Victor Rotariu
713 vizualizări 12 dec 2010

De la 1 ianuarie şomerii care refuză un loc de muncă oferit de Agenţiile pentru Forţă de Muncă, indiferent de distanţa până la acesta, nu vor mai primi indemnizaţia, conform unei ordonanţe de urgenţă care a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Până în momentul de faţă, conform legii 76 din 2002, indemnizaţia era anulată dacă persoana respectivă refuza un loc de muncă situat la mai puţin de 50 de kilometri de domiciliu. Un alt motiv pentru întreruperea acordării indemnizaţiei de şomaj este şi neparticiparea la programele de formare profesională organizate de către agenţiile locale de ocupare a forţei de muncă.

"Este absolut normal. Aşa este în toată Europa. E normal să ne aliniem. Sunt, din păcate, şi astfel de cazuri, în care, după ce au fost mediaţi, după ce au participat la cursuri de formare profesională şi au fost repartizaţi, deci trimişi la un angajator, unele persoane aflate în şomaj au refuzat să lucreze acolo din diverse motive, fie că a fost vorba despre salariu, fie despre condiţiile de muncă sau de distanţa până la serviciu", a declarat pentru gândul Silviu Bian, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Peste 2.200 de locuri vacante în industria textilă

El a dat ca exemplu situaţia din industria textilă, unde sunt în acest moment disponibile peste 1.000 de locuri de muncă, dar nimeni nu se înghesuie să le ocupe. În săptămâna 10-16 decembrie sunt disponibile, la nivel naţional, prin agenţiile locale de ocupare a forţei de muncă, aproape 6.800 de locuri de muncă, dintre care 1.092 sunt de confecţioner-asamblor articole din textile, conform datelor ANOFM. La acestea se adaugă însă alte 634 de locuri de muncă vacante ca muncitor necalificat în industria confecţiilor şi alte 500 de locuri ca operator confecţioner în industria de îmbrăcăminte-ţesături, în total fiind vorba astfel despre peste 2.200 de locuri de muncă în această industrie. Reprezentanţii patronatelor susţin, la rândul lor, această iniţiativă.

"Societatea nu poate oferi unei persoane serviciul ideal, exact în domeniul şi în funcţia dorită şi cu beneficiile dorite. Nu are acum. Dacă o persoană care pri-meşte şomaj refuză un loc de muncă, este evident fie că are alte venituri, fie că este de rea-credinţă", a declarat pentru gândul Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Ajutorul de şomaj, decuplat de salariul minim pe economie

Aceasta nu este însă singura modi-ficare adusă legii privind ajutorul de şomaj. Guvernul a decis, prin aceeaşi ordonanţă de urgenţă, ca indemnizaţia de şomaj să nu mai fie calculată în funcţie de salariul minim brut pe economie, ci după "indicatorul social de referinţă". Regula, care va intra în vigoare tot de la 1 ianuarie anul viitor, prevede că indemnizaţia va reprezenta 75% din valoarea acestui indicator, care are un nivel de 500 de lei, şi nu din salariul minim pe economie, care a fost majorat recent la 670 de lei. Conform legislaţiei în vigoare, la această sumă se va adăuga un procent între 3% şi 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, acordat în funcţie de perioada de cotizare.

Citește și: