Carol Dan - Mediafax
888 vizualizări 19 mar 2015

"Ceva de genul acesta tot va apărea, în multe ţări din Uniunea Europeană există, proiecte chiar generate de sectorul privat. În mod normal, aşa ceva ar trebui să fie la Protecţia Consumatorilor. Avem oricum o mişcare europeană privind comparaţia preţurilor. Are o logică ideea asta, de a da informaţii consumatorilor, că vreţi voi sau nu tot să vină", a spus Chiriţoiu, adresându-i-se lui Adrian Manolache, reprezentant al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).

Manolache a spus în conferinţă că în cazul acestui proiect de creare a unui comparator de preţuri sunt multe întrebări care nu au încă un răspuns.

"Întrebarea este dacă nu cumva acest intrument va avea efecte perverse, precum coluziunea (înţelegere secretă între două părţi, în defavoarea alteia, n.r.). Ce ni s-a demonstrat din 2010 încoace este că este o bună intenţie. (...) Cum o gândim? La nivel de lanţ de magazine? (...) Trebuie să investim foarte multe resurse, întrebare e cine le investeşte? (...) De principiu, nu ne opunem acestui proiect, dar ştim cu toţii că uneori bunele intenţii pot duce la situaţii nedorite" a spus Manolache.

Chiriţoiu i-a replicat că "nimeni nu vrea să vină cu o chestie absurdă" şi a adăugat că, în opinia lui, cel puţin la început ar trebui ca statul să se implice în crearea acestui instrument.

La finalul anului trecut, guvernul a aprobat un memorandum privind înfiinţarea unui sistem de monitorizare a preţurilor bunurilor de consum. Obiectivele proiectului sunt, pe de-o parte, oferirea posibilităţii consumatorilor de a compara preţurile din magazine, optând astfel pentru cele mai mici preţuri, şi pe de altă parte scăderea preţurilor ca urmare a creşterii concurenţei între magazine.

Din Asociaţia Marilor Reţele Comerciale fac parte Cora, Carrefour, Auchan, Kaufland, Selgros, Metro Cash & Carry, Billa, Mega Image, Penny Market, Lidl, Praktiker, Bricostore, Baumax, Dedeman, Hornbach şi Mobexpert.

Citește și: