Gandul.info
Loredana VOICULESCU
77804 vizualizări 31 aug 2012

Românii pot vedea unde îşi ţin banii executivii BNR, în frunte cu guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, printr-o simplă căutare pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate(ANI).

ANI a publicat recent declaraţiile de avere ale conducerii Băncii Naţionale a României (BNR) fără ca formularele completate să mai fie blurate în dreptul rubricii în care se menţionează băncile unde conducerea BNR îşi păstrează economiile, aşa cum se proceda la afişarea pe site-ul BNR a precedentelor declaraţii de avere.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a mărturisit pentru gândul că decizia ANI a luat prin surprindere conducerea băncii centrale şi că, pentru populaţie, dezvăluirea instituţiilor de credit unde îşi ţin banii executivii BNR "poate să inducă tentaţii care să denatureze concurenţa în sistemul bancar"

"ANI ne-a surprins cu o premieră: afişarea băncilor în care îşi depun economiile executivii din BNR, în vârf cu guvernatorul. Desigur, pentru averea guvernatorului, căci despre declaraţia de avere este vorba, nu are nici o relevanţă unde îşi plasează banii economisiţi. Dar pentru public acest fapt poate să inducă tentaţii care să denatureze concurenţa în sistemul bancar", a declarat pentru gândul consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Cele trei instituţii de credit din România alese de Mugur Isărescu sunt Citibank, BCR şi ING N.V. Amsterdam.

Sursa: Declaraţia de avere a lui Mugur Isărescu (datată iunie 2012) / / ANI (integritate.eu )

Vasilescu a adăugat că, la urma urmei, "noi avem un sistem bancar solid, sunt 41 de bănci în România şi toate sunt sigure, iar depozitele sunt garantate până la 100.000 de euro/bancă şi persoană".

La cele trei bănci, Mugur Isărescu are în total nouă conturi sau echivalent (inclusiv card) şi şase depozite bancare.

Sursa: Declaraţia de avere a lui Mugur Isărescu (datată iunie 2011) / / Banca Nationala a Romaniei (bnro.ro)

Două noi depozite în lei

În perioada 2011-2012, Mugur Isărescu şi-a deschis la BCR un depozit a cărui valoare este de 577.233 de lei şi unul la ING N.V. Amsterdam, de 103.301 lei creat în acest an, după cum reiese din declaraţia sa de avere.

În total, economiile lui Mugur Isărescu la cele trei bănci menţionate, potrivit celei mai recente declaraţii de avere, sunt: 728.981 lei, 14.792 euro şi 14.987 dolari.

Costin Isărescu nu mai este "în întreţinerea familiei"

Pe de altă parte, în declaraţia sa de avere Guvernatorul BNR nu şi-a mai trecut autoturismul marca BMW, cu an de fabricaţie 2005, explicând că acesta "aparţine fiului Costin Isărescu care nemaifiind în întreţinerea familiei nu mai figurează în declaraţia de avere". Guvernatorul BNR şi-a păstrat autoturismul marca Eagle, an de fabricaţie 1993 şi barca cu motor marca Delta, an de fabricaţie 2004.

Bijuterii mai valoroase

Pe de altă parte, colecţia de "bijuterii diverse" a guvernatorului a crescut prin noi achiziţii în perioada 2011-2012, astfel că valoarea celor dobândite în perioada 1990-2012 a urcat la 51.480 de euro, de la 46.800 de euro în precedenta declaraţia de avere, din iunie 2011. Mai mult, Mugur Isărescu a apreciat că valoarea bijuteriilor dobândite în perioada 1976-1989 a urcat la 7.930 euro, cu 9% mai mult faţă de valoarea pe care o aveau anul precedent.

Şi colecţia sa numismatică s-a mai înnoit în 2011, astfel că valoarea ei a urcat de la 34.440 euro în declaraţia de avere depusă anul trecut, la 37.880 euro.

Împrumut pentru Măr SRL

Valoarea totală la zi a împrumutului acordat în nume personal de Mugur Isărescu către firma Măr SRL, deţinută împreună cu familia sa, a crescut cu 72% faţă de datele din declaraţia anterioară, ajungând la 59.422 de lei.

Guvernatorul BNR nu are datorii, conform declaraţiei sale de avere.

Veniturile din salarii

Venitul anual încasat de Mugur Isărescu pentru funcţia de guvernator BNR este blurat, la fel ca şi în anterioarele sale declaraţii de avere.

Ca preşedinte de secţie la Academia Română, Isărescu a primit 29.700 de lei, cu 0,1% mai puţin decât anul anterior. Pentru activitatea sa didactică la Academia de Studii Economice, Isărescu a obţinut 13.102 lei, cu 18 % mai puţin decât în anul anterior.

Elena Isărescu, soţia guvernatorului BNR, a încasat 5.940 de lei de la Casa Locală de Pensii din Bucureşti. Ea a mai avut şi venituri de 1.500 de lei din activităţi agricole, mai puţin cu 25% faţă de anul anterior.

Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR, îşi ţine economiile la Bancpost şi BRD

Nici în declaraţia de avere a viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu, postată pe site-ul ANI, nu mai este blurată rubrica cu băncile unde îşi acesta îşi ţine economiile. În declaraţiile de avere precedente, de pe site-ul BNR, la această rubrică apărea menţiunea "instituţii de credit din România".

Bogdan Olteanu are în total cinci conturi curente şi patru depozite bancare deschise la două bănci: Bancpost şi BRD.

În 2012, Olteanu şi-a deschis două depozite la Bancopost, unul de 53.725 euro şi unul de 450.000 de lei. În total Olteanu are economii de circa 980.000 de lei şi 105.000 de euro.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a optat pentru a-şi ţine economiile în mai multe bănci: UniCredit Ţiriac Bank, ING Bank N.V.Amsterdam, Bancpost, BCR şi Barclays Bank.

Sursa: Declaratie avere Cristian Popa ( datată iunie 2012) // ANI (integritate.eu)

El are şapte conturi curente şi două depozite. În total Popa are economii de: 96.700 de lei, circa 5.000 de euro, 10.900 de dolari şi 78 de lire sterline (la Barclays Bank).

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, în prezent ministru al Finanţelor, are economiile la BCR, după cum reiese din declaraţia sa de avere de pe site-ul Ministerului Finanţelor. El are în total 2,33 milioane de lei - din care 2,2 milioane lei sunt titluri de stat - şi 200.000 de euro.

Citește și: