Gandul.info
Cătălina Mănoiu
133 vizualizări 20 nov 2017

„Prin încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, prin încălcarea Constituţiei prin această ordonanţă de urgenţă este afectat dreptul la proprietate, dreptul la pensie al angajaţilor în acest moment, prin reducerea contribuţiilor sociale la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75%, deci se taie nu se dă”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL Ionel Dancă, după depunerea sesizării privind OUG 82/2017 la Avocatul Poporului.

Ionel Dancă a afirmat că la fel se întâmplă şi în cazul pensiilor.

„Iar la pensii, de asemenea, în loc să crească conform legii pensiilor la începutul lunii ianuarie (...) se amână practic majorarea pensiilor la 1 iulie, creşte doar cu 100 de lei, astfel pensionarii vor avea o creştere diminuată cu 30% anul viitor. De asemenea, indemnizaţia pentru mame în loc să crească la peste 1.600 de lei prin această OUG este limitată la 1.250 de lei. Deci această ordonanţă (...) taie şi nu dă", a afirmat purtătorul de cuvânt al PNL.

Deputatul PNL Ioan Cupşa a precizat că OUG 82 încalcă prevederi constituţionale.

„PSDragnea declara din Băile Herculane că vor să readucă puterile în stat într-o normalitate constituţională. De asemenea, mai declarau că vor să protejeze principiile democratice şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Este o declaraţie pur demagogică, este o minciună. (...) Săptămână de săptămână PSD încalcă Constituţia, aşa cum a făcut-o cu Ordonanţa 79 o face şi cu Ordonanţa 82/2017. (...) Prin această Ordonanţă 82, în pofida obligaţiilor constituţionale afectează drepturi şi libertăţi fundamentale, afectează dreptul de proprietate coroborat cu dreptul la pensie, la un trai decent, afectează libertatea economică, dreptul la negocieri colective", a spus Cupşa. Acesta a afirmat că în preambulul OUG nu se vorbeşte despre o stare extraordinară pentru care este necesar acest act normativ.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, luni, că va analiza sesizarea depusă de PNL cu privire la OUG nr. 82/2017 care diminuează contribuţiile sociale la Pilonul II, precizând că nu a luat încă o decizie legată de sesizarea pe care PNL a depus-o săptămâna trecută cu privire la OUG nr.79.

„Este o altă sesizare, aceasta se referă la OUG nr. 82, faţă de cealată care priveşte OUG nr. 79. Există o legătură importantă între cele două OUG, în cadrul scurtei discuţii pe care am avut-o cu reprezentanţii PNL au subliniat principalele motive care în opinia dânşilor constituie aspecte de neconstituţionalitate şi pentru care ne-au cerut să le examinăm şi să sesizăm CCR.O vom face în cel mai scurt timp cu putinţă", a declarat Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

Victor Ciorbea a afirmat că a cerut precizări suplimentare legate de OUG 79/2017, adăugând că nu a luat încă nicio decizie în acest caz.

„În plus am cerut, am primit de altfel nişte documente în plus în urma întâlnirii cu liderii confederaţiilor sindicale şi am mai solicitat câteva precizări suplimentare. Lucrăm la ambele ordonanţe (...) Nu am luat o decizie, (....)anul acesta categoric (vom lua o decizie-n.r.)", a spus Ciorbea.

Citește și: