Loredana VOICULESCU
2559 vizualizări 11 oct 2013

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a declarat vineri că instituţia pe care o conduce şi-a îndeplinit toate obligaţiile care îi reveneau potrivit contractului de privatizare a CFR Marfă, şi că GFR trebuie să plătească până luni restul sumei de 170 de milioane de euro, pentru pachetul de acţiuni majoritar de la CFR Marfă.

Replica a venit după ce Gruia Stoica, patronul GFR, a reiterat faptul că este gata să vireze cele 170 de milioane de euro, dar că aşteaptă să vadă dacă şi vânzătorul - Ministerul Transporturilor - şi-a îndeplinit toate obligaţiile.

"Am banii, în nici un caz nu sunt din surse ilegale. (...) Există banii, suntem pregătiţi să plătim. Aşteptăm să vedem dacă vânzătorul şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale", a spus vineri Gruia Stoica, adăugând că discuţiile cu Transporturile sunt în derulare. Afirmaţia a fost făcută după discuţiile cu membrii Comisiei de Privatizare a CFR Marfă privind stadiul îndeplinirii obligaţiilor contractuale ale vânzătorului.

"Nu s-a terminat încă confruntarea, o să vedem după aceea, mai târziu o să vă dau o declaraţie cu privire la acest lucru", a declarat omul de afaceri, la ieşirea din Ministerul Transporturilor, citat de Mediafax.

La insistenţele presei de a preciza dacă va vira cel târziu luni cele 170 de milioane de euro, chiar dacă avizul Consiliului Concurenţei nu are cum să fie acordat până atunci, Stoica a adăugat că "sunt mult mai multe condiţii contractuale ce trebuie îndeplinite, nu numai avizul Consiliului Concurenţei ", a spus Stoica, fără să precizeze dacă în opinia lui este vreo condiţie ce nu ar fi fost îndeplinită de vânzător. "Nu riscăm 30 de milioane de euro de dragul de a risca", a mai spus el. 

Premierul Ponta a anunţat joi că ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, îi va convoca la minister pe consultanţi şi pe angajaţii care au lucrat la privatizarea CFR Marfă pentru a stabili soluţia juridică în acest caz, respectiv oprirea sau continuarea contractului încheiat cu câştigătorul procedurii, potrivit Mediafax.

Termenul limită de plată de către GFR a sumei de 170 milioane euro pentru preluarea a 51% din acţiunile CFR Marfă rămâne 14 octombrie, dată după care Ministerul Transporturilor va anunţa cum va fi finalizată procedura de privatizare, a declarat joi ministrul de resort, Ramona Mănescu.

Hotărârea de Guvern privind privatizarea transportatorului feroviar de marfă a fost publicată pe 14 august în Monitorul Oficial, termenul de finalizare a transferului de proprietate fiind stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a actului normativ, respectiv 13 octombrie.

Potrivit acestei hotărâri, transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de acţiuni ce face obiectul vânzării-cumpărării se realizează la data îndeplinirii cumulative a următoarelor condiţii:

- emiterea de către Consiliul Concurenţei a unei adrese sau decizii în conformitate cu Legea concurenţei şi/sau emiterea unui asemenea document de către alte autorităţi de concurenţă competente;

- finalizarea de către vânzător a conversiei creanţelor deţinute de stat asupra societăţii la data semnării contractului şi definitivarea structurii capitalului social al societăţii ca urmare a operaţiunii de majorare de capital în baza conversiei;

- obţinerea de către vânzător, după caz, de la finanţatorii interni şi externi ai societăţii, a acordului acestora cu privire la modificarea structurii acţionariatului societăţii, ca efect al încheierii prezentului contract, iar acordul astfel obţinut nu include condiţii mai oneroase pentru societate faţă de termenii aplicabili potrivit contractelor de finanţare la data semnării;

- creditarea contului vânzătorului cu toate sumele datorate de cumpărător vânzătorului, reprezentând preţul de cumpărare;

- semnarea declaraţiei privind transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de acţiuni în registrul acţionarilor şi de acţiuni al societăţii.

Citește și: