Loredana VOICULESCU
8876 vizualizări 26 sep 2012

UPDATE 19:16: Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, a declarat că în cazul în care procesul de privatizare a Oltchim nu se va încheia, vor fi folosite sume din fondul de privatizare pentru continuarea activităţii combinatului, pentru care este nevoie de notificarea Comisiei Europene (CE).

Chiţoiu a explicat, de asemenea, că activitatea combinatului va ajunge la capacitatea de 65% în cel mult o lună. Angajaţii îşi vor primi salariile restante după alocarea capitalului de lucru.

În cazul în care privatizarea va eşua, "Ministerul Economiei, prin OPSPI şi consiliul de administraţie, va stabili un program de restructurare a Oltchim", a mai explicat Chiţoiu.

Un eventual plan de restructurare a Oltchim trebuie să fie aprobat de reprezentanţii CE.

Ministrul Economiei a declarat, de asemenea, că nu are în vedere, în momentul de faţă, demiterea preşedintelui OPSPI, Remus Vulpescu. "Nu răspund acum. Pe mine mă interesează să terminăm privatizarea. Vorbim după", a declarat Chiţoiu.


UPDATE 17.10 Ambasada Statelor Unite la Bucureşti a precizat, la solicitarea gândul, că reprezentanţii instituţiei au constant întâlniri "pentru a înţelege evenimentele politice şi economice".


UPDATE 16:55 Noul director general al Oltchim, Radu Olaru, care este fost director general adjunct la combinatul chimic din Rm Vâlcea, a declarat miercuri că Oltchim are nevoie de o amânare din partea băncilor la care combinatul are restanţe la credite. Valoarea datoriilor pe care Oltchim le are la nouă bănci se ridică la 130 de milioane de euro. 


UPDATE 16:39 Fostul premier Emil Boc a criticat, miercuri, modul în care Guvernul a decis privatizarea combinatului Oltchim şi a spus că i se pare eronată strategia Executivului de a renunţa la conversia datoriilor AVAS şi cumpărarea Arpechim de la Petrom, transmite corespondentul Mediafax.

Emil Boc a declarat, într-o conferinţă de presă, că în perioada în care a deţinut funcţia de prim-ministru a discutat la Bruxelles şi Bucureşti cu comisarii europeni despre necesitatea conversiei datoriilor, pentru ca Oltchim să fie viabil.


UPDATE 16: 15 Dan Diaconescu a stat aproximativ 45 de minute în sediul Ambasadei SUA, la ieşire el refuzând să stea de vorbă cu jurnaliştii.

Patronul OTV a urcat în limuzină imediat după ce a ieşit din sediul ambasadei SUA şi a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor despre întâlnirea pe care a avut-o. Diaconescu a refuzat să răspundă întrebărilor ziariştilor. El doar a făcut un gest cu mâna că totul e "Ok.".


UPDATE 15:50 Mitingul celor circa 600 de angajaţi de la Oltchim Râmnicu Vâlcea s-a încheiat, oamenii spunând că vor protesta în fiecare zi, până când activitatea combinatului va fi repornită şi până vor primi salariile restante, iar după 1 octombrie dacă situaţia nu se va rezolva vor protesta şi la Bucureşti, transmite Mediafax.


UPDATE 14: 30 Oltchim ar putea primi bani de la stat printr-un ajutor de salvare cel mai devreme în luna noiembrie, întrucât operaţiunea este condiţionată de avizul Comisiei Europene, iar în astfel de cazuri termenul de răspuns al Buxelles-ului este de 30 de zile, mult mai scurt faţă de alte scheme de ajutor, potrivit Mediafax.


UPDATE 13: 25 Referitor la zvonurile potrivit cărora Dan Diaconescu se întâlneşte miercuri cu ambasadorul SUA:

"Ambasadorul SUA nu este în ambasadă astăzi şi nu se va întâlni cu domnul Dan Diaconescu. Domnul Diaconescu se va întâlni cu un reprezentant al ambasadei", au declarat pentru gândul reprezentanţi ai Ambasadei SUA la Bucureşti.


UPDATE 13:22 Dan Diaconescu a declarat, la întoarcerea în ţară, că s-a aflat în ultimele zile în Germania, Franţa, Spania, Austria şi Monaco, fără să dea detalii despre scopul deplasării sau data semnării contractului pentru preluarea Oltchim, şi că va pleca din nou în străinătate miercuri, revenind vineri.

Cele mai importante declaraţii făcute pe aeroport: 

Către jurnalişti : "Nu trebuia să veniţi în număr atât de mare. Sunt un biet jurnalist. Nu sunt nici măcar preşedinte şi nici premier"

"Pentru noi este important să strângem bani pentru Tarom şi CFR Marfă şi apoi să vedem ce se intampla cu Hidroelectrica. Ne interesează mai ales CFR Marfă, pe care ciocoii vor sa îl vândă pe nimic"

"Suntem totuşi investitor strategic"

"Nu sunt omul nimănui. Am plecat din popor. Am ajuns acum să mă lupt cu ciocoii"

"Imi dau banii şi viaţa pentru Oltchim"

"Dorim şi Arpechimul, aşa cum s-a angajat statul"

Întrebat când va plăti banii pentru Oltchim, Diaconescu a răspuns: "Cât de repede va dori Guvernul să ne ia banii"

"Nu rataţi întoarcerea mea că pentru nici nu ştiţi de pierdeţi"

"Important este ca Guvernul să nu tragă ştecherul din priză după ce poporul va cumpăra Oltchim"

"Toată planeta este interesată să cumpere Oltchim" Mai multe detalii, aici.


UPDATE 13:20 Daniel Fenechiu, avocatul lui Dan Diaconescu, a declarat că va propune OPSPI, pentru modificarea contractului de vânzare/cumpărare a pachetului de acţiuni de 54,8% la Oltchim, o serie de condiţii ale sindicaliştilor şi pe care echipa patronului OTV şi le-a însuşit. 

Condiţiile se referă la păstrarea 10 ani a obiectului de activitate a combinatului, asigurarea drepturilor salariale şi preluarea întregului personal al combinatului. O altă condiţie vizează introducerea unei clauze prin care OPSPI să garanteze că AVAS şi Electrica -  instituţii la care Oltchim are datorii - nu vor cere insolvenţa Oltchim după încheierea procesului de privatizare.


În timp ce 500 de angajaţi ai Oltchim Râmnicu Vâlcea au organizat un nou protest, miercuri dimineaţă, în faţa combinatului chimic, premierul l-a ameninţat, în şedinţa de Guvern, pe şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, cu schimbarea din funcţie, spunând că acesta va trebui să vorbească mai puţin şi să explice mai mult în legătură cu derularea procesului de privatizare la Oltchim.

Înainte de şedinţa de Guvern, primul ministru a avut o întâlnire cu Directorul Servicului de Informaţii Externe (SIE), Teodor Meleşcanu. Acesta a venit miercuri la sediul Guvernului, pentru a discuta cu premierul Victor Ponta despre situaţia de la Oltchim, au declarat surse oficiale pentru Mediafax.

Între timp, ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg S. Malginov, a fost la Ministerul Economiei, după cum ne-au confirmat surse din Ministerul Economiei.

"Domnul Vulpescu să facă bine să explice foarte clar, să vorbească mai puţin şi să explice mai mult. Dacă poate, dacă nu, găsim un alt şef la OPSPI care poate să explice mai clar', i-a spus Ponta ministrului Economiei, în faţa jurnaliştilor, la începutul şedinţei de miercuri a Guvernului.

Ponta i-a cerut ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, să fie pregătit pentru "ambele variante", inclusiv cea în care Dan Diaconescu nu ar aduce banii, situaţie în care şeful de la Economie trebuie să pregătească strategia de administrare specială la Oltchim.

"Vă rog să asiguraţi până luni ceea ce avem noi de făcut, iar luni, în funcţie de rezultatul final - se semnează sau nu se semnează contractul - trebuie să prezentaţi strategia noastră pentru administrare specială, plata salariilor, repornirea activităţii şi tot ce înseamnă pentru un nou proces de privatizare, însă făcut şi gândit mult mai bine decât a fost gândit cel pe care l-am preluat din mers. Să vă pregătiţi pentru ambele variante", i-a spus Ponta ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, la începutul şedinţei de miercuri a Guvernului.

OPSPI: "Discutăm des cu cei de la TISE"

Oficiali din Ministerul Economiei au declarat pentru gândul că au loc des discuţii telefonice cu reprezentanţii firmei ruse TISE, care şi-a manifestat interesul pentru preluarea acţiunilor combinatului Oltchim.

"Utima dată am vorbit ieri (luni n.n.) cu ei. A rămas să discutăm în continuare", ne-au spus oficiali din Ministerul Economiei.

În urmă cu două zile, Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat că, în cazul în care nu se finalizează tranzacţia cu Dan Diaconescu, există o companie rusească  interesată de preluarea combinatului de la Oltchim. Este vorba despre firma rusească TISE (Technologies, Investments, Services, Energy), care, potrivit ministrului Economiei, s-a arătat interesată de preluarea acţiunilor combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea şi a trimis, în primăvara acestui an, o scrisoare de intenţie în acest sens.

„A urmat apoi perioada de vară şi am primit din nou o scrisoare prin care au zis că situaţia se amână, dar îşi arată în continuare disponibilitatea”, a declarat ministrul Economiei, citat de Mediafax.

Liderul protestatarilor Oltchim: Nu mai avem încredere nici în Dan Diaconescu, nici în Guvern

Liderul protestatarilor, Corneliu Cernev, spune că salariaţii de la Oltchim nu mai au încredere în guvernanţi şi că oamenii şi-au pierdut toate speranţele.

"Nu mai avem încredere nici în planurile lui Dan Diaconescu, nici în cei de la Guvern, care au spus că ne ajută cu fonduri, cu credite, cu salariile restante. Am reluat protestele pe platformă, vrem ca acest combinat să mai aibă viitor. Acum combinatul nu are niciuun viitor", a declarat Corneliu Cernev.

Oamenii spun că vor renunţa la proteste doar în momentul în care va fi reluată producţia combinatului, iar ei îşi vor primi salariile restante.

 
 
 
 
 

Citește și: