Loredana VOICULESCU
256 vizualizări 15 sep 2010

Românii cu studii superioare sau diverse specializări pot obţine salarii mai mici atunci când caută un loc de muncă, comparativ cu cei care nu au o pregătire înaltă, potrivit unui portal de recrutare.

Astfel în prezent un electrician sau un şofer profesionist din Capitală poate câştiga mai mult decât un economist, un inginer sau un medic.

Evident acestea sunt salarii oferite de angajatorii care au postat anunţuri pe site-urile de recrutare dar lefurile pot diferi în funcţie de pregătire şi experienţă.

"Pentru departajarea numărului mare de persoane care caută un job în acest moment de criză, deseori, salariul este criteriul ultim în decizia angajatorilor.

De aceea este indicat să ştii care este nivelul salarial din piaţă pentru postul la care aplici, să poţi negocia cât mai realist la interviu ca să nu rişti să fii respins pentru pretenţii exagerate", spun specialiştii Myjob.ro.

Economiştii, plătiţi mai prost ca şoferii

În Capitală, un electrician cu trei până la cinci ani de experienţă poate obţine un job plătit în medie cu 646 euro iar un şofer 613 euro.

În schimb, un economist care are tot până la cinci ani de experienţă câstigă mai puţin, adică 500 de euro, în medie, la fel ca un inginer din producţie sau construcţii, după cum reiese din datele obţinute cu ajutorul calulatorului de salarii de pe respectivul site.

Printre cei care reuşesc chiar şi în perioadă de criză să ducă acasă salarii mari se numără românii cu pregătire în domeniul IT, unde un începător are în Bucureşti un salariu mediu de 760 Euro. Un angajat din învăţământ are un câştig salarial mediu net de 1.133 lei, potrivit celor mai recente date de la Institutul Naţional de Statistică, valabile pentru iulie.

Cu mai puţini bani merge acasă un angajat din sistemul sanitar, care are în medie un câştig net de 1.041 lei. De cele mai mari lefuri se bucură persoanele din sectorul intermedierilor financiare şi asigurări, care bagă în buzunar, lunar, 3.250 lei în medie, conform datelor INS.

În străinătate, românii calificaţi în meserii precum electricieni sau sudori şi care au ceva experienţă pot ajunge să câştige, în medie, cam tot atât cât un medic primar acolo, adică peste 2.000 de euro pe lună.

Citește și: