Corina VÂRLAN
646 vizualizări 27 sep 2012

Viceprim-ministrul Spaniei, Soraya Saenz de Santamaria, a declarat, joi, că bugetul pentru anul 2013 al guvernului de la Madrid se va axa, în principal, pe reducerea cheltuielilor şi mai puţin pe creşterea taxelor, informează The Telegraph.

Santamaria a recunoscut, de asemenea, că principalele ţinte ale tăierilor bugetare vor fi cheltuielile sociale.

Ea a explicat, totodată, că guvernul de la Madrid va adopta măsuri pentru a limita ieşirea la pensie a spaniolilor înainte de termen şi va introduce o nouă autoritate fiscală independentă.

Spania va adopta şi noi măsuri de reformă în administraţia publică şi va continua reforma pe piaţa muncii. Sectorul energetic, cel al serviciilor şi cel al telecomunicaţiilor vor fi liberalizate în continuare, potrivit oficialului spaniol.

Santamaria a declarat, de asemenea, că în următoarele şase luni vor intra în vigoare 43 de noi legi pentru a realiza reforma în economia spaniolă.

Guvernul Spaniei va accesa 3 miliarde de euro din rezerva de pensii a acestui stat pentru a-şi acoperi nevoia de lichidităţi.

Cristobal Montoro, ministrul pentru Buget al Spaniei, a declarat, la rândul său, că se aşteaptă ca economia statului său să se contracte cu 0,5% în 2013.

Câte milioane de euro speră să obţină statul spaniol din încasarea noii taxe pe loterie

Iată câteva dintre noile taxe şi impozite pe care spaniolii vor fi nevoiţi să le plătească statului în 2013:

- impozitul pe venit va creşte în 2013 cu 3,8% faţă de anul 2012, potrivit Business Insider;

- limitarea scutirilor marilor companii de la plata taxelor în anii 2013 şi 2014;

- crearea unei noi taxe pentru loterile prin care se vor taxa câştigurile mai mari de 2.500 de euro. Prin intermediul ei ofocialii spanioli speră să poată stânge suma de 824 de milioane de euro;

- crearea unei noi taxe, de 20%, pentru jocurile de noroc.

Montoro spune că noile măsuri de taxare vor creşte veniturile statului cu 4,7 miliarde de euro în următorii doi ani.

Luis de Guindos, ministrul spaniol al Economiei, a ţinut să sublinieze faptul că măsurile luate de guvernul de la Madrid privind bugetul pentru anul viitor depăşesc aşteptările oficialilor Uniunii Europene.

Citește și: