Loredana VOICULESCU
4615 vizualizări 3 mai 2011

Celebra frunză din brandul turistic al României va fi prezentă pe eticheta magiunului de prune Topoloveni. Acest produs tradiţional românesc a primit recent din partea Comisiei Europene prima certificare de Indicaţie Geografică Protejată din România. "Ieri (luni, n.red.) a intrat în vigoare protocolul între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Sonimpex, producătorul magiunului de Topoloveni. Aceasta înseamnă că magiunul de Topoloveni, în hipermarketurile din străinătate, va fi promovat împreună cu brandul turistic al României", a declarat Gabriela Berechet, director general la Compania de Investitii pentru Turism din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).

"Comisia Europeană a acordat în data de 8 aprilie 2011 magiunului de prune Topoloveni prima certificare de Indicaţie Geografică Protejată pentru un produs tradiţional românesc", a declarat Bibiana Stanciulov, directorul general al Sonimpex. "Specialitatea românească se adaugă unei liste de 1.000 de denumiri de produse protejate în baza legislaţiei privind protecţia indicaţiilor geografice, a denumirilor de origine şi a specialităţilor tradiţionale", se arăta la acea dată în comunicatul Comisiei Europene.

Balada oficială a magiunului de Topoloveni, cântată de unul din "ciracii" lui Tudor Gheorghe

Cu această ocazie, reprezentanţii Sonimpex au prezentat şi Balada oficială a magiunului de Topoloveni, interpretată de Ion Popa. "Ion Popa este un cantautor pe care nimeni nu îl promovează, dar care are o voce extraordinară. Este unul din ciracii lui Tudor Gheorghe, un urmaş al lui Gil Dobrică. Ne însoţeşte la evenimente. Îl iubesc", ne-a declarat Bibiana Stanciulov.

Bibiana Stanciulov a subliniat că preţurile produselor fabricii de la Topoloveni nu au mai fost modificate de câţiva ani. "Foarte multă lume se întreabă de ce magiunul nostru este scump (circa 9 lei costă un borcan de magiun de prune de Topoloveni -n.red.). Le transmit că nu am mai modificat preţurile din anul 2008. Într-un borcan de magiun sunt 1,75 kg de prune, în timp ce alţii cu un kilogram de fructe fac până la 10 kg de magiun. Noi în fiecare an lucrăm cu certificarea din partea Larex (Centrul Naţional pentru Încercarea şi Expertizarea Produselor -n.red.)", a declarat pentru gândul Bibiana Stanciulov.

Stanciulov a spus că firma pe care o conduce a obţinut în ultimii ani multe premii, dar din păcate încă nu are contracte pentru export. "Dacă am avea bani pe câte premii avem, ar fi super. Dar vor veni şi banii. Deocamdată facem doar bine consumatorilor. Nu am învăţat să facem bani", a explicat ea.

Gheorghe Mencinicopschi: "Unul dintre puţinele dulciuri sănătoase"

Pe ritmul imnului "Deşteaptă-te române", cântat la chitară de cantautorul Baladei Magiunului, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, prezent la eveniment, a dezvelit un "mic borcan" de magiun de 5 kg, purtând noua etichetă, cu logo-ul recentei certificări de calitate Indicaţie Geografică Protejată, acordată de Comisia Europeană.

"Magiunul de Topoloveni este printre puţinele dulciuri sănătoase şi care nu îngraşă. Persoane cu un stil de viaţă sănătos, care fac şi mişcare, au reuşit chiar să slăbească astfel. Este o sursă de potasiu şi magneziu, bun pentru buna funcţionare a inimii şi o sursă şi de bor, necesar în prevenirea osteoporozei. Este un aliment -medicament. Cu aprobarea medicului curant, magiunul poate fi consumat şi de diabeticii care îşi ţin glicemia sub control", a declarat Gheorghe Mencinicopschi.

Ce mănâncă în fiecare dimineaţă senatorul Ilie Sârbu, fost ministru al Agriculturii, împreună cu nepoţica sa Irina

"Eu şi nepoţica mea Irina suntem consumatori de magiun de Topoloveni. Sunt trei ani de când consumăm magiun de Topoloveni la micul dejun, cu excepţia zilelor când sunt în delegaţii, dar doamna director mi-a promis că va face şi capsule, pentru a le putea lua cu mine în delegaţie", a zâmbit Ilie Sârbu. Ulterior, Stanciulov a spus despre colectivul pe care îl conduce că "suntem membrii unui partid foarte mare - Partidul Magiunului. Din el facem parte noi, toţii sonaţii de la Sonimpex".

Fabrica de la Topoloveni produce în prezent 200 de tone de produse pe an, dar capacitatea de producţie este de până la 400 de tone pentru fiecare produs. Anul trecut a fost primul an în care firma a obţinut profit, dar firma încă nu a recuperat pierderile cumulate, a spus Bibiana Stanciulov.

Reprezentanţii companiei speră ca, începând din acest an, să poată exporta până la jumătate din producţie.

Începutul cântecului:

"Am în cămară o comoară
Vă rog să credeţi ce vă spun
Din târg am cumpărat aseară
Patru borcane cu magiun
Au etichetă şi reţetă
Şi este făcut de olteni
Cânt de el ca de-o vedetă
Magiunul de Topoloveni
Sunt român şi-mi place pruna
Făcută magiun
Nu-i nimic pe lumea asta mai dulce şi bun
Să ne ducă-n Europa faima de olteni care au făcut
Magiunul de Topoloveni"

Citește și: