Laura Buciu
Mediafax
1186 vizualizări 7 nov 2018

Moneda „Sibcoin” va fi lansată în data de 21 noiembrie, la Bucureşti în cadrul unui eveniment la care vor participa reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din România şi persoane din industria HoReCa.

Sibiul va deveni astfel prima regiune din România care va pune în circulaţie o monedă locală.

Potrivit reprezentanţilor Consorţiului Sibiu Regiune Gastronomică 2019, această monedă „circulă într-o zonă geografică limitată şi poate fi folosită doar în cadrul unei reţele locale/regionale de organizaţii”.

 

 

Potrivit Cobsorţiului Sibiu Regiune Gastronomică 2019  beneficiile existenţei unei monede locale sunt: ”mediu de schimb pentru economia locală; sprijin direct pentru crearea de reţele locale integrate (producţie, distribuţie, vânzare); modalitate de a crea cerere directă suplimentară pentru producătorii locali mici, care nu au competenţa, experienţa, finanţare, resurse pentru intrarea pe piaţă; impulsionează mica iniţiativă antreprenorială; îmbunătăţeşte accesul la pieţe al micilor producători. Beneficii în „filosofia EU”: îmbunătăţeşte mediile economice locale, asigură menţinerea specificului local şi regional, impulsionează folosirea mai bună, durabilă, a resurselor umane, materiale şi imateriale ale unei comunităţi”. 

 

 

„Moneda locală nu înlocuieşte moneda naţională, nu se află în competiţie cu aceasta şi nu este tranzacţionată în sistemul bancar, fiind o monedă complementară”, au decarat reprezentanţii Consorţiului.

Sibcoinul va avea drept scop încurajarea schimburilor locale şi construcţia de reţele locale/regionale de producţie si comerţ şi nci nu va pune în vreun fel în discuţie folosirea monedei naţionale oficiale, emisă de Banca Naţională.

 

 

În lume există aproximativ 300 de monede locale sau regionale complementare, cum va fi şi moneda locală a Sibiului, în ţări precum Germania, Marea Britanie, Franţa, Belgia, Olanda sau Grecia.

Judeţul Sibiu a primit, în luna ianuarie 2017, titlul oficial de Regiune Gastronomică Europeană pentru anul 2019, pe care îl va împărţi cu Regiunea Egeea de Sud, din Grecia.

 

 

Citește și: