Adrian Popa
1152 vizualizări 17 mai 2019

Câteva zile mai târziu, însă, am lovit cu bara din faţă un stâlp scund din granit, pe care nu l-am văzut şi care a lăsat două semne destul de vizibile. Incidentul s-a petrecut în timp ce parcam maşina, într-o zonă aglomerată din centrul Capitalei. De altfel, potrivit statisticilor, 40% dintre accidentele uşoare au loc în parcări.

Maşina, o Dacia Sandero II (facelift, fabricată în 2017), am cumpărat-o cu senzori de parcare pe spate şi cu cameră pentru marşarier. Dealerul de la care am luat-o nu oferea, la momentul achiziţiei, şi opţiunea pentru senzori de parcare pe faţă. După incidentul cu stâlpul, am decis să adaug şi această componentă de siguranţă. Am ales sistemul Directed 901U deoarece am dorit o soluţie de la un producător de încredere.

PREZENTARE

Directed 901U sunt senzori de parcare pentru faţă universali, care pot fi instalaţi pe aproape orice model de autovehicul capabil să încorporeze o astfel de tehnologie.

Sistemul este compus din cele patru celule, două difuzoare, un buton de control, cablurile dedicate şi o unitate centrală. Directed Electronics este un producător american de accesorii auto, cu o experienţă de 37 de ani. Compania este cunoscută mai degrabă pentru mărcile de alarme Viper şi Avital pe care le deţine.

Montajul senzorilor durează câteva ore, iar în service-ul autorizat al distribuitorului este oferită şi opţiunea vopsirii celulelor în culoarea dorită de client. Nu am dorit acest lucru, deoarece celulele de pe bara din spate nu sunt vopsite pe maşina mea, aşa că am vrut să fie toate opt negre. Mai mult, senzorii Directed 901U sunt aproape identici cu cei montaţi din fabrică de Dacia.

Butonul prin care sunt controlaţi senzorii poate fi plasat oriunde pe bord sau pe consola dintre cele două scaune din faţă. Eu am ales cea de-a doua zonă, vizavi de brichetă/priza electrică.

PERFORMANŢĂ ŞI UTILIZARE

Există trei modalităţi de activare a senzorilor: la pornirea motorului, la apăsarea butonului de control/activare şi la introducerea schimbătorului în marşarier. Atunci când senzorii sunt activaţi se aprinde un LED pe butonul de control.

Senzorii, în cazul meu, au fost setaţi să se dezactiveze automat după ce maşina depăşeşte viteza de 20 de km/h. Pragul poate fi schimbat, în funcţie de utilizator. Implicit este stabilit de producător la 15 km/h.

Dezactivarea senzorilor se face, de asemenea, în mai multe moduri: la apăsarea butonului de control, la 2 minute de la activare şi după ce maşina depăşeşte viteza de 20 de km/h. În acest caz, LED-ul de pe buton se stinge.

Senzorii folosesc un sistem de avertizare acustică în trei trepte, în funcţie de distanţa până la obstacol. Aceasta este:

- continuă, pentru obstacole apropiate de bara de protecţie din faţă (distanţă 0-31 cm, sunet „Biiiiiiiiiiiii...”),
- statică, pentru obstacolele aflate în zona intermediară (distanţă 31-60 cm, sunet „Bi bi bi bi bi...”)
- dinamică, pentru obiectele îndepărtate (distanţă 60-71 cm şi de până la 100 cm pentru celulele centrale, sunet „Bi   Bi   Bi   Bi   Bi...”).

Sunetele sunt transmise prin intermediul celor două difuzoare, montate de o parte şi de alta a bordului maşinii.

CONCLUZIE

Directed 901U este un sistem cu un raport calitate preţ foarte bun. Produsul costă 499 de lei în magazinul distribuitorului autorizat Falcon Electronics, fiind mai ieftin decât soluţii de la alţi producători renumiţi, precum Steel Mate (699 de lei) sau Meta, dar semnificativ mai scump decât senzorii din China.

Sistemul este unul precis şi este produs de o marcă de încredere. Mai mult, a fost gândit pentru a funcţiona în condiţii extreme. Directed 901U rezistă la temperaturi cuprinse între  -40⁰C şi 85⁰C. Folosesc senzorii de mai mult de şapte zile şi până acum nu am avut niciun fel de neplăceri. Aceştia funcţionează impecabil, iar precizia este ridicată.

PRO:

- Sistem precis

- Calitate ridicată a construcţiei

- Distribuitorul oferă posibilitatea vopsirii celulelor în culoarea dorită de client

CONTRA:

- Mai scumpi decât alte produse similare, de la companii din China

Citește și: