21 vizualizări 17 dec 2008

În vremuri de criză, dezvoltatorii proiectelor rezidenţiale găsesc soluţii pentru a putea vinde apartamentele disponibile. În luna octombrie, compania Impact lansase o oferă pentru clienţii care nu dispun încă de banii necesari sau trebuie să aştepte aprobarea creditului, de a achita o garanţie de cel puţin 20.000 de lei, având o perioadă de patru ani pentru a cumpăra locuinţa, timp în care beneficiarul va plăti o chirie, ce va fi percepută la final ca un discount din preţul de achiziţie. „Această ofertă a prins bine. La ultimul târg imobiliar, din decembrie, am avut contracte în valoare totală de două milioane de lei (peste 520.000 de euro)”, a declarat pentru Gândul Sorin Costea, area sales manager în cadrul companiei.

Pe urmele acestei promoţii au mers şi alţi doi dezvoltatori, Best Residence Groupe şi Apolodor, iar specialiştii prevăd că şi numărul acestora va creşte, această soluţie fiind avantajoasă pentru ambele părţi. „Credem că din ce în ce mai mulţi dezvoltatori dintre cei care au proiecte cu livrare în prima jumătate a lui 2009 vor lua în calcul varianta închirierii, cel puţin ca alternativă la vânzare. Dezvoltatorii îşi acoperă astfel costurile cu finaţarea şi o parte a cheltuielilor de administrare a proprietăţilor. Închirierea mai are şi beneficiul de a feri clientul de fluctuaţiile preţurilor şi ale cursului, care au marcat piaţa în ultima perioadă”, a declarat penru Gândul Evelina Necula, director de marketing în cadrul companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

Ansambluri scoase la închiriat

Cei care doresc să achiziţioneze o locuinţă în ansamblul Nightingdale Residence, trebuie să achite un avans de 25% din valoarea totală a apartamentului, după care, timp de doi ani de zile, se percepe o chirie lunară ce nu va depăşi 0,5% din valoarea apartamentului. După această perioadă, din preţul total de achiziţie se va scădea chiria plătită. Societatea de construcţii Apolodor a ieşit în această săptămână cu aceeaşi ofertă pentru proiectul Octopus Garden. Fondul de investiţii American RPF Development ce dezvolta proiectul rezidenţial Vitan Residence se oferă să fie şi primul chiriaşi al apartamentelor achiziţionate de investitori. „Clientul se obligă să mobilize apartamentul la anumite standarde, iar noi oferim o chirie de 800 de euro pe lună, timp de un an, pentru un apartament cu două camere”, ne-a declarat Adrian Achim, directorul de vânzări al proiectului. (A.G.)

Citește și: