Alexandra PELE
Departamentul Economic
5417 vizualizări 17 apr 2012

Sorin Blejnar, şeful Fiscului, a fost demis din funcţie printr-un ordin de revocare. În locul său a fost numit Şerban Pop, au declarat pentru gândul surse guvernamentale.

Decizia revocării din funcţie i-a fost comunicată lui Blejnar telefonic de către premierul Mihai Răzvan Ungureanu, a precizat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al executivului.

Demiterea lui Blejnar s-a decis pe fondul nerespectării termenului de două luni impus de premier pentru majorarea veniturilor din acţiunile de combatere a evaziunii fiscale, a explicat Suciu. Reprezentantul Guvernului a mai precizat că măsura a fost luată în urma unei analize a capacităţii de management din cadrul ANAF. Raportul realizat de cabinetul premierul a urmărit evoluţia încasărilor instituţiei din ultimele 60 de zile.

Blejnar susţine că el a fost cel care a renunţat la şefia Fiscului

Sorin Blejnar a declarat însă că el este cel care şi-a înaintat demisia premierului Ungureanu încă de acum două luni, pentru că nu era sigur dacă poate atinge ţinta de colectare cerută de premier în urmă cu două luni - 1,5% din PIB.

"A fost o chestiune de onoare", a mai spus Blejnar. El susţine că instituţia pe care a condus-o până astăzi a reuşit să strângă doar 1% din PIB ca urmare a impunerilor fiscale faţă de persoanele care practicau evaziunea fiscală.

Blejnar a mai precizat că ţinta de colectare este irealizabilă din punct de vedere al încasărilor efective. Sumele suplimentare din evaziune fiscală constate de ANAF în primele luni ale anului au fost în medie de 0,4% din PIB, însă aceste sume pot fi contestate în instanţă.

Blejnar susţine că va prelua şefia direcţiei de control al marilor averi odată ce ordinul de revocare din funcţie va fi publicat în Monitorul Oficial, însă numirea sa în fruntea acestui departament nu a fost confirmată oficial de reprezentanţii guvernului.

Ungureanu a cerut în februarie venituri de 1,5% din PIB din combaterea evaziunii fiscale

Primul-ministru Mihai-Răzvan Ungureanu a semnat marţi decizia de revocare a lui Sorin Blejnar din funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Tot astăzi, premierul a semnat decizia de numire a domnului Şerban Pop în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al ANAF, se arată într-un comunicat transmis de biroul de presă al Guvernului.

Blejnar a primit sarcina de a coordona activitatea departamentului de control al marilor averi, au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale.

La jumătatea lunii februarie premierul a cerut ca în 60 de zile încasările din acţiunile de combatere a evaziunii fiscale să aducă venituri la bugetul de stat de cel puţin 1,5% din PIB. Acest termen expirtă miercuri.

"Avem venituri de 33% din PIB, sub media europeană de 40%. Vă cer ca, în termen de 60 de zile, acţiunile dumneavoastră de combatere a evaziunii fiscale în zonele alcool şi produse vegetale, cu respectarea prevederilor legale, să aducă venituri la buget de cel puţin 1,5% din PIB. Aveţi sprijinul meu necondiţionat pentru aplicarea măsurilor necesare obţinerii acestui rezultat", a declarat la acea vreme Ungureanu.

Cine este Şerban Pop, noul preşedinte ANAF

Şerban Pop a fost vicepreşedinte ANAF în perioada 2008-2009, în timpul mandatului Guvernului Tăriceanu, după ce a ocupat postul de director de cabinet al ministrului Finanţelor Mihai Tănăsescu, în Guvernul Năstase, scrie Mediafax.

În vârstă de 37 ani şi de profesie avocat, Şerban Pop a lucrat în Ministerul Finanţelor încă din anul 2000, când, pentru un an, s-a ocupat de consilierea pe probleme juridice la cabinetul unui secretar de stat, pentru ca ulterior, în intervalul 2001-2004, să fie şeful de cabinet al ministrului Mihai Tănăsescu, în Guvernul condus de Adrian Năstase.

După plecarea lui Tănăsescu din postul de ministru al Finanţelor, odată cu predarea de către PSD a guvernării, Şerban Pop a lucrat ca avocat în cabinet individual. Din februarie 2008, el a revenit însă în aparatul de lucru al Ministerului Finanţelor, fiind numit de premierul Călin Popescu Tăriceanu în postul de vicepreşedinte al ANAF, responsabil de coordonarea activităţilor de control financiar şi fiscal.

În această calitate, Pop a fost membru în Consiliul de Administraţie al CEC Bank şi reprezentant al statului în Adunarea Generală a Acţionarilor la Imprimeria Naţională şi Loteria Română.

În ianuarie 2009, el a fost însă demis din postul de vicepreşedinte ANAF de către noul premier Emil Boc şi nu a mai lucrat în administraţie. Din februarie 2011 şi până în prezent, Şerban Pop a lucrat ca partener la casa de avocatură Pop, Savin şi Asociaţii.

Citește și: