370 vizualizări 24 sep 2010

Agenţia Domeniilor Statului(ADS), cel mai mare proprietar de teren agricol din România, ar putea deveni un jucător activ pe piaţa imobiliară. "Aş vrea să facem din ADS altceva, să intre în piaţă, să vândă şi să cumpere. Până acum nu a făcut altceva decât să distribuie, uneori ilegal", a declarat Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii.

"Lucrăm la o strategie prin care vom identifica un mijloc de a forma ferme model, pe care ulterior să le putem concesiona pe perioade lungi, iar banii obţinuţi să îi reinvestim în achiziţionarea de noi suprafeţe sau în îmbunătăţirea exploataţiilor existente", a mai precizat pentru gândul ministrul, fără a avansa un termen până la care această reformă a instituţiei să devină realitate.

Ferme mai mari, preţuri mai mici

Ideea este una pe placul investitorilor. În încercarea sa de a comasa terenuri, statul ar putea da la schimb sau chiar vinde din suprafeţele pe care le deţine.

Om de afaceri cu importante investiţii în agricultură, Culiţă Tărâţă opinează că măsura "este un pas spre o agricultură modernă pe suprafeţe mari. Iar impactul ei ar fi imediat vizibil în dispariţia speculatorilor din piaţă. Modelul acesta este aplicat cu succes în Franţa unde statul cumpără teren, constituie ferme moderne şi, ulterior, le concesionează".

Şi Dragoş Dragoteanu, proprietarul agenţiei imobiliare specializată în tranzacţia de terenuri Euroest şi inginer agronom, punctează, pentru gândul, plusurile unei astfel de idei. Statul ar găsi cu uşurinţă cumpărători în eventualitatea în care ar dori să vândă din suprafeţele deţinute. "Orice suprafaţă compactă de teren agricol de calitate are căutare în piaţă. Şi agricultura românească ar deveni mai competitivă în termeni de costuri de producţie. În plus, cred că preţul alimentelor s-ar diminua pe măsură ce suprafeţele se vor comasa", declară Dragoteanu.

În prezent, preţul mediu, la nivel naţional, pentru un hectar de teren agricol este de 1.500 de euro, conform reprezentatului agenţiei imobiliare.

ADS funcţionează în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi se ocupă cu privatizarea societăţilor comerciale agricole şi concesionarea terenurilor agricole proprietate publică şi privată a statului, administrate de aceste societăţi.

În prezent, în portofoliul ADS se află 535.322 de hectare de teren, dintre care 468.093 de hectare sunt agricole. În total, suprafaţa agricolă a României este de circa 14,7 milioane de hectare.

Citește și: