21 vizualizări 1 iun 2008

Este deja cunoscut faptul că unii investitori cumpără la pachet mai multe apartamente dintr-un ansamblu rezidenţial ce va fi finalizat în doi-trei ani, după care aceştia revând locuinţele respective la preţuri mult mai mari. Deja finalizate, apartamentele din ansamblul rezidenţial Quadra Place sunt scoase la vânzare cu zecile de investitorii care au avut grijă să achiziţioneze locuinţele încă din fază de proiect.

Spre exemplu, un investitor a cumpărat la începutul perioadei de vânzare, 46 de garsoniere şi apartamente în proiectul mai sus citat. Dintre acestea, 16 au fost deja vândute în decurs de o lună, a spus Constantin Ularu din cadrul companiei imobiliare Coldwell Banker Affiliates of Romania, care se ocupă de vânzarea acestor apartamente.  Un apartament cu două camere şi cu o suprafaţă de 76 de metri pătraţi are acum un preţ de vânzare de 150.700 de euro plus TVA, adică aproape 2.000 de euro pe metru pătrat fără TVA, faţă de 1.000 – 1.200 de euro pe metru pătrat fără TVA, cât era la lansarea pe piaţă a proiectului.

Preţuri duble pe metru pătrat

Un alt investitor, spaniol, nu s-a limitat la a cumpăra apartamente doar dintr-un singur ansamblu rezidenţial, el a achiţiţionat în cinci proiecte: Quadra Place, Asmita Gardens, Rose Garden, Platinum Tower şi Residenz, numărul total de locuinţe fiind de 27 de unităţi. Larisa Coman, de la agenţia Imobiliar Expert Grup care se ocupă de vânzarea acestor locuinţe, spune că aceasta este o practică des întâlnită: investitorii cumpără încă din fază de proiect apartamentele respective, la preţuri bune, uneori şi cu discounturi. Investitorul nici nu a fost nevoit să plătească valoarea totală a locuinţei, la apartamentele din celelalte ansambluri în afară de Quadra Place; acesta a plătit doar o parte din valoare, urmând ca după semnarea constractului de vânzare cu beneficiarul, o parte din bani vor merge în contul acestuia, iar restul vor trebui plătiţi dezvoltatorului.

În anunţul de vânzare, o garsonieră în Quadra Place de 50 de metri pătraţi construiţi are un preţ total cu TVA de 107.000 de euro, adică 2.140 de euro pe metru pătrat. În acest caz, faţă de preţul de lansare fără TVA a unei garsoniere de 60.000 de euro, investitorul câştigă 30.000 de euro din revânzarea locuinţei. În ceea ce priveşte apartamentele achiziţionate în ansamblul Asmita Gardens, vânzările au fost pentru moment blocate, din cauza lipsei acordului dezvoltatorului pentru vânzarea acestora.

Nici cei care au cumpărat un singur apartament nu au stat pe gânduri, astfel că pe site-urile imobiliare apar anunţuri de închiriere a apartamentelor cu două camere şi cu o suprafaţă de 80 de metri pătraţi , plus locul de parcare la un preţ de 800 de euro pe lună, iar garsonierele se închiriază cu 500 de euro pe lună.

Aproximativ 1.500 de apartamente noi vor fi puse spre revânzare

Anda Marin, directorul departamentului rezidenţial din cadrul companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania, spune că profitul investitorului care va revinde apartamentul poate varia în funcţie de preţul de achiziţie şi momentul revânzării, stadiul construcţiei în momentul vânzării, care poate fi complet livrată sau doar o fază, cât şi de tipul apartamentului. Valoarea procentuală a profitului poate varia între 15 şi poate ajunge la 40%.

Ilinca Păun, directorul departamentului rezideţial de la Colliers International România, spune că din totalul apartamentelor noi 45% merg spre investitorii speculanţi, în timp ce doar 55% dintre acestea ajung la utilizatorii finali. „Din cele 5.000 de apartamente noi ce urmează a fi livrate în acest an pe piaţă,  30% vor fi repuse în vânzare, iar 10% spre închiriere, iar investitorii pot cere un preţ mai mare datorită faptului că apartamentele există, faţă de cel al dezvoltatorului, care va fi livrat în doi sau trei ani”, completează Ilinca Păun.

 

Citește și: