În cazul în care patronul Grup Feroviar Român (GFR), Gruia Stoica, nu va achita în cursul acestei zile restul de 170 de milioane de euro pentru a prelua CFR Marfă, privatizarea CFR Marfă va eşua, iar Ministerul Transporturilor ar trebui să reia privatizarea operatorului de transport.

La ora transmiterii acestei ştiri la Ministerul Transporturilor era programată o şedinţă a comisiei de privaţizare la care participă şi consultanţii Deloitte şi Muşat şi Asociaţii şi patronul GFR, Gruia Stoica.

"Dacă Grup Feroviar Român (GFR) acceptă să plătească astăzi (luni 14 octombrie n.n.) cu transferul dreptului de proprietate după avizul Consiliului Concurenţei, se continuă procesul de privatizare. Dacă nu, azi nu cred că va fi şedinţă de Guvern", au declarat pentru gândul surse guvernamentale.

La întrebarea care este ora până la care Gruia Stoica ar trebui să plătească luni cei 170 milioane euro, surse guvernamentale ne-au declarat că "trebuia cel târziu azi să avem dovada plăţii pentru a putea prelungi termenul pentru celelalte condiţii suspensive (din HG de privatizare a CFR Marfă n.n.)".

"Teoretic azi este ziua de finalizare, trebuiau îndeplinite condiţiile suspensive. Dacă nu se îndeplinesc independent de cumpărător,contractul încetează. Dar conform contractului - printre condiţii este şi plata - trebuia cel târziu azi să avem dovada plăţii pentru a putea prelungi termenul pentru celelalte condiţii suspensive", au afirmat pentru gândul aceleaşi surse.

Într-o intervenţie telefonică la una dintre televiziunile de ştiri, Gruia Stoica a declarat luni că la ora 15:00 este programată o discuţie la Ministerul Transporturilor unde va participa comisia de privatizare şi unde ar urma să fie clarificate ultimele aspecte referitoare la derularea procesului de privatizare CFR Marfă.

Gândul a scris că săptămâna trecută comisia de privatizare a CFR Marfă a propus companiei Grup Feroviar Român (GFR) să plătească restul de 170 de milioane de euro pentru acţiunile CFR Marfă pe 14 octombrie, conform prevederilor HG de privatizare a CFR Marfă, precum şi încheierea unui act adiţional la contractul de transfer până la avizul Consiliului Concurenţei, au declarat pentru gândul surse guvernamentale.

„Şi celelalte condiţii (prevăzute în HG de privatizare a CFR Marfă n.n.) sunt îndeplinite până atunci, mai ales că sunt concomitente. Avizul băncilor parţial îl avem, iar pentru restul ministerul şi compania sunt în discuţii pentru a transfera creditele la alte bănci”, ne-au precizat aceleaşi surse.

Pe de altă parte, comisia de privatizare a făcut şi anumite observaţii şi anume că GFR a depus notificarea la Consiliul Concurenţei abia la două săptămâni după semnarea contractului de privatizare şi numai după ce comisia de privatizare a „insistat”, trimiţând GFR o adresă în acest sens.
„Notificarea către Consiliul Concurenţei putea fi depusă de GFR încă de acum patru luni”, crede sursa menţionată.

Amintim că CC are nevoie de mai multe luni până va elibera avizul necesar privatizării CFR Marfă, termenul legal fiind de 5 luni.

Stoica: Fără prelungirea termenului pentru finalizarea tranzacţiei nu se rezolvă nimic

Contactat de gândul, patronul GFR, Gruia Stoica, a declarat duminică că „fără prelungirea termenului de privatizare nu se rezolvă nimic”.

„Şi în contractul de privatizare şi în HG (de privatizare a CFR Marfă n.n.) sunt două condiţii ce ar trebui îndeplinite. Obţinerea de către vânzător, după caz, de la băncile creditoare ale CFR Marfă, a acordului acestora cu privire la modificarea structurii acţionariatului societăţii şi definitivarea structurii capitalului social al societăţii ca urmare a operaţiunii de majorare de capital în baza conversiei”, ne-a declarat Gruia Stoica.

„Pe lângă acestea, trebuie dată o Hotărâre de Guvern pentru prelungirea termenului pentru încheierea privatizării. Fără acest lucru, nu se rezolvă nimic. HG trebuie dată pentru a da răgaz Consiliului Concurenţei să realizeze ancheta şi să dea avizul”, crede patronul GFR.

Hotărârea de Guvern privind privatizarea transportatorului feroviar de marfă a fost publicată pe 14 august în Monitorul Oficial, termenul de finalizare a transferului de proprietate fiind stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a actului normativ, respectiv 13 octombrie.

Potrivit acestei hotărâri, transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de acţiuni ce face obiectul vânzării-cumpărării se realizează la data îndeplinirii cumulative a următoarelor condiţii:

- emiterea de către Consiliul Concurenţei a unei adrese sau decizii în conformitate cu Legea concurenţei şi/sau emiterea unui asemenea document de către alte autorităţi de concurenţă competente;
- finalizarea de către vânzător a conversiei creanţelor deţinute de stat asupra societăţii la data semnării contractului şi definitivarea structurii capitalului social al societăţii ca urmare a operaţiunii de majorare de capital în baza conversiei;
- obţinerea de către vânzător, după caz, de la finanţatorii interni şi externi ai societăţii, a acordului acestora cu privire la modificarea structurii acţionariatului societăţii, ca efect al încheierii prezentului contract, iar acordul astfel obţinut nu include condiţii mai oneroase pentru societate faţă de termenii aplicabili potrivit contractelor de finanţare la data semnării;
- creditarea contului vânzătorului cu toate sumele datorate de cumpărător vânzătorului, reprezentând preţul de cumpărare;
- semnarea declaraţiei privind transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de acţiuni în registrul acţionarilor şi de acţiuni al societăţii.

Citește și: