Corina VÂRLAN
896 vizualizări 19 mar 2015

Circa 80% dintre antibioticele vândute în Statele Unite sunt utilizate în hrana animalelor şi a păsărilor din ferme, nu pentru tratarea oamenilor. Cea mai mare cantitate de antibiotice nu este administrată animalelor bolnave, ci este introdusă în furajele şi în apa animalelor pentru a preveni înbolnăvirea din cauza condiţiilor de viaţă grele şi pentru a le ajuta să crească mai repede, arată reprezentanţii Natural Resources Defence Council (NRDC).

Problema pusă de introducerea antibioticelor în hrana animalelor este aceea că, distrugând bacteriile cu o rezistenţă mai mică, se creează un mediu perfect pentru dezvoltarea bacteriile rezistente la antibiotice.

Aceste bacterii devin extrem de puternice şi medicamentele obişnuite nu mai au efect în tratarea infecţiilor.

Sursă: YouTube

Bacteriile rezistente la medicamente pot părăsi ferma în numeroase moduri. În primul rând, acestea ajung pe carnea pe care oamenii o cumpără de la magazin, în al doilea rând, ele pot ajunge în apă, sol sau aer şi, în al treilea rând, pot ieşi din fermă odată cu muncitorii care intră în contact cu excrementele contaminate ale animalelor.

Aceste bacterii au, totodată, capacitatea de a transforma şi alte bacterii normale în bacterii rezistente la antibiotice.

Antibioticele nu mai sunt utilizate în hrana animalelor şi a păsărilor din fermele româneşti încă din 2007, odată cu aderarea la UE. Acestea sunt interzise prin legislaţia europeană şi nu pot fi utilizate decât la recomandarea medicului şi în dozele indicate de el pentru tratarea animalelor bolnave.

Citește și: