Inspectorii de la Registrul Auto Român (RAR) au verificat din punct de vedere tehnic, ieri noapte, mai multe autovehicule, în cadrul unui control în trafic efectuat în Bucureşti, împreună cu Poliţia Rutieră.

“Acţiunea face parte dintr-o serie de controale succesive pe timp de noapte pe care RAR le efectuează  în această săptămână şi vizează cu precădere eliminarea din trafic a acelor autovehicule susceptibile de a avea defecţiuni grave care pot pune în pericol siguranţa celorlalţi conducatori auto şi a pietonilor”, a anunţat RAR într-un comunicat.

Din cele 17 autovehicule verificate, trei au fost motociclete şi unul destinat transportului de persoane în regim de taxi. Un număr de opt autovehicule au fost găsite neconforme din punct de vedere tehnic, iar şapte dintre acestea puneau în pericol siguranţa rutieră, potrivit RAR.

În număr de 14 autovehicule au fost verificate din punct de vedere al normelor de poluare, trei fiind găsite neconforme.

Cele mai multe probleme au vizat instalaţia electrică de iluminare-semnalizare, roţile şi anvelopele necorespunzătoare, instalaţia de evacuare şi reducere a zgomotului.

În urma defecţiunilor constatate, Poliţia Rutieră a dispus amenzi şi a reţinut şapte certificate de înmatriculare.

"Inspectorii RAR atenţionează asupra faptului că înlocuirea farurilor iniţiale montate  de constructor cu altele, având sursă de lumină cu descărcare în gaz tip XENON este acceptată numai dacă vehiculul este echipat cu tot kit-ul necesar aşa după cum a fost prevăzut în fabricaţia curentă, iar componentele poartă marcaje de omologare specifice. Este obligatorie menţionarea echipării retrofit cu asemenea faruri în cartea de identitate a vehiculului", a anunţat RAR, într-un comunicat.

Şeful departamentului ITP-SPNV, privind monitorizarea inspecţiilor tehnice după autorizare/reautorizare, din cadrul RAR, Claudiu Mija, a precizat că în scopul eficientizării controalelor în trafic, Registrul Auto Român a decis să alterneze perioadele de control - zi cu noapte-  şi, de asemenea,  să diversifice tematica şi locaţia verificărilor.

În prezent, Registrul Auto Român acţionează la controalele în trafic cu câte un autolaborator în fiecare judeţ din ţară şi cu 4 autolaboratoare în Bucureşti şi Ilfov.

Citește și: