Gandul.info
Clarice DINU
15129 vizualizări 18 oct 2017

„Va mai fi o taxă, în principiu o vom numi taxă de solidaritate, în principiu aşa se discută, trebuie să vedem exact care va fi decizia finală, de 2% care va reveni angajatorului”, a declarat Mişa, la Antena 3. 

El a precizat că această taxă „este prevăzută la nivelul Comisiei Europene, nu e o taxă nouă pe care o instituie Guvernul” şi va fi introdusă odată cu reducerea şi transferul contribuţiilor de la angajator la angajat. 

„Există o directivă europeană care ne obligă să aplicăm un anumit procent fondului de salarii. Această taxă nu poate fi eliminată sub nicio formă (...) Este o directiva europeană care reglementează pentru fondul de salarii o anumită taxă. Nu numai mediului privat, ci si sistemului public. 0,25 este valoarea exactă a taxei. Taxa o plăteşte angajatorul la fondul de salarii. Au fost foarte multe discuţii cu sindicatele care spuneau: domne, nu va rămâne nicio responsabilitate în sarcina angajatorului. Dacă el trebuie să plătească pentru angajat, dar nu va fi responsabil din acest punct de vedere, va crea o problemă angajatului în sine. Lăsaţi taxe şi la nivelul angajatorului astfel încât să vă puteţi îndrepta asupra lui, să puteţi realiza ulterior nişte măsuri de coerciţie pentru a putea răspunde faţă de bugetul de stat pentru neplata acelei sume. Şi am zis ok, transferăm o parte din aceste contribuţii şi la nivelul angajatorului să aibă şi el o responsabilitate faţă de bugetul de stat”, a explicat Mişa. 

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor a anunţat că de anul viitor va scădea de la 16% la 10% impozitul pe venit. Nu va fi implementată însă măsura de zero la sută impozit pe salariile sub 2.000 de lei. 

„Reducerea de la 16% la 10% pe venit se realizează cumulativ cu reducerea contribuţiilor şi cu transferul contribuţiilor. Odată cu scăderea impozitului pe venit, se va produce transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, rămânând în continuare obligativitatea pentru angajator să declarare administraţiei fiscale la care este arondat suma reprezentând contribuţiile angajatului”, a spus Mişa. 

Citește și: