nu am nimic de obiectat din acest punct de vedere", a concluzionat el, potrivit Mediafax.

Amenzi de peste 6 milioane de lei date, anul trecut, de ANRMAP

Conform Raportului de activitate al ANRMAP pentru anului 2011, reprezentanţii instituţiei au dat amenzi în valoarea totală de 6.055.000 lei autorităţilor contractante. Cele mai mari sancţiuni contravenţionale aplicate, de 200.000 de lei fiecare, au fost date Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), pentru Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Iaşi, Spitalului de Pneumoftiziologie din Roşiorii de Vede şi Poştei Române.

Tot anul trecut, au fost verificate peste 106.000 de anunţuri transmise de către autorităţile contractante în SEAP şi au fost prelucrare 46.673 de documente constatatoare transmise de autorităţile contractate la încheierea contractelor de achiziţie publică.

S-au verificat, de asemenea, 783 de proceduri de atribuire a contractelor de achiziţie publică, dintre care 591proceduri de finanţare de la bugetul de stat şi alte 192 proceduri de finanţare din fonduri europene.

La finalul lunii septembrie a anului trecut, Trăilă explica faptul că există o probabilitate de doar 53% ca o instituţie publică să deruleze în mod legal şi transparent o licitaţie pe bani publici, principalele motive care duc la apariţia acestei probleme fiind birocraţia, necunoaşterea legii, dar şi "tentaţile" la care sunt supuşi anumiţi funcţionari publici.

"Foarte multe semnături şi foarte puţină responsabilitate. Cu cât sunt mai multe semnături cu atât se diluează responsabilitatea. Avem acest obicei de a ne acoperi cu semnături", declara, la acea vreme, pentru gândul fostul preşedinte ANRMAP.

Un caz în care contractele de achiziţii publice ar fi putut fi declarate nule de către cei de la ANRMAP a fost, de exemplu, cel din luna martie a anului 2011 care a vizat EximBank. Motivul care ar fi putut sta la baza luării unei astfel de decizii a fost faptul că reprezentanţii băncii nu au folosit SEAP.

La acea vreme reprezentanţii EximBank s-au apărat spunând că, deşi banca este controlată de către statul român, cazul lor nu intră sub incidenţa legislaţiei din domeniul achiziţiilor publice.

Care sunt principalele atribuţii ale ANRMAP

ANRMAP a fost înfiinţată în anul 2005 printr-o Ordonanţă de urgenţă a Guvernului şi este o instituţie publică coordonată de către premier. Principalele atribuţii ale sale sunt:

- asigurarea unui cadrul legal în domeniul achiziţiilor publice;

- îndeplinirea obligaţiilor corelative derivate din aplicarea prevederilor directivelor UE în domeniul achiziţiilor publice;

- asigurarea unui canal de comunicare cu structuri ale Comisiei Europene, cu instituţii publice ale statelor membre UE şi cu organisme de interes public naţional;

- asigurarea unui cadrul corespunzător pentru aplicarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice;

- dezvoltarea capacităţii de implementare la nivelul autorităţilor contractante.

Citește și: