527 vizualizări 8 dec 2018

Principalele chletuieli în vacanţa de Crăciun pentru români vor avea ca ţintă principală hainele, în procent de 19%, urmate de dulciuri şi delicatese, în proporţie de 18%, de jocuri şi jucării (11%), de produse elctronice (8%) şi de accesorii de uz casnic (7%).

Ferratum Oyj, furnizor internaţional de servicii bancare mobile destinate consumatorilor şi întreprinderilor mici, a derulat a noua ediţie consecutivă a barometrului internaţional. Barometrul de Craciun a analizat planurile consumatorilor din perioada sărbătorilor de iarnă şi a fost realizat în peste 23.000 de gospodarii din 19 ţări, prin intermediul unui chestionar online.

40% dintre români au declarat că pentru vacanţa de Crăciun vor aloca un buget similar cu cel de anul trecut, în timp de 34% sunt dispuşi să investească mai mulţi bani pentru aceste sărbători, încadrându-se între 100 şi 200 de Euro.

Pe plan internaţional rezultatele atestă că 21% dintre respondenţii din cele 19 ţări plănuiesc să cheltuie mai mult decât Crăciunul trecut, în timp ce 43% au declarat că intenţionează să păstreze acelaşi nivel ca în anul precedent. Sondajul indică şi faptul că cei dispuşi să cheltuie cea mai mare parte din salariu pentru vacanţă de iarnă sunt locuitorii din Mexic (48%), din Brazilia (38%), din România (29%) şi din Bulgaria (25%). În acelaşi timp, ţările care vor aloca cel mai puţin din venitul lunar pentru sărbători sunt Danemarca (13%), Finlanda (11%), Germania (10%) şi Olanda (10%).

Românii sunt pe locul al doilea, în topul naţionalităţilor dispuse să aloce cei mai mulţi bani călătoriilor din vacanţa de Crăciun, până la 37% din venitul lunar. Pe primul loc sunt brazilienii, în timp ce respondenţii din Polonia, Letonia şi Olanda vor aloca doar 10%-13% din salariu.

Când călătoresc, 71% dintre respondenţii australieni, 56% dintre canadieni şi 39% danezi sunt dispuşi să cheltuiască mai mult de 100 de euro pe noapte într-o cameră de hotel, în timp ce majoritatea respondenţilor din Germania (70%), România (33%) şi Estonia (28%) au spus că preferă o cameră AirBnB mai mică pentru cazarea lor.

Întrebaţi ce vor de la Noul An, românii au răspuns că îşi doresc să petreacă mai mult cu apropiaţii (32%), să-şi renoveze casa (27%) şi să călătorească mai mult (25%). De asemenea, 15% dintre respondenţi visează la o viaţă mai activă. Pentru 18% dintre respondenţii celor 19 ţări, Noul An este despre dorinţa de a petrece mai mult timp cu cei dragi. Alţi 14% au spus că doresc să călătorească mai mult şi 13% că ar dori să-şi renoveze casă. Sportul şi un stil de viaţă sănătos sunt, de asemenea, pe lista de rezoluţii, 12% dintre participanţi afimand că ar dori să devină mai activi.

 

Timpul petrecut alături de familie şi de cei dragi în perioada sărbătorilor reprezintă ceea ce 69% dintre respondenţii celor 19 ţări chestionate au afirmat că este cel important pentru lucru. Potrivit sondajului, 18% apreciază sărbătoarea şi spiritul Crăciunului mai mult decât să primească daruri sau să practice sporturi de iarnă. Dintre cei care merg la cumpărături pentru cadouri, aproximativ 22% au declarat că intenţionează să achiziţioneze produse şi servicii online pentru acest Crăciun, Marea Britanie şi Germania fiind cei mai activi cumpărători din mediul virtual. Participanţii la studiu din Estonia (16%), Croaţia (15%) şi Letonia (14%) preferă, în schimb, magazinele tradiţionale pentru cumpărăturile de Crăciun.

Puteţi consulta barometrul Crăciunului AICI.

 

 

Citește și: