Loredana VOICULESCU
6307 vizualizări 27 oct 2011

Preţurile reparaţiilor auto ar putea să se dubleze, în urma unei decizii a Registrului Auto Român (RAR) de a majora de 10-20 de ori tarifele de autorizare ale service-rilor, sunt de părere reprezentanţii Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI). Asociaţia service-urilor independente spune că de la 1 octombrie 2011 a intrat in vigoare o decizie a RAR prin care cresc taxele de autorizare a celor peste 7.000 de ateliere auto din România.

"Efectele directe ale măsurii vor fi majorarea tarifelor de reparaţii care vor fi suportate de şoferi, realizarea reparaţiilor în service-uri clandestine, fără garanţie şi stimularea activităţilor de service clandestine şi neautorizate", arată reprezentanţii ASSAI, care spun că, indirect, decizia RAR va duce şi la scumpirea semnificativă a poliţelor de asigurare, "firmele de asigurări aruncând costurile ce le revin tot pe umerii şoferilor".

"Un service cu doar doi angajaţi făcea reparaţii la 17 mărci auto"

În schimb, reprezentanţii Registrului Auto Român spun că nu se justifică o asemenea scumpire a reparaţiilor auto, pentru că taxa de autorizare se plăteşte la înfiinţarea service-ului. Un alt efect al deciziei RAR va fi faptul că service-urile cu doar câţiva angajaţi şi fără dotare corespunzătoare nu vor mai putea executa reparaţii la un număr foarte mare de automobile, aşa cum se întâmplă în prezent.

"Am decis majorarea taxelor de autorizare a service-urilor, astfel încât să nu mai existe service-uri cu doar doi angajaţi şi care susţin că pot face reparaţii pentru 17 mărci de automobile! Pentru acest lucru ar fi nevoie de 17 seturi de scule şi dispozitive speciale, iar reparaţiile nu se mai pot face ca pe vremuri, doar cu cheia fixă şi patentul", a declarat pentru gândul Stancu Sotir, preşedintele Registrului Auto Român (RAR).
El spune că, în plus, că ar fi nevoie şi de mai mult personal pentru ca un service să poată executa reparaţii la un număr mare de mărci auto. "Vă puteţi convinge de acest lucru întrebând la un service de reprezentanţă auto ce investiţii au fost făcute acolo. Nu îşi va mai trece nici un service în documente că repară 17 mărci, că nu poate!", a adăugat Stancu Sotir.

55% dintre service-uri au mai puţin de patru angajaţi

Şeful RAR a menţionat că taxa de autorizare a service-urilor este achitată la înfiinţarea firmei şi se va majora atunci când service-ul va dori să crească numărul de mărci auto la care execută reparaţii.

Statisticile RAR din acest an arată că 55% dintre service-uri au mai puţin de patru angajaţi. "Multe service-uri independente nu au dotarea necesară pentru executarea lucrărilor de reparaţii, dar spun că pot executa reparaţii pentru 10-17 mărci de automobile", a spus Stancu Sotir.

Din 1998, când RAR a introdus taxa de autorizare a service-urilor, aceasta taxă nu a mai fost modificată decât cu rata inflaţiei. "Acum şase luni am decis să diferenţiem tarifele de autorizare a service-urilor după numărul de marci auto pentru care service-ul solicita autorizarea", a conchis şeful RAR.

Un service ce execută reparaţii la 20 de mărci auto va plăti o taxă de 11.000 lei

Reprezentanţii ASSAI spun că RAR a schimbat sistemul de calcul al taxei de autorizare a unităţilor reparatoare, astfel încât dacă până în urmă cu o lună un service achita o suma fixa de aproximativ 1.000 lei pentru autorizare, acum va trebui să achite 90 lei pentru maximum 3 activităţi şi 50 de lei pentru fiecare activitate suplimentară, precum şi 500 de lei pentru fiecare marcă pe care o va repara.

În condiţiile în care, în medie, un atelier auto efectuează aproximativ cinci activităţi pentru 20 de mărci auto, costurile de autorizare ale unui service se ridica la 11.131 lei.

"O majorare a costurilor de autorizare aplicată tot asupra service-urilor care respectă legea, care plătesc corect taxe şi impozite, reprezintă înca o aplicare proastă a principiului : "dai în calul care trage". În loc să îşi trimită inspectorii pe teren pentru a obliga service-rile clandestine să intre în legalitate, să plătească taxe şi impozite, să plătească CAS-ul şi să nu mai angajeze oameni la negru, să nu mai facă evaziune fiscală, iar clientul să beneficieze de garanţia legală a lucrării de reparaţie, RAR alege să adopte o măsura care, pe fundalul crizei economice, ar putea duce la dispariţia a jumătate din cele 7.000 de service-uri autorizate în România", spune Cristian Muntean, director ASSAI.

ASSAI sugerează RAR să-şi concentreze atenţia asupra celor peste 4.000 de ateliere service clandestine şi neautorizate.

Citește și: