Gandul.info
Simona SIMIONESCU
131 vizualizări 14 mai 2011

Românii preferă să-şi organizeze singuri vacanţele în loc săapeleze la agenţii, România fiind pe primul loc în UE din acestpunct de vedere, este concluzia ultimului Eurobarometru despreatitudinea europenilor faţă de turism. Astfel, trei din patrurespondenţi la sondaj au declarat că au plecat anul trecut într-ovacanţă pe cont propriu, cel puţin o dată. Turiştii români nu facînsă o notă aparte comparativ cu ceilalţi europeni. Mai mult dejumătate dintre cetăţenii Europei spun că preferă să se ocupesinguri de pregătirea călătoriei. Dacă se iau în calcul şi ţărilecandidate la UE, tendinţa este şi mai accentuată decât în România.Turcia ocupă astfel prima poziţie (80%), urmată de Islanda (79%) şiCroaţia (78%).

Maşina, mijloculpreferat de deplasare în vacanţă

Cât despre mijlocul de transport preferat pentru a ajunge ladestinaţia aleasă, românii obişnuiesc să meargă cu maşina saumotocicleta în vacanţă. Unul din doi turişti români au declarat căau ales aceste mijloace de transport. Cei mai mari fani aideplasării cu autoturismul sau motocicleta sunt slovenii şicroaţii, obicei pe care îl au aproape două treimi dintrerespondenţii din aceste două ţări.

Mulţi români călătoresc şi cu trenul. Unul din cinci turişti auales acest mijloc de transport anul trecut. Înaintea noastră seaflă ungurii (23%), campioni europeni din acest punct devedere.

Avionul, în schimb, nu a fost preferat de turiştii români pentruvacanţele de anul trecut. Doar unul din zece conaţionali a alesavionul, România aflându-se printre codaşele Europei din acestpunct de vedere, înaintea Ungariei (7%) şi Bulgariei (6%), potrivitEurobarometrului. La polul opus s-au aflat ciprioţii, 86% dintreaceştia alegând calea aerului.

Italia, destinaţianumărul unu de vacanţă în 2011

Anul trecut, aproape trei sferturi (73%) dintre cetăţenii UE auplecat în călătorii de agrement sau de afaceri, comparativ cu 69%,în 2009. Finlandezii, danezii, olandezii şi suedezii sunt europeniicare au călătorit cel mai mult în 2010.
Pentru 2011, Italia este destinaţia numărul unu pentru petrecereavacanţei, după cum au răspuns 11,5% dintre participanţii la sondaj.Spania a ieşit pe locul al doilea (8,6%), urmată de Franţa (8,2%).Deşi nu mai este mult până la vară, aproape un sfert dintrecetăţenii Europei încă nu s-au hotărât cu privire la destinaţia lorde vacanţă.

Alegeţi să călătoriţi pe cont propriu în vacanţă pentru că:

Citește și: