77 vizualizări 25 iun 2010

Majorarea TVA şi a cotei unice ar duce la creşterea tuturor preţurilor, puterea de cumpărare va fi puternic erodată din cauza creşterii inflaţiei, iar multe firme vor da faliment, ceea ce va conduce la îngroşarea rândurilor şomerilor. Oficiali guvernamentali au declarat că de majorarea TVA de la 19 la 24% ar putea scăpa alimentele de bază şi îmbrăcămintea.

Aceleaşi surse vorbesc şi de o altă variantă, a creşterii cotei unice până la 20%-22%. "În eventualitatea că Guvernul va decide majorarea TVA, preţurile de consum ar putea creşte cu 7-8%, iar veniturile bugetarilor vor scădea cu 33%, ceea ce va afecta consumul, va deteriora situaţia economică a României. Majorarea TVA este o măsură inflaţionistă, care va eroda puternic consumul, prin inflaţie", a declarat pentru Gândul Cezar Corâci, preşedintele confederaţiei patronale UGIR 1903.

El este de părere că, în cazul în care taxa pe valoarea adăugată va fi mărită, BNR va fi obligată să cheltuie sume importante pentru a ţine în frâu inflaţia. În două-trei luni, Executivul ar vedea că încasările din TVA vor scădea, din cauza reducerii consumului. Multe IMM-uri vor da faliment, şomajul va creşte, iar statul va fi nevoit să cheltuiască mai mult pe asistenţă socială", a adăugat Corâci. La rândul său, preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, susţine că ceea ce face în prezent Guvernul nu este politica economică, ci este "un joc periculos".

Viorel Micula: Vor scădea vânzările, va creşte şomajul

Viorel Micula, proprietarul grupului de firme European Drinks, a declarat că o majorare a TVA şi a cotei unice ar duce, în final, la creşterea şomajului. "Toate cotele şi taxele care cresc trebuie suportate de cineva. Cine altcineva să le suporte, dacă nu consumatorul final? Creşterea TVA şi a cotei unice va avea ca efect majorarea preţurilor şi, implicit, scăderea vânzărilor, astfel că va creşte şomajul", a spus pentru Mediafax Viorel Micula, proprietarul grupului de firme European Drinks. Pe de altă parte, piaţa produselor alimentare s-ar putea prăbuşi cu până la 40%, după cum susţine preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSI), Dragoş Frumosu.

"Toată lumea va avea de suferit"

"Puterea de cumpărare va scădea şi economia nu se va mai revigora niciodată. Mai degrabă s-ar aduna bani prin reducerea taxelor şi nu prin majorarea lor. Dacă s-ar mări acum, ar fi o catastrofă pentru economie. Ar fi o frână pentru încercarea de relansare şi o nouă lovitură dată economiei", a declarat pentru Gândul Dragoş Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines, adăugând că "toată lumea" va avea de suferit dacă Executivul va lua decizia majorării taxelor. De asemenea, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc, Gheorghe Caruz, crede că majorarea cotei unice şi a TVA ar putea face ca aproximativ 25% dintre firmele din domeniu să se închidă şi să crească preţurile.

Dealerii auto: Suntem cu un picior în groapă. Ne pândeşte falimentul

Preţurile la automobile vor creşte, iar unele firme vor da faliment, avertizează dealerii auto, în cazul în care Executivul va majora TVA şi cota unică. "Deja multe firme din distribuţia auto sunt cu un picior în groapă din cauza crizei financiare. Această măsură nu va face decât să crească numărul dealerilor care se vor închide. De asemenea, o parte din firmele care vor rezista se vor orienta spre piaţa subterană, pentru a evita taxele ", a spus pentru Mediafax Nicolae Sorescu, directorul de vânzări al Rădăcini Motors.

La rândul său, Cristian Bică, directorul Asociaţiei Distribuitorilor Autorizaţi Ford din România, a spus pentru Gândul că majorarea cotei TVA va lovi direct în clienţi, dealerii fiind nevoiţi să modifice preţurile maşinilor. Curtea Constituţională a decis, vineri, cu majoritate de voturi, că sunt neconstituţionale unele dintre măsurile de austeritate din legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului, care reglementau în principal diminuarea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%. Ulterior, premierul Emil Boc a declarat că Guvernul are pregătit un pachet alternativ cu măsuri de reducere a deficitului bugetar pe care îl discută cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Primul ministru nu a precizat dacă Guvernul are în vedere majorarea TVA şi a cotei unice de impozitare.

Citește și: