Departamentul Economic
571 vizualizări 21 nov 2018

"Obiectivul nostru este ca serviciile 5G să fie lansate în 2020. Era să zic 20 20. Vrem să lansăm aceste servicii în oraşe fanion, iar până în 2025 am vrea 5G în toate centrele urbane, precum şi pe legăturile dintre acestea - autostrăzi, drumuri express, căi ferate.", a declarat Sorin Grindeanu, preşedintele autorităţii.

Efectele de antrenare estimate pentru patru sectoare (autovehicule, transporturi, utilităţi şi sănătate) arată beneficii de 62,5 miliarde euro/anual, la nivelul UE.

Beneficiile din valorificarea performanţelor 5G sunt obţinute pe seama mai multor surse

- beneficiile directe ale utilizatorilor de servicii 5G, derivate din accesul acestora la produse şi servicii îmbunătăţite (din punct de vedere al costurilor, calităţii, experienţei, siguranţei etc.);

- beneficiile strategice ale industriilor verticale, obţinute prin calitatea mai bună a informaţiilor privind lanţurile de producţie, operaţiunile interne, caracteristicile pieţelor, segmentare, obiceiuri de consum etc., mijlocite de utilizarea facilităţilor 5G;

- beneficii operaţionale şi creşterea productivităţii industriilor verticale, în general urmarea valorificării în timp real a informaţiilor privind operaţiunile interne;

- tehnicile avansate de prelucrare a datelor în timp real mediate de 5G prezintă beneficii şi în sectoare adiacente sau terţe celui/celor din care au fost colectate datele – de exemplu, îmbunătăţirea furnizării unor servicii publice sau securităţii, pe baza datelor de management al traficului colectate;

- lansarea de noi modele de afaceri, mediate de utilizarea capacităţilor diferenţiatoare ale 5G;

- creşterea productivităţii şi crearea de noi locuri de muncă.

Reţelele 5G ar putea duce la crearea a peste 250.000 de locuri de muncă în România

Într-o altă abordare de analiză prospectivă, transformarea mijlocită de investiţiile în IoT (n.r. Internetul lucrurilor) şi digitalizarea industrială în România vor aduce creşteri semnificative ale cifrei de afaceri din industrii inteligente, de la 3,7 miliarde de dolari în 2020 la 9 miliarde în 2026. Aportul 5G la realizarea acestor valori este estimat să ajungă la 40% în perspectiva anului 2026.

Necesarul de investiţii 5G în România: 2,3 miliarde euro

La nivelul Uniunii Europene se estimează un necesar de investiţii în 5G de 56-58 miliarde euro la nivelul anului 2025, ceea ce înseamnă o investiţie medie de 145 euro/utilizator european, cu 7% mai mult decât în cazul 4G şi cu 20% mai mult decât 3G (după deflatare). 

Pentru România, acelaşi studiu prognozează un necesar de investiţii în 5G de 2,3 miliarde de euro.

Noi locuri de muncă

5G poate contribui substanţial la susţinerea politicilor industriale, răspunzând astfel necesităţilor reale din România, mai arată documentul. Extrapolând pentru România rezultatele unui studiu despre 5G pentru Smart Cities, într-un oraş de dimensiunile Bucureştiului s-ar putea crea aproximativ 50.000 de muncă, 10.000 în oraşe precum Cluj sau Iaşi, iar la Lugoj aproximativ 400.

Deşi multe din aşteptările iniţiale legate de 5G s-au concentrat pe utilizările de consum (internet îmbunătăţit) în tradiţia generaţiilor precedente, tot mai mulţi furnizori de tehnologie şi autorităţi publice anticipează cazuri de utilizare industrială cu impact semnificativ, susceptibile să genereze o cerere la scară industrială pentru serviciile introduse de noua generaţie tehnologică.

Dacă pe termen lung este acceptată ideea că reţelele 5G vor oferi ţesătura de conectivitate necesară oraşelor, afacerilor şi locuinţelor viitorului, practic nu există sectoare economice sau în viaţa comunităţilor în care 5G şi IoT să nu aibă capacitatea de a furniza inovare, beneficii de productivitate sau avantaje competitive.

Foto: Hepta

Citește și: